נופים חלומיים, יוקרה של מחלקה ראשונה, ריח אקזוטי של עיר זרה. התיירים מסביב אירופאים מבוססים עם ילדים מנומסים, וכשמציצים מהחלון – אחד מפלאי תבל מציץ בחזרה. אה, וזה עולה חצי מכל חופשה אחרת. רגע לפני שאתם מתעופפים ליוון, מתברר שפנינת התיירות הלוהטת החדשה של השמנת הישראלית היא לא אחרת מאשר השכנה ממזרח – הממלכה ההאשמית של ירדן. בפסח האחרון צבאו על מלונות עקבה והגדה המזרחית של ים המלח כמה עשרות ישראלים, בזוגות, חבורות פוטוגניות או משפחות – חלקם מפורסמים, חלקם מבוססים וכולם בעיקר מנוסים מאוד בחופשות שוות.
הממלכה האשאמית של ירדן מונה כמעט שמונה מיליון תושבים, שמארחים כארבעה מיליון תיירים בשנה, מרביתם אירופאים. הגישה הפרו מערבית, היציבות הפוליטית והכלכלה החופשית, שרק הלכה והתחזקה מאז המלכתו של עבדאללה השני – ביססה את תיירות החוץ כאחד מאפיקי ההכנסה הלאומיים של הממלכה. גם בחירתה של פטרה לאחד משבעת פלאי תבל ב-2007, הרחבת רצועת החוף של עקבה ב-12 ק"מ נוספים של חופי הים האדום, מצבו השמור של ים המלח והעובדה שהירדנים מסבירים פנים לתייר ומדברים אנגלית – תרמו לפריחת התיירות באזור.
המשקיעים לא איחרו להגיע: רשתות בינלאומיות של מלונות יוקרה מזרימות לירדן הון בשנים האחרונות, וריזורטים חדשים קמים בממלכה. לענקיות הוותיקות קמפינסקי ומובנפיק הצטרפה לאחרונה רשת הבוטיק six senses, המפעילה עשרות אתרי נופש בעולם (בין היתר בווייטנאם, במלדיביים ובתאילנד) – והיא פתחה את אחד הריזורטים המפנקים שלה במרחק 60 דקות מעמאן, סמוך למעיינות החמים של מע'ין. הרשת מצהירה שהיא פותחת מלונות רק בלוקיישנים האקזוטיים ביותר בעולם, מה שמעניק לירדן סטמפה נוספת של איכות.
עבור התייר הישראלי, ירדן הייתה עד לא מזמן אופציה תיירותית מוגבלת למדי. אחרי חתימת הסכם השלום, הטיילים הסולידיים מסתפקים בטיולי יום לפטרה, כאלה שיוצאים באופן מאורגן מאילת, ואילו הנועזים יותר מחפשים הרפתקאות שטח עם טיולי ג'יפים וחוצים עצמאית את מעברי הגבול.
רק לאחרונה נפתחה הממלכה לז'אנר חדש של תיירים ישראלים – הנהנתנים. אלה שלא מעוניינים לקרוע את ההרים עם ארבע על ארבע, אבל גם לא יסתפקו בהצצה מנומסת על הסלע האדום. אלה שמתייחסים לירדן כאל עוד יעד חו"לי לחופשת בטן-גב, רק בלי העומס בקלאבים של טורקיה או המחירים הגבוהים של יוון.
לירדן, כך נראה, יש את כל מה שצריך: מלונות חמישה כוכבים וריזורטים יוקרתיים, תרבות מקומית ובינלאומית, שירות כיד המלך מתובל בנימוסים אנגליים למשעי, עלויות נמוכות ולוקיישן מושלם, ממש מעבר לפינה. וכשהמסעדות הכי טרנדיות משמיעות אום כולתום, מעצבות האופנה המקומיות משיקות גאלביות ואבושדיד הוא אחד המקומות הבולטים בסצנת הלילה התל אביבית – נופש בירדן נשמע לא פחות ממתבקש.
"קיבלנו סטייל ואווירה של חוץ לארץ"
טרנד הנופש המשפחתי בריזורטים הירדניים החל, כך נראה, לגמרי במקרה. האגדה מספרת על בת ישראל מצודדת, מוכרת מאוד והרפתקנית מספיק, שהגיעה לאילת עם בן זוגה בחודש מרץ האחרון, וגילתה שיש בעיה עם הזמנת החדר שלה במלון. משלא מצאה חדר חלופי באילת, החליטה באימפולסיביות לחצות את הגבול לעקבה הסמוכה. השכנים, מתברר, היו נאים בעיניה, והיא שילחה את ההמלצות שלה ברחבי הרשת, וכך, בחסות האינסטגרם, פשטה השמועה כלהבה פוטוגנית בשדה קוצים.
בפסח האחרון הפך מלון קמפינסקי בעקבה לאתר פופולרי במיוחד בקרב הישראלים. נפשו שם בין היתר מיכל אנסקי, מוטי רייף, עינת ארליך אייל שני ומירי חנוך, ועוד שפע משפחות מוכרות בברנז'ה כמו שירה מרגלית, גיתית פרידברג ורון קדמי, המיליונר רז שטיינמץ (אחיין של בני), ועוד מביני עניין.
אחת הישראליות שביקרו שם בפסח עם משפחתה ועם חברים נוספים, כולם זוגות עם ילדים, היא אסתר (השם המלא שמור במערכת), 38, מתל אביב, והיא הודפת כל ניסיון להשוות את עקבה לנקודת ייחוס אחרת בים סוף. "עקבה פשוט מיוחדת. היא אחרת. זו לא אילת ולא סיני ולא יותר או פחות מאילת או סיני. זה פשוט משהו אחר, והוא מקסים. להגיע לעקבה זה להגיע לחו"ל. האנרגיה של העיר פשוט אחרת".
מאיפה בא לך הרעיון לנפוש שם?
"אחת החברות שלי הייתה שם לפני חודש. כשהיא חזרה היא התקשרה לכולנו ואמרה שהיא יודעת מה אנחנו עושים בפסח. היא פשוט הייתה מוקסמת והרגישה שהיא חייבת לחזור, ואחרי שהיינו אני מבינה למה. האמת היא שגם לאינסטגרם יש חלק בזה – זה מאוד מדבק. פתאום התיוג של כל התמונות הפוטוגניות האלו מעלה על סדר היום לוקיישן שלאו דווקא עלה על דעתך קודם. כשהיינו שם גילינו דרך האינסטגרם עוד חברים שנמצאים שם".
אם אני בכל זאת מתעקשת, מה ההבדל בין נופש בעקבה לנופש באילת?
"החוף הוא אותו חוף, אבל בעיקר שקט שם יותר. לא שקט במובן הבתולי דווקא, כמו סיני, אבל מתון, לא צעקני. התחושה במלון הייתה מרווחת ורגועה, גם כשבפועל המלון היה ב-100 אחוז תפוסה. אני יודעת את זה כי ניסינו להאריך את השהייה. מינון הישראלים די נמוך, ורוב הנופשים אירופאים. זה כנראה משפיע על תחושת הניתוק והשקט".
כיאה לכל אזור תיירותי מפותח, לא חסרות בעקבה אטרקציות. "אפשר לצלול, לצאת לטיול יום לפטרה או למדבר", מספרת אסתר. "יש לאורך החוף בתי קפה עם נרגילות ויש שוק מקומי. אבל אנחנו בעיקר נהנינו מהמלון ומהחוף ומהחברה אחד של השני".
נטע 34, מתל אביב, הגיעה לריזורטים של עקבה לאחר שהייתה בטיול מאורגן בירדן. גם היא נשבתה בקסם, והחליטה לחזור לנופש זוגי עצמאי באחד המלונות שליד פטרה. "זה התחיל מטיול ג'יפים מדהים שעשינו עם כמה חברים לפני כמה חודשים, וזה הפך את הרעיון של ירדן למוחשי יותר ומפחיד פחות וגם חשף בפנינו את מלון בית זמאן, מלון מדהים ליד פטרה (ראו פירוט במסגרת). חיפשנו מקום לברוח אליו בזוג, שיהיה קרוב ולא נבזבז יותר מדי זמן על נסיעות, ופתאום חשבנו – למה לא לחזור לשם? זה כפר נבטים עתיק וסופר רומנטי, עם חמאם ואווירה קסומה ומיוחדת נורא. הריחות, הטעמים, הנוף, הבנייה הנמוכה. הכל היה כל כך אקזוטי.
"בשתי הפעמים היינו רק שלושה ימים, אבל הדהים אותי כמה הצלחתי להתנתק – הנופים שם אינסופיים, אחרים ועוצמתיים. אני לא יודעת אם זה העניין של המלוכה או הקולוניאליזם הבריטי שעוד מורגש בירדן. בכל מקרה יש שם תחושה יותר נעימה ואירופאית, החל מהגינונים ודרך העובדה שרוב הירדנים מדברים אנגלית. אפילו מעבר הגבול, אם אני משווה אותו לסיני נניח, הרבה יותר רגוע ומסביר פנים".
נטע מבהירה שהחיכוך עם האוכלוסייה המקומית היה מינימלי, אבל שיש גם רגעים לא נעימים. "כשעברנו במעבר הגבול הצפוני, דרך מחנות הפליטים של הפלסטינים, לא הרגשתי מאוד בנוח. העוני והדלות שם מהנוראיים שראיתי".
הרגשת בטוחה?
כן. הרגשתי מאוד בטוחה, כל הזמן. נסענו לטייל בפטרה והיה רגע שהשארנו את התיק ללא השגחה והוא נגנב. כנראה ילדים מקומיים. המשטרה הייתה מאוד יעילה והתייחסה למקרה בשיא הרצינות. בכל מקרה רק הכסף המזומן נגנב".
אז מה עושים בחופשה זוגית בירדן?
(צוחקת) "בדיוק מה שעושים בחופשה זוגית בכל ריזורט מהמם של חמישה כוכבים פלוס במחיר של אכסניה בישראל. אנחנו באנו להיות ביחד, בסטייל ובאווירה של חוץ לארץ. קיבלנו את כל זה, וזה גם יצא לנו הרבה יותר זול מכל אופציה אחרת".
"כשאתה שוכב שם מתחת לשמיים זרועי הכוכבים, זה חלום"
המטיילים הוותיקים בירדן מבינים היטב את סוד הקסם. אחרי חתימת הסכם השלום ב-1994, כששערי הממלכה נפתחו לתיירים, החלו הישראלים לזרום לאט בעקבות החלום הנושן על פטרה, העיר הנבטית החצובה בסלע, ועל ואדי רם – המדבר בעל דיונות הענק, שהוא גן עדן לג'יפאים.
ערן רייניש, תל אביבי חובב טיולים, נסיעות שטח ונסיעות בכלל, ביקר השנה בירדן בפעם ה-15 בעשור האחרון. עבורו הקסם של ירדן נעוץ בשילוב של השטח, הנוף, האירוח והנגישות. "זה לא סיפור גדול, בסך הכל לנסוע למדבר. אפשר לעשות את זה כמה פעמים בשנה. אתה צריך סוף שבוע ארוך ויום אחד להתאוששות כדי לחזור לקרקע", הוא מחייך. "לא משנה כמה פעמים הייתי שם או בכמה מקומות ביקרתי קודם, תמיד אני מופתע מכמה יש עוד לראות. אתה לא תופס שהקסם האקזוטי הזה הוא ממש כאן מעבר לפינה".
השמועות על טיולי השטח בממלכה עוברות מפה לאוזן, ומי שציפה לטיולים מאובקים באוהלים עשוי להיות מופתע. רייניש מספר על חבר שלו, מדריך טיולים בשם ג'וי בירן, האיש שבגללו הכל התחיל. בירן, רוכב שטח מקצועי, הגיע לירדן לראשונה כדי להתאמן בנהיגה והתאהב. הוא הביא איתו חברים לביקורים הבאים, ואחד מהם היה רייניש. מה שהתחיל כהתארגנות ספונטנית הפך לתחום העיסוק המרכזי של בירן, שמדריך טיולי שטח גם ביעדים אחרים בעולם.
את המסע, שמתחיל בדרך כלל במסוף הצפוני שבבית שאן ומסתיים כעבור שלושה ימים בחלק הדרומי של עקבה-אילת – מלווים תנאים מפנקים של מלונות חמישה כוכבים, חאנים ייחודיים או מלונות רומנטיים קסומים, וכל זה במחיר שלא עולה על 2,000 שקל לאדם.
"יש את הריזורטים המוכרים והגדולים, והם אחלה – אתה משלם פחות ומקבל יותר", ממשיך ערן, "אבל יש גם מקומות לינה אחרים שהגעתי אליהם, כמו בית זמאן, שהוא כפר נבטים משוחזר וקסום ממש למרגלות פטרה, או מקום שאנחנו קוראים לו אבו ראמי, שזה מין חאן בעומק המדבר. אתה מגיע בסוף יום טיול בנוף עוצר נשימה לחאן פשוט, צנוע, נעים ומיוחד, עם אירוח בדואי מקסים וטעים. יש מים זורמים ומבנים נוחים לישון בהם, ואנחנו מביאים מצעים מהבית. כשאתה שוכב שם מתחת לשמיים, והם כל כך צלולים וזרועי כוכבים עד שהם נראים לבנים – זה חלום. קשה שלא לחזור לשם שוב ושוב, וגם אין סיבה שלא".
את לוחיות הזיהוי של הג'יפים מחליפים במעבר הגבול, ורייניש מבהיר שאת הזהות הישראלית מצניעים, "בדיוק כמו שממליצים בהרבה מדינות אחרות בעולם. אני מרגיש מספיק בטוח – טיילתי שם גם עם הילדים. יש פספוס מאוד גדול והמון פוליטיקה. הירדנים רוצים שלום חם והם מאוד לבביים. מעבר אלנבי, ליד ירושלים, פעיל רק לסחורות ולפלסטינים מסיבות פוליטיות, תחשבי שתושבי המרכז היו יכולים לחצות את הגבול מבלי לנסוע צפונה או דרומה".
הרבה אנשים לא הסכימו לדבר איתי כי הם רואים בירדן את הסוד הקטן שלהם. גם אתה חושש שהמוני ישראלים יגדשו את המלונות ויהרסו את הקסם?
"את הקסם של ירדן אי אפשר להרוס. אני אשמח בשבילנו ובשבילם שתהיה יותר תיירות ישראלית בירדן".
איפה ישנים? חמישה מלונות מומלצים בירדן
מלון בית זמאן
בית זמאן הוטל אנד ריזורט(Beit Zaman Hotel & Resort) ממוקם באזור ואדי מוסא, שלושה ק"מ בלבד מפטרה, ומוגדר על ידי נופשים שביקרו בו כ"חוויה רומנטית שאסור לפספס. זה לא ריזורט קלאסי, עם כל הפינוקים המודרניים בהכרח, אבל זה קסום, אחר ומאוד מאוד אותנטי במובן הטוב של המילה". המלון מציע חדרים עם ריהוט בסגנון המאה ה-19 ומתגאה באדריכלות אבן, וכולל בריכה מקורה ובריכה חיצונית. כל החדרים כוללים עיצוב מסורתי עם שטיחי קיר מתוצרת מקומית ודלתות מקושתות, אבל הם גם מאובזרים באלמנטים מודרניים כמו מיניבר מצויד היטב, כספת וחדר אמבטיה פרטי. מסעדת המלון מגישה מנות בינלאומיות ומגוון רחב של מאכלים ערביים כגון נזידים מתובלים. בחנות הריזורט אתר ניתן לקנות חטיפים קלים וכיבוד ("יקר!").
למעוניינים בטיולים, צוות המלון מסייע לארגן סיורים הכוללים טיולי ג'יפים ורכיבה על גמלים בוואדי רום. המלון נמצא במרחק 90 דקות נסיעה מעקבה, ורצוי להגיע אליו מהכניסה הדרומית, היא מעבר הגבול ערבה. המלון מציע גם שירותי הסעות (בתשלום).
מחיר ללילה: החל ב-650 שקל לזוג.
קמפינסקי ים המלח
מלון קמפינסקי הוטל אישתר בים המלח (Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea) הוא בן לרשת היוקרה קמפינסקי וסניף מפואר במיוחד: הוא מדורג בחמישה כוכבים, כולל רצועת חוף פרטית, ספא עם טיפולי בוץ וחול, ובריכות שחייה חיצוניות עם עצים נטועים המשקיפות אל ים המלח. כל החדרים והסוויטות במלון כוללים מרפסת עם נוף לים. הם חקוקים באבן טבעית, אבל מעוצבים באופן מודרני למדי. יש פה תשע בריכות מים מתוקים, ספא מפואר וכן שיעורי יוגה ומדיטציות לרשות האורחים. המלון ממוקם במרחק 40 ק"מ מנמל התעופה קווין עליה, אבל ניתן להגיע אליו גם ברכב (יש חנייה פרטית לאורחי המלון) דרך מעבר בית שאן או מעבר אילת.
מחיר ללילה: החל ב-1,094 שקל לזוג.
קמפינסקי עקבה
מלון קמפינסקי עקבה (Kempinski Hotel Aqaba) הוא אתר נופש חופי המשקיף על ים סוף. אחת האטרקציות היא חמש מסעדות שונות בתחום המלון, אבל הישראלים ביקרו שם לאחרונה פחות התרשמו מהקולינריה. "האוכל במלון היה מאוד יקר ומאוד מיושן", מספרת לנו אחת מהם. "היה, למשל 'ערב איטליה', שבו הוגשה פסטה עם פטריות ושמנת שגם בת החמש שלי לא ממש רצתה לאכול. צריך לקחת את זה בחשבון. אבל למרות זאת היינו מאוד סלחניים כלפי האוכל כי החוויה הכללית של המלון הייתה לגמרי שווה את זה".
חדרי המלון בהירים, אווריריים ומציעים מרפסת פרטית עם נוף ישיר לים. הבריכה בחוץ אף היא גובלת בחופים החוליים הלבנים. המלון מציע מגוון פעילויות של ספורט מים – אופנוע ים, רכיבה על סירת בננה, רחיפה במצנח המחובר לסירה וצלילה. העצלים יכולים להתפנק על כיסאות נוח ליד הבריכה ולהשתזף בצל עצי במבוק. יש פה גם ספא עשיר המציע טיפולי גוף שונים, סאונה יבשה ורטובה וג'קוזי, וחדר כושר עם נוף לים. המלון נמצא במרחק 5 דקות הליכה מהחנויות ואזורי הבידור של עקבה, שם יש בעיקר בתי קפה עם נרגילות ופחות מועדונים וברים.
מחיר ללילה: החל ב-900 שקל לזוג.
מובנפיק ים המלח
אתר הנופש והספא הוותיק מובנפיק ים המלח (Movenpick Resort & Spa Dead Sea), בדירוג 5 כוכבים, נמצא במרחק של פחות משעה נסיעה מנמל התעופה הבינלאומי המלכה עאליה. הוא מציע לנופשים נוף פנורמי לים המלח וסביבה מפוארת עם גישה פרטית לחוף הצפוני. חדרי המלון בנויים בפשטות מהודרת ואותנטית. הוא בנוי כאתר נופש, ולחדרים יש נוף לים, לבריכה או לגינה מלבלבת. למעט החוף הפרטי יש פה מספר בריכות, כולל בריכת אינפיניטי ובריכת חורף מחוממת. ברחבי המלון זמין אינטרנט אלחוטי חינם, ומועדון ילדים בשירות מלא עבור הזאטוטים. ספא המלון, ZARA, משתרע על שטח של 6,000 מ"ר, ומציע שפע עיסויים וטיפולי בריאות, חדרי אדים ומקלחות בניחוח טרופי. מסעדת המלון מציעה ארוחות מזנון או א-לה קארט בכל שעות היום.
מחיר ללילה לזוג: החל ב-875 שקל ללילה.
סיקס סנסס מע'ין
הריזורט הבינלאומי סיקס סנסס (six senses spa and resort evason ma'in hot springs) הוא החדש והמפואר בכל מלונות ירדן. המלון עצמו ממוקם בנוף פראי בלב הבקעה הירדנית, כשמולו ים כחול ומאחוריו הרים. הלוקיישן הטבעי שבו בנוי המלון הוא האטרקציה העיקרית – מעיינות חמים טבעיים ומפלי ענק בלב הבקעה.
חדרי המלון מפוארים והמלון מונה שש מסעדות מושקעות עם תפריטים שונים. המלון חדש מאוד ובודדים הישראלים שביקרו בו עד כה, מי שכן ביקר לא ממהר לחלוק את החוויה.
הסיקס סנסס מתומחר כמעט כפול מחלק ממתחריו, אבל נראה שהוא מכוון לקהל אקסקלוסיבי מאוד. מחיר הבסיס כולל רק ארוחת בוקר ולא כולל טיפולים או כל תוספת אחרת, מה שעלול לייקר את השהייה. עלות ארוחת לאדם החל ב-50 דולר, וטיפול בספא החל ב-100 דולר. המלון מתאים גם לנופש משפחתי, אבל מתאים במיוחד לאירוח זוגות, בהיותו רומנטי במיוחד, וגם אחד המלונות היקרים בממלכה.
מחיר ללילה: החל מ-1,400 שקל לזוג.