לפני כחודש, רוחות חזקות שהשתוללו באזור הכנרת גרמו לנזקים אדירים בטיילת של טבריה, אחת מעוגני התיירות האחרונים שנשארו לעיר. עצים קרסו, המזח נהרס, מסעדות ואולמות אירועים נחרבו והמקום היה נראה כמו אחרי מלחמה. היום, גם אחרי שמזג האוויר נרגע מזמן, דבר לא השתנה במקום, שעומד הרוס ומוזנח ומחכה שמישהו יחל לשפץ ולתקן את הנזקים האדירים שנגרמו לבעלי העסקים ולתדמית של העיר. הנזק מוערך בכ-140 מיליון שקלים.
"הכול הרוס ונראה כמו אחרי רעידת אדמה, זה אסון טבע לאומי מה שקרה", אומר שמעון כהן, בעל מסעדה בטיילת, שנהרסה לגמרי. "לי אין ביטוח בגלל שהעסק שלי קרוב לים ולא רוצים לבטח אותו. לא מספיק שהפסדנו מיליוני שקלים בגלל הקורונה, השקעתי מאות אלפי שקלים בפתיחת המקום עכשיו באה הסופה ונשארנו עם נזקים מטורפים. אם זה היה קורה בתל אביב, אילת או ירושלים כבר למחרת היו משקמים את הנזקים. הממשלה לא סופרת אותנו בכלל. טבריה מבחינת המדינה לא קיימת. גם ככה זו עיר קשת יום והתיירות היא העוגן הכלכלי שלנו. כבר חודש שחלקים מהטיילת הרוסים, עסקים נפגעו ולאיש בממשלת ישראל לא איכפת. כאילו אנחנו לא לא שייכים למדינה".
ואם זה לא מספיק, לדבריו, זמן קצר לאחר הסופה הגיעו אזרחים שפשטו על המסעדה שלו, ניצלו שהיא פתוחה וגנבו ציוד רב. "היו אנשים שגנבו מהמסעדה מצלמות אבטחה, מכשירי חשמל וציוד יקר מאוד כי לא הספקתי לסגור את המקום והם ניצלו את זה", ציין כהן. "אני ממש מיואש לא יודע מה לעשות. חודש שלם המקום הרוס ותיירים ונופשים לא מתקרבים לאזור הזה בטיילת. המסעדה שלי סגורה ורק השיפוצים ורכישת ציוד חדש יעלו לי כמיליון שקל. לצערי טבריה לא מעניינת איש והתיירים שרואים חורבה והרס בורחים. ככה נראית עיר תיירות בישראל ובעולם? עיר חשובה ליהודים ולנצרות? בושה למדינת ישראל שהיא מזניחה אותנו. שופכים מיליארדים על בחירות ועל שטויות וכסף לשקם את נזקי הסופה בטבריה אין? בכל מדינה בעולם מיד היו משקמים את ההריסות כדי להחזיר תיירים לעיר כזו".
"טבריה הרוסה כבר שנים רבות"
כבר שנים אומרים על טבריה שהיא לא מממשת את הפוטנציאל שלה ונראה שהעיר ששוכנת על הכנרת לא מקבלת את התקציב הראוי על ידי הרשויות ולא הושקעו כספים כפי שמצופה להשקיע בעיר תיירות.
כך, כאמור, חודש אחרי הסופה והטיילת עדיין הרוסה לחלוטין, בעיקר בקו הראשון מול הים. "תראה איך המקום הזה נראה? ככה צריכה להיראות עיר תיירות חשובה לנצרות? מילא שהקורונה דפקה אותנו אז עכשיו גם ממשלת ישראל שהפקירה אותנו שנים רבות ממשיכה לעשות את זה", קבל בעל עסק. "חוץ מהבטחות של פוליטיקאים לא קיבלנו כלום. גם אם יאשרו את העברת הכסף לשיפוץ הטיילת ייקח עוד כמה חודשים עד שישקמו את המקום".
אושרי ויצמן תושב העיר, פעיל חברתי ובעל אתר החדשות "חדשות טבריה והסיבה" טוען שהממשלה הייתה אמורה להזרים כספים לעיר בגלל אסון הטבע, אך בגלל עניינים פוליטיים זה נתקע. "טבריה הרוסה כבר שנים רבות. כל הממשלות הקודמות לא הזרימו כספים לפרויקטים תיירותיים בעיר וכדי לשקם את התשתיות שישמשו את התיירים המגיעים אליה", טוען ויצמן. "חייבים לשדרג את הטיילת מאפס. אי אפשר להזניח את טבריה ככה, זו עיר התיירות הכי מוזנחת בישראל. זו עיר עם הכי הרבה פוטנציאל תיירותי אבל לא דואגים לקדם אותם לא ברמה של יחסי ציבור ולא ברמה של תשתיות".
ראש המועצה הממונה, בועז יוסף, פנה לבכירים בממשלה בניסיון להעביר את הכסף בהקדם לעיר כדי להתחיל בעבודות אבל נכון לעכשיו זה לא קרה. "אנשים רואים כזו הזנחה ולא רוצים לחזור לעיר", ציין ויצמן. "אם הממשלה לא תתעורר טבריה תשקע והנזק יהיה בלתי הפיך. בכל מדינה בעולם עיר כמו טבריה הייתה מקבלת המון תקציבים כדי למשוך אליהם תיירות נוצרית-ציילנית שלא לדבר על תיירות פנים אבל לצערי הפקירו אותה עשרות שנים והמצב רק יילך ויהיה גרוע יותר".