קיץ קשה: פחות לינות, פחות נופשים, ובעלי עסקים שהפסידו עשרות מיליוני שקלים לעומת אוגוסט בשנה שעברה. זו התחושה באילת, שנאלצה להתמודד השנה עם תפוסה נמוכה באופן יחסי לשנים הקודמות, ובוודאי באלו שקדמו למגפת הקורונה. חלק מהסיבות קשורות לעובדה שרבים מהנופשים שהגיעו לאילת בשנה שעברה, הרגישו שהם נוצלו ונאלצו לשלם מחירים גבוהים.
"בשנה שעברה כולם נשארו בארץ, היו הגבלות לטיסות לחו"ל. הישראלים שילמו מחירים יקרים כדי לנפוש באילת והביקוש היה מטורף. לא זוכר דבר כזה שנים. אבל השנה חטפנו בום לפנים מבחינה כלכלית", הודה בעל חנות למכירת מוצרי חשמל באחד ממרכזי הקניות בעיר.
גורמים בענף התיירות מעריכים שהתפוסה בעיר בחודש אוגוסט השנה הייתה סביב 75 אחוזים לכל היותר. לדברי בכיר באחד מבתי המלון בעיר, בתי המלון נאלצו להוריד מחירים ל-900 שקלים לזוג ללילה, כולל ארוחת בוקר כדי להילחם במחירים הזולים שהוצעו לישראלים שטסו לאיי יוון, טורקיה וקפריסין.
"בחיים לא היה מחיר כזה במלון יוקרתי באילת, ולמרות זאת לא היינו בתפוסה מלאה. בקושי גירדנו את ה-70-75 אחוז", הסביר בכיר באחד מבתי המלון בעיר, "זה היה חודש קשה. היו עבודות בחופים שהבריחו את הישראלים. אנחנו בונים על החגים בתקווה שלא יהיו כמו חודש אוגוסט. ננסה להציע מחירים אטרקטיביים כדי שהעיר תהיה שוב פעם מפוצצת בנופשים".
באוגוסט של שנת 2021, התפוסה בבתי המלון באילת הייתה גבוהה במיוחד, גם באופן יחסי לשנים שלפני מגפת הקורונה. הסיבה לכך קשורה באופן ישיר לעובדה שרבים ויתרו על טיסה לחופשה בחו"ל מחשש שיידבקו בנגיף, או בגלל שהילדים שלהם לא חוסנו. כך נוצר המצב שבו משפחות רבות נשארו בארץ, גדשו את בתי המלון בייחוד באילת, טבריה וים המלח, ושילמו מחירים גבוהים אחרי שבשנה שלפני כן לא יצאו לחופשה.
השנה המצב היה שונה לחלוטין, כאשר כבר בתחילת 2022 עולם התעופה והתיירות החל לחזור למסלולו. רבים החליטו לצאת לחופשות בחו"ל, ועל כך יעיד הכאוס שפקד את נמל התעופה בן-גוריון, שלאורך החודשים האחרונים ידע עומסים כבדים עם תורים ארוכים. בנוסף לכך, לא מעט מהישראלים החליטו גם לדלג על אילת ולהמשיך ממנה לעבר חצי האי סיני או לעקבה שבירדן, ולצאת לחופשה במחירים אטרקטיביים במיוחד.
"אנחנו מתגעגעים לאוגוסט של שנה שעברה כשהעיר הייתה מפוצצת ואי אפשר היה להכניס סיכה. כל החדרים בבתי המלון היו בתפוסה מלאה, כולל צימרים ווילות. העסקים בקניונים וברחבי העיר שילשו את הרווחים שלהם, אבל השנה זה היה אוגוסט השחור. עבר עלינו קיץ לא טוב וכמו שנה שעברה לא יהיה לנו אף פעם", אומר בעל בית מלון בעיר, "מכה קשה. להערכתי היה פה הפסד של עשרות מיליוני שקלים. גם כשהורדנו את המחירים עדיין הישראלים העדיפו לנפוש באיי יוון, אנטליה, בבורגס ובסיני שהיו זולות משמעותית מאילת. כנראה שהיינו שאננים מדי ולא נערכנו בהתאם. מה עוד שהיו עבודות בחופים מה שהבריח נופשים פוטנציאלים".
בימים הקרובים תסתיים חופשת הקיץ, ובתי המלון ישובו למתכונת של תפוסה נמוכה לעומת חודשי הקיץ. אך כעת העיניים נשואות לעבר תקופת החגים, שבה מקווים בתי העסק והמלונות לתיירים שיגיעו: "בקיץ הייתה נהירה גדולה של ישראלים לסיני וליוון, והם לא היו מוכנים לשלם את המחירים שדרשו בתי המלון בעיר. תכלס צודקים ואני מקווה שהמצב הזה לא יגלוש לחגים. אנחנו בונים על חגי תשרי, ואם זה יקרה ולא יגיעו, יהיה פה אסון כלכלי".