המצב הביטחוני בירושלים נותן את אותותיו בעסקים, בעיקר אלה המתבססים על תיירים ועל מבקרים ישראלים מחוץ לעיר. בבתי העסק התיירותיים בעיקר הבירה מרגישה ירידה משמעותית בתנועת המבקרים הישראלים, החוששים להגיע לעיר. לעומת זאת, התיירים מחו"ל ממשיכים לפקוד את ירושלים כמעט ללא שינוי, בינתיים.
בדף הפייסבוק של פורום התיירות בירושלים מעלים בימים האחרונים מורי דרך הודעות על הפגיעה בפעילותם העסקית מצד ישראלים. מורה הדרך שוקי היידו כתב כי "שתי קבוצות ביטלו לי", דורית גרייבר עידכנה על שלוש קבוצות שביטלו את הסיורים בבירה עד כה, ואסתר סעד סיפרה כי שתי קבוצות הודיעו לה כי הן מבקשות לבטל את הסיור עמה, שכלל לינה בעיר — קבוצה אחת אמורה היתה להתארח בעיר בסוף השבוע הקרוב והשנייה בסוף החודש. "יחד מדובר בירידה של כ–7,500 שקל בהכנסות", היא מסכמת.
"כיפת ברזל כלכלית לעסקי התיירות"
מיכאל וייס, יו"ר פורום התיירות, שמאגד כ–150 עסקים בעיר, שלח אתמול מכתב לראש העיר ירושלים, ניר ברקת, שבו הוא מדווח על ירידה של 50% במספר המבקרים בבתי העסק השותפים בפורום. את מרבית הירידה הוא מייחס למבקרים הישראלים. "מבדיקה שקיימתי בימים האחרונים בקרב עשרות בעלי עסקים, מסעדנים, מנהלי אתרים ומלונאים בירושלים עולה תמונה מדאיגה ביותר: צניחה של עד 50% במבקרים, לנים, סועדים ומבלים בעיר בימים האחרונים, שאינם רק הימים האחרונים של חג הסוכות, אלא גם הימים האחרונים של עונת השיא שאמורה היתה להיות בירושלים, לפני הכניסה לחורף ומחזורי התיירות הנמוכים גם כך בתקופה זו של השנה", כתב וייס.
וייס הוסיף במכתבו לברקת כי "האירועים האחרונים והעננה הכבדה שהם מעלים על העתיד הכלכלי של עסקי תיירות רבים בירושלים מחייבים התגייסות מערכתית משותפת בינך ועיריית ירושלים לבין תעשיית התיירות והתרבות בעיר. זהו הזמן לנקוט סדרת צעדים מיידית שתכליתה יצירת כיפת ברזל כלכלית לעסקים בתחום התיירות בעיר".
ב"כיפת ברזל כלכלית" מתכוון וייס להקצאת תקציבים מיידית לחיזוק עסקים בתחום התיירות. הוא מבקש שיוקם צוות מקצועי לגיבוש קריטריונים מוסכמים לתמיכות ומענקים לעסקים בתחום התיירות. לדבריו, נדרשות "פעולות הסברה משמעותיות להבחנה בין אזור מזרח העיר הסוער, למערב העיר השקט — מתחם התחנה, קרית המוזיאונים, עין כרם, שוק מחנה יהודה ואזורים רבים אחרים נתפשים כיום כחלק מירושלים הבוערת בתקשורת, בעוד שהמציאות הפוכה לגמרי".
"אם היתה רגיעה - סוכות היה טוב יותר"
מנכ"ל מתחם ממילא, שמוליק בן משה, מדווח אף הוא על ירידה בתנועת המבקרים, אך הוא מנסה להישמע אופטימי. "אין ספק שאם היתה רגיעה אז סוכות היה יכול להיות טוב יותר", הוא אומר. "היתה ירידה בתנועת המבקרים, אבל לא משמעותית, ובסופו של דבר, סוכות היה בסדר".
במסעדת המוציא בירושלים, המסתמכת ברובה על סועדים ישראלים, דיווחו על ירידה של 50% בהזמנות למסעדה, אך גם מכיוונו של הבעלים, אבי לוי, נושבת רוח אופטימית. "בוודאי שיש השפעה של המצב על המסעדה, אבל בניגוד לצוק איתן, הפעם יש הרגשה אחרת. בצוק איתן היתה תחושה שהמצב רק נעשה גרוע יותר, וההשפעה על העסקים היתה קטלנית. הפעם זה אמנם לא נמשך הרבה זמן כמו צוק איתן, אבל אני אופטימי לגבי ההמשך", הוא אומר.
לדבריו, "יש ביטולים ואנשים מפוחדים ומודאגים, אבל יש תחושה אופטימיות. כבר התחשלנו, ואנחנו יודעים שלעבוד בירושלים זה לעבוד עם תקופות שיא ושפל בשל אירועים כאלה. אני אומר בצער שזה נהפך לשגרה שהאופטימיות בה מחויבת".
"חושבים שכל ירושלים בבלאגן"
וייס, שהוא גם הבעלים של חברת יאללה בסטה, העורכת סיורי טעימות ברחבי ישראל, ובכלל זה בשוק מחנה יהודה בירושלים, סיפר כי בשבועיים האחרונים 1,200 איש ביקשו לבטל את השתתפותם בסיורים, רובם ישראלים. "קבוצות שקבעו סיורים מראש מתקשרות בחשש גדול ומבקשים לבדוק אופציה לבטל את הסיור או להעתיק אותו למקום אחר. את חלקם הגדול, כ–60%, הצלחנו לשכנע להגיע בכל זאת ולקיים את הסיור, הסברנו להם שלא היתה שום תקרית בשוק, וזה עבד — אבל כ–40% אחרים נאלצנו להעביר לסיורים אחרים בארץ. אפקט ההילה השפיע עליהם, והם חושבים שכל ירושלים בבלאגן".
ביקוש רגיל למלונות באוקטובר
האירועים בשבועות האחרונים בירושלים לא נעלמו מעיני התיירים מחו"ל שמטיילים בישראל, אולם משיחות עם גורמי תיירות שונים הפועלים בעיר הבירה נראה כי אין בהלה בקרב התיירים. ברשת פתאל אמרו כי נרשמו ביטולים בודדים בלבד, והביקוש והתפוסה באוקטובר נראים רגילים.
ברשת דן המצב דומה: "ההזמנות למלונות דן בירושלים יציבות, וגם נכנסות הזמנות חדשות", אמר רפי בארי, סמנכ"ל שיווק ומכירות ברשת. "ככל הנראה למי שאמור להגיע באוקטובר כבר שריין כרטיסי טיסה, ומכיוון שחברות התעופה מתעקשות על דמי ביטול — אנשים לא יבטלו. אנחנו נמצאים בתפוסות גבוהות באוקטובר. אם יהיו שינויים, הם יהיו בשוליים — כל עוד הדברים לא יידרדרו מעבר למה שקורה כיום. החשש שלנו הוא לגבי מה יקרה אם האירועים יימשכו, ואנשים בעולם יראו את הדיווחים ויחשבו פעמיים אם להזמין חופשה בישראל".
גם בהוסטל אברהם בירושלים, שעובד בעיקר עם תיירות עצמאית ולא עם קבוצות מאורגנות, לא הבחינו עד כה בשינוי משמעותי. "קהל התיירים העצמאיים הוא מודע יותר ופחות ניזון מכותרות מפוצצות, ואין לנו הרבה שאלות מהאורחים" אמר ירון בורגין, מבעלי ההוסטל. "אף אחד לא קם והלך. בעוד שבועיים אנחנו מארחים כנס של בעלי הוסטלים, ואף אחד לא אמר שלא יגיע. עם זאת, אני חושב שרצף האירועים ייתן את אותותיו בסופו של דבר".
מורה הדרך דוד סוסנר עובד בעיקר עם תיירים בירושלים. הוא סיפר כי "לא נראית פאניקה אמיתית בקרב תיירים שכבר הגיעו. יש הרבה כוחות פזורים ברחבי העיר העתיקה, וזה אמנם לא נראה טוב, אבל זה מאפשר לסייר בשקט, והם תמיד אטרקציה לתיירים, שרוצים להצטלם עמם. מי שכבר כאן רוצה להשיג את המקסימום ולראות כמה שיותר, אז הוא לא יוותר על ירושלים ועל אתרים כמו כנסיית הקבר, שבה אני לא רואה שינוי בתנועה.
"אנחנו מסבירים לתיירים שכבר כאן שאם יהיה מקום שלא בטוח ללכת בו, פשוט לא יאפשרו לנו ללכת. אז יכול להיות שהתיירים לא יילכו דרך ויה דולורוזה או להר הזיתים, כי שם קצת יותר מתוח — אבל הם עדיין יגיעו לירושלים".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
>> למה איילת שקד לא מאמינה למשה כחלון
>> האנשים שיבנו שלושה מגדלים ומלון בכיכר אתרים - בהשקעה של מיליארד שקל