כ-49 אלף ישראלים יצאו ביולי-אוגוסט 2011 לנפוש את חופשת הקיץ שלהם בעיירת הקיט בורגס שבבולגריה. מספר דומה, כך מעריכים סוכני נסיעות, צפוי היה לצאת גם ביולי-אוגוסט השנה, ואף יותר.
עיר הנמל בורגס, העיר הרביעית בגודלה בבולגריה, הפכה בשנים האחרונות ליעד פופולארי ואטרקטיבי בעיני ישראלים, ובעיקר צעירים. בין היתר, הודות לנופיה, לרצועת החוף, לבתי ההימורים ולשהייה הזולה בה: כ-500 דולר לאדם ל-3 לילות ו-4 ימים בממוצע בחדר זוגי במלון 5 כוכבים, כולל טיסה. כל הטיסות לבורגס הן טיסות צ'רטר (שכר).
קרנה של העיר, שלחופו של הים השחור, עלתה במיוחד אחרי אירועי המרמרה במאי 2010 שהביאו למחיקתה של טורקיה ממפת התיירות הישראלית. נתוני רשות שדות התעופה מצביעים על גידול של עשרות אחוזים במספר הנוסעים הישראלים שיצאו לבורגס ביולי-אוגוסט אשתקד לעומת יולי-אוגוסט 2010, ככל הנראה על חשבון טורקיה.
האם הישראלים יחזרו לנפוש בבורגס?
הפיגוע אתמול באוטובוס בו נרצחו 7 בני אדם ועשרות נפצעו - טרף את הקלפים. האומנם? תלוי את מי שואלים. ישראלים עימם שוחחנו טענו שבורגס נמחקה מבחינתם בטווח הקצר והארוך גם יחד. סוכני נסיעות, טוענים מנגד כי יעד זה, בדומה לסיני, לא ייעלם כל כך מהר מהרדאר הישראלי.
"אנחנו עם שיש לו היסטוריה של אלפי שנים, אבל זיכרון של יום אחד", אומר יוסי פתאל, מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות. לדבריו, הניסיון מלמד שהשגרה אחרי פיגועים חוזרת מהר מאוד, ובמיוחד בתקופות כמו יולי-אוגוסט שכולם רוצים לצאת לחופש. "קחי את סיני כדוגמה. למרות שיש על חצי האי הזה אין ספור אזהרות מסע חמורות, עדיין אלפי ישראלים נופשים שם מדי שנה".
פתאל מעריך כי ביטולים לבורגס יהיו בימים הקרובים, אך לא מעבר לזה. "הישראלים יחזרו לנפוש בבורגס, ובמיוחד הצעירים. ככל שהקהל צעיר יותר כך הוא רגיש פחות לאתרעות, ובורגס היא יעד של צעירים: מסיבות חוף, אלכוהול, שהייה זולה וכל מה שצעירים מחפשים", הוא אומר נחרצות.
סוכני נסיעות דיווחו כבר אתמול בערב על עשרות ביטולים בטווח הקצר. "כל הישראלים שקנו דרכנו חבילות נופש בבורגס ואמורים היו לטוס היום ביטלו את נסיעתם. לכולם הצענו חבילות נופש חלופיות ביוון", מסר אורי אלון, מנכ"ל סוכנות הנסיעות "גוליבר". דברים דומים אמרו לנו גם בסיטונאית התיירות "קווי חופשה", שהתיירים שנפגעו בפיגוע נסעו באוטובוס מטעם "'קווי חופשה": "כל הישראלים שהיו אמורים לטוס היום ביטלו. לכולם הצענו חלופות באי היווני קוס", נמסר.
"אנחנו מקווים שהספקים בבולגריה יחזירו לישראלים את הכסף"
שחר תורג'מן, מנכ"ל הדקה ה-90, מוסיף כי ל-30 לקוחות החברה שהיו אמורים לטוס אתמול והיום לבורגס הוצעו שתי חלופות: לדחות את הטיסה לבורגס למועד מאוחר יותר או לטוס עכשיו ליעד אחר לפי בחירה, על פי רוב ליוון. לדברי ציון מדמון, מנכ"ל "טרווליסט", אתר להשוואות מחירים בעולם התיירות, "מהרגע שנודע על הפיגוע חלה אצלנו עצירה מוחלטת בהשוואות מחירים ליעד זה ועלייה ביעדים אחרים באגן הים התיכון".
בהקשר זה הוסיף פתאל כי ההתאחדות כינסה הבוקר התייעצות דחופה כיצד לפעול בעקבות הפיגוע. "מארגני תיירות יאפשרו ללקוחות שתכננו חופשה בבורגס לשנות יעד ומי שלא יאפשר זאת התנהגותו פסולה. עד כה לא קיבלנו תלונות בנושא". עוד אמר כי העסקים עלולים לספוג נזקים כספיים משמעותיים מכיוון שהעבירו את רוב התמורה לחברות התעופה ולספקים בבולגרי:. "אנחנו מקווים שהספקים בבולגריה שעובדים עם ישראל יבינו וישיבו את כספם של הנופשים בחזרה. ואם לא, זו תהיה בשורה מאוד עצובה ומאוד כואבת. כלל, חודשי הקיץ מהווים כ-35% מהכנסות השנתיות של ספקי וסוכני הנסיעות, ולבורגס יש נתח משמעותי בזה".
ומה באשר להחזר כספי? סוכני נסיעות אינם ששים להחזיר כסף ללקוחות המבקשים זאת מהסיבות שנמנו כאן. "והחוק", כך אומרת חנית אברהם בכר, מנהלת מחלקת בקרה בארגון אמון הציבור, "עומד לצידם". לדבריה, "ניתן לבטל עסקת תיירות תוך 14 יום. אם זו הייתה עסקת מכר מרחוק (אינטרנט או טלפון) ניתן לבטלה תוך 14 יום ובתנאי שנותרו 7 ימי עבודה לכל הפחות בין מועד הביטול למועד יציאתה של העסקה לפועל.
במקרה של עסקה פרונטאלית, ניתן לבטל תוך 14 יום ובלבד שיש 18 ימי עסקים לפני מועד הנסיעה. וזה אומר שאם אני עומדת במסגרת לוחות הזמנים כאמור, מגיע לי החזר כספי בקיזוז של 5% ממחיר העסקה או עד 100 שקל, הנמוך מביניהם. מאידך, אם הזמנתי נופש בבורגס חודשיים לפני או ברגע האחרון לא מגיע לי החזר כספי". עוד לדבריה, סוכני הנסיעות מצויים אף הם בבעיה, מאחר והעבירו את הכסף לספקים הבולגרים. "לכן דחיית מועד הנופש או הצעה של נופש ביעד חלופי הולמת והוגנת".
ומי שלא ביטל ומתכוון לממש את החופשה שלו בבורגס, שדה התעופה בבורגס נסגר בצל האירועים וכל טיסות השכר שיצאו היום מנתב"ג ינחתו בווארנה, ומשם ישונעו הנופשים באוטובוסים לבורגס, שכלכלתה מושתת על תיירות ותעשייה.