משבר הדרכונים נמשך, ותורים לחידוש דרכון ליציאה לחו"ל עדיין נמשכים קרוב לחצי שנה. בחלק מלשכות האוכלוסין, במיוחד באזור המרכז, אין תורים בכלל. במסגרת זאת ביקש יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יעקב אשר, ממשרד הפנים להציג תוכנית חירום להתמודדות עם הבעיה ולהחזיר.
הישיבה בוועדת הפנים היום (ד') נפתחה בכך שיו"ר הוועדה, ח"כ אשר, הודה לראש רשות האוכלוסין היוצא, תומר מוסקוביץ', שהתפטר אתמול. ברקע ההתפטרות ישנו פער מקצועי: עד כמה אפשר להישען על הדרכונים הזמניים כפתרון למי שצריך לצאת לחו"ל עד שהביקוש לדרכונים יפחת, לעומת נקיטת צעדים דרסטיים יותר לקבלת דרכונים קבועים.
> כך עובד הפתרון הזמני של הדרכונים הזמניים כרגע
> אין תורים לדרכונים והישראלים נאלצים לשלם כפול
אורן אריאב, מנהל מערכות המידע ברשות האוכלוסין, הציג בעיה מהותית בהישענות על דרכונים זמניים: תוכנית הפטור מוויזה, שכרגע נמצאת בדיונים מול ארה"ב, דורשת דרכון ביומטרי קבוע, כך שברגע שזו תאושר - יהיה גל נוסף של בקשות לדרכונים קבועים. לכן זה בעייתי להישען על דרכונים זמניים אפילו כפתרון זמני למשבר. כיום, לדבריו, 15% מהדרכונים המונפקים הם דרכונים זמניים.
קושי בגיוס כוח-אדם
מנכ"ל משרד הפנים, רונן פרץ, הציג את תוכנית משרדו לטיפול במשבר הדרכונים. לדבריו, הנהלת רשות האוכלוסין ועובדיה עושים עבודה טובה ומשתפים פעולה עם המשרד, אך הבעיות קשות. גם הוא מדגיש כי דרכונים זמניים אינם פתרון ולא יכולים להיות פתרון - מעבר לעניין הוויזות, הם אינם גורעים מהתורים לדרכונים קבועים, והם גם יקרים יותר.
המנכ"ל פרץ מציין כי רשות האוכלוסין נתקלת בבעיות אובייקטיביות: קושי לגייס כוח-אדם, שזו בעיה בינלאומית, וצוואר בקבוק ביכולת הייצור של הדרכונים במפעל. לכן הוא מציע כמה פתרונות שיסייעו לפתור זאת: דבר ראשון - הגדלת משמרות במפעל הדרכונים והגברת יכולת הייצור שלהם. לדבריו, נבחנה האפשרות גם ל-3 משמרות ביום, אך קשיים טכניים במכונות הייצור מונעים זאת. בנוסף, הוא מציע הסטה של עובדים בתוך רשות האוכלוסין כדי לטפל באופן ממוקד יותר במשבר הדרכונים - גם על חשבון שירותים אחרים של הרשות.
אך העניין המרכזי הוא כנראה הגברת תפוקת כוח-האדם ברשות האוכלוסין על-ידי שעות נוספות. מנכ"ל המשרד פרץ הציג את תוכניתו להכפיל את המשמרות ב-4 לשכות האוכלוסין המרכזיות שיעבדו גם מהשעה 16:00 עד 24:00 בכל יום, כמו גם הקמת מרכזים שיטפלו אך ורק בנושא חידוש הדרכונים הביומטריים. הדבר צפוי להקל מאוד על העומס, אך כרגע אין על כך הסכמה, והעובדים "כבר עובדים קשה מאוד".
לדבריו, כדי להגביר את השעות. נדרשת תוספת שכר שצריכה לעבור את אישור האוצר מצד אחד ואת אישור ההסתדרות מצד שני. פרץ הבטיח כי בימים הקרובים תהיה החלטה על כך בהסכמה מול אגף שכר במשרד האוצר, אך רמז כי עדיין יש פערים במשא-ומתן, שיש לפתור.
נציגת האוצר בדיון, נועה שוקרון מאגף תקציבים, הציגה בעיה נוספת: התקציב כיום הוא תקציב המשכי, וזה מציב בעיות בכל הנוגע לתוספות שכר לעובדים. לדבריה, הפתרון המתבקש הוא קיצוץ במקום אחר והסטת התקציב לתוספת השכר לעובדי רשות האוכלוסין.
יו"ר הוועדה, ח"כ אשר, התעקש שחייבים למצוא פתרון לכך תוך שבוע, ציין כי הוא יעקוב אחרי הנושא, ואמר כי יש צעדים נוספים שניתן לעשות - אך הם דורשים תיקוני חקיקה.
אפקט העלייה מרוסיה ומאוקראינה
בנוסף ציינו בוועדה את העלייה מרוסיה ומאוקראינה בעקבות הפלישה הרוסית שנמשכת כבר כמעט שנה. המלחמה הביאה לעלייה של כ-70 אלף איש בשנה האחרונה, יותר מפי שניים מאשר בשנה רגילה. המנכ"ל פרץ אמר שגם זה דורש תשומת-לב ועבודה מצד רשות האוכלוסין כבעיה לאומית, והוסיף כי הם מנסים לעשות תיעדוף בין הבעיות כדי לא להזניח אף אחד, גם בשיתוף עם משרד הקליטה.
כמו כן, המנכ"ל פרץ אמר כי הם שוקלים להאריך את האפשרות לצאת מישראל עם דרכון זר - ובכך להקל על אלה המחזיקים באחד ועל התור לדרכון ישראלי קבוע.