הפרסום אתמול, לפיו בכירים במשרד הבריאות סוברים שבשבוע הבא יוון תהפוך למדינה אדומה עבור ישראלים, בגלל שמספר החולים בה נמצא בעלייה, עורר לא מעט הדים. בקבוצות הפייסבוק השונות של המטיילים, צצו לא מעט שאלות והשערות לגבי המהלך והשלכותיו. ניסנו לעשות סדר:
דבר ראשון, חשוב לציין שדבר אינו ידוע כרגע והחלטה לגבי הפיכת יוון לאדומה תתקבל רק בסוף החודש. זהו תאריך שנקבע מראש שבו יחליטו האם להפוך מדינות ירוקות לאדומות ולהיפך. בינתיים, ממשרד הבריאות כבר יצאה הודעה מרגיעה בה נטען שכל אמירה על כך שיוון תהפוך לאדומה עד התאריך הזה, זו ספקולציה.
בנוסף, אם אכן תתקבל בסוף החלטה כזו בסוף החודש, במשרד הבריאות ייתנו כשבועיים לפחות עד שמי שיחזור ממנה יצטרך להיכנס לבידוד, על מנת לתת מספיק זמן להיערך. כך עשו בעבר גם עם קרואטיה ובולגריה, שהפכו מירוקות לאדומות. הדבר אומר שבמקרה הכי גרוע, יוון תהיה אדומה בפועל רק באמצע החודש הבא.
גם אילן שלו, סמנכ"ל שיווק ומכירות בקווי חופשה, שמשווקת כרגע חבילות וטיסות ליוון מנסה להרגיע: "ההחלטה של ממשלת ישראל תתקבל רק ב-31.10, ככה שאין כרגע מה להיערך בהתאם ואנחנו ממשיכים כרגיל ובכל הכח על פי הביקושים הקיימים. כמו כן, חשוב לעשות הפרדה בין אזורים שונים בתוך יוון לבין סלוניקי והאיים שנחשבים ירוקים לחלוטין. אנחנו גם בקשר שותף עם גורמי בריאות ביוון וכרגע אין כל כוונה מצד היוונים לשנות את המדיניות מבחינת מכסות לכניסת תיירים למדינה".
שלו מוסיף שאם סוגרים את יוון אפשר למעשה לסגור את נתב"ג סופית ולזרוק את המפתח עד פיתוח החיסון. "יוון היא בין המדינות במצב האפדימיולוגי הטוב באירופה, היא דורשת בדיקות קורונה שליליות בכדי להיכנס לשטחה, מנהלת את משבר הקורונה בתבונה והיגיון תוך שיתוף פעולה מלא של האזרחים ומשמעת מופתית. חשוב להזכיר שכל מי שיושב על ידך בטיסה ליוון וכל מי שנכנס ליוון עבר בדיקת קורונה נמצא שלילי ונקי מקורונה. יש נהלים מאוד ברורים ואם יש יעד בטוח ומבוקר באירופה לכניסת תיירים זה יוון ואיי יוון כרתים אנחנו מאוד סומכים על היוונים בנושא ורואים את התוצאות של האמצעים שהם נוקטים בטבלה של המדינות האירופאיות בכמות ההדיבקוית היומית".
ואם זה בכל זאת יקרה הנוסעים שהזמינו יקבלו החזרים?
"אם יעד כזה או אחר הופך לאדם בגלל החלטה כזו או אחרת של מדינת ישראל ודאי שכספים יוחזרו כפי שהיה לאורך כל התקופה החולפת לצד הקורונה. כרגע אנחנו לא שם".
שירלי כהן עורקבי, סמנכ"ל השיווק והמכירות באשת טורס מוסיפה: "נכון לעכשיו עדיין מוקדם לראות את ההשפעות. מהבוקר קיבלנו מעט מאוד ביטולים ושיחות גישוש, ובכל מקרה מדובר כרגע רק בשמועות. מאחר וישיבת הממשלה בנושא המדינות הירוקות תתרחש בסוף החודש וההחלטה תכנס לתוקף רק מה – 8 לנובמבר, אין להחלטה משמעות לשבועיים הקרובים. כפי שעשינו בפעמים קודמות, במקרה שיוון תהפוך לאדומה נציע ללקוחות שובר זיכוי או החזר כספי מלא כך שכספם של הנוסעים מובטח להזמנות קיימות או עתידיות. תחילת הגל השני באירופה מחייבת את הממשלה בישראל לפעול בהקדם המיידי לפתיחת תיירות הפנים, במקביל להסכמים עם מדינות ירוקות נוספות בחו"ל בעקבות הירידה בתחלואה בישראל".
נכון לעכשיו, יוון וסרביה הן המדינות היחידות שאליהן יכולים הישראלים להגיע מבלי להיכנס לבידוד בהלוך או בחזור. המספרים מראים שביוון כרגע יש 16,811 חולים פעילים, על 10 מיליון תושבים, כ-800 חולים חדשים ביום, כש-86 מהם נמצאים במצב קשה.