"הרגע הודיעו לי על עוד ביטול של קבוצת תגלית לעוד יומיים. גם אם המצב יירגע עד אז - הם לא לוקחים סיכון", אמר אתמול אלון. "אני מבין אותם, הם צריכים לתכנן מסלולים חלופיים ולא יחכו לראות מה יהיה".
מתחם התיירות החקלאי של אלון נטוש ממבקרים מזה שבוע. "קבוצות נוער ממקסיקו וארה"ב ביטלו את הגעתן. יש ביטולים של עשרות קבוצות של תגלית וקבוצות נוער אחרות, כשכל קבוצה היתה אמורה לכלול 50 איש. תגלית הוציאה איסור מוחלט על הקבוצות שלה להגיע לאזורים שברדיוס 30 ק"מ מרצועת עזה. הם פשוט לא מתקרבים לאזור, ולא משנה שאצלנו בחווה לא היו נפילות", אומר אלון.
"מי שמאזין לתקשורת ורואה את הדיווחים מפחד, כי זה באמת נראה מפחיד, אף שפיקוד העורף טוען שהמצב הוא שגרה. יש גם לחצים של ההורים מחו"ל, ששומעים שהילדים שלהם רוצים להגיע לאזור - ומתנגדים לכך", הוא אומר.
לדבריו, המצב שאליו מפעילי אתרי תיירות בדרום נקלעים מחדש בכל הסלמה אינו הגיוני. "הפיצויים הם רק על נזק ישיר מפגיעת טיל, ואצלנו בתיירות, גם כשאנחנו לא נפגעים פיסית, אנחנו נפגעים בעקבות הביטולים ולא מקבלים שום פיצוי מהמדינה.
"מבחינה תיירותית, מצב שבו מדינת ישראל לא מכריזה על מצב חירום ופיקוד העורף מכריז על שגרה מלאה הוא המצב הכי גרוע - כי התיירים שומעים את התקשורת ומוזנים מהפחד - ולא מעניין אותם שהמצב לא באמת כזה בכל מקום".
>> עוד בחופש:
נסיעה מהסרטים: הצצה לרכבות היקרות בעולם
חלום לים התיכון: הקלאבים המומלצים לקיץ
מציאה: לישון תמורת דולר ללילה בניו יורק
"המדינה לא שותפה בהפסדים"
בתלמי יוסף, לא רחוק משביל הסלט, נמצא מתחם הצימרים המערב הרגוע של ענת תורג'מן, שגם לה ברורה האירוניה בשם המקום. "נכון, עכשיו אנחנו ממש לא ברגוע. אנחנו סגורים כבר שבועיים, וגם כשמתקשרים אלינו אני אומרת שאני לא מקבלת הזמנות, כי אין בשביל מה. אני בעצמי משתגעת פה, אז אדם רגיל בטוח לא יוכל לעמוד בזה", היא מספרת.
לדבריה, בתקופה זו בכל שנה אחרת שבה המצב הביטחוני שקט, הצימרים בתפוסה גבוהה במהלך השבוע וגם בסופי השבוע. "המקום עובד יפה ומגיעים אליו מפה לאוזן גם ללא פרסום, אבל בעתות כאלה אנשים לא מגיעים. ללקוחות שרצו להגיע להתארח אמרתי שאני לא מוכנה לכך. הם רצו להגיע כדי להפגין סולידריות, אבל הסברתי להם שהם סתם יחטפו חרדה. הם לא יודעים לקראת מה הם הולכים, אבל מניסיוני, אני יודעת שהם לא יעמדו בזה", היא אומרת.
גם תורג'מן לא חוסכת ביקורת מהמדינה. "המדינה שותפה מלאה ברווחים שלי - כשאני עובדת אני מוציאה חשבוניות, אז הם יודעים לקחת מסים מהרווחים שלי; אבל כשאני צריכה עזרה כספית כי אני סגורה בשל המצב הביטחוני - אז אין מי שיעזור לי. המדינה שותפה ברווחים ולא בהפסדים. יש לי בעיה עם חוסר הפרגון מהמדינה במצבים הקשים. אנחנו מיישבים את המקום הזה, ואין עזרה בעתות כאלה", אומרת תורג'מן.
שממה במקום תפוסה גבוהה
במושב עין הבשור, שנמצא גם הוא במועצה האזורית אשכול, השממון התיירותי בולט גם הוא. אשר לב, ממתחם הצימרים לב אחד, מדווח כי בסוף השבוע האחרון היו אמורים להגיע 26 אנשים לצימרים שלו - וכולם ביטלו. "שממה. בדרך כלל אנחנו בתפוסה גבוהה בתקופה הזו ובסוף השבוע האחרון אכלנו אותה", הוא מספר.
זהר שדה, בעלת יחידות הצימרים זהר בדשא במושב, אומרת כי "אין תיירות - אנשים לא באים לתיירות מלחמה. אין טלפונים להזמנות חדשות בכלל. בהתחלה לא הבנתי למה אנשים מפחדים, אבל לאט לאט הבנתי שאנשים לא רוצים לעשות חופש כשברקע יש קולות של פגזים. ברגע שיורים - אין תיירות. האזור לא מספיק אטרקטיבי כדי שאנשים יגידו 'אנחנו לא פוחדים' או 'אנחנו באים לחופשה - לא משנה מה'. אין לנו נחלים זורמים או את הירדן. לרמת הגולן כולם נסעו אחרי שירו שם, כי האזור אטרקטיבי מספיק - לכאן לא.
"להמשך השבוע יש לי שתי הזמנות של מישהו שעורך אירוע באזור והזמין מקום לאורחים שלו, אבל אני לא אתפלא אם הוא יבטל. היתה כאן באזור השבוע חתונה שברגע האחרון, בשל המצב, עברה לקיבוץ געש", אומרת שדה.
מזמינים חדרים נוספים בבאר שבע
ואולם, יש אתרי תיירות בדרום שההסלמה במצב הביטחוני לא פגעה בהם לעת עתה. מנהל האירוח בקיבוץ דורות, יענקל'ה גרוספלד, מספר כי העסקים כרגיל. "אין משהו חריג, ב–15 השנים האחרונות עם ישראל למד איך מתנהלים בדרום. לא קיבלנו ביטולים חריגים, יש יותר התעניינות ושאלות שמביעות חשש, אבל אין ביטולים גורפים. אני מדבר עם האורחים ונותן להם הרגשת ביטחון. עדיין לא הגענו לרגע שבו אנחנו צריכים לחשוב מה לעשות לאור המצב".
גם בבתי המלון באשקלון ובבאר שבע מדווחים על עסקים כרגיל. "בסוף השבוע האחרון היינו מלאים למדי. האזעקה בשבת היתה כבר בסוף היום, כך שזה לא העיב על השבת. מן הסתם זה מלחיץ ומפחיד, אבל אנחנו מתורגלים. אנחנו לא חווים בכלל ביטולים, ונמצאים בפתחו של שבוע עמוס למדי עם הרבה אופטימיות לצד חשש", אומרת קרן קורן, מנהלת מכירות בלאונרדו נגב בבאר שבע.
לדבריה, "אנחנו מקבלים פניות מאורחים ששואלים מה יקרה במידה שיצטרכו לבטל בגלל המצב, ואנחנו מסבירים להם שאם הם ירצו לבטל - לא תהיה בעיה. בשבוע הקרוב יש לנו כנס גדול של משרד החינוך, ובדיוק סיימתי שיחה שבה הם ביקשו להגדיל את מספר החדרים. אני אופטימית".
"המצב באשקלון אינו כפי שהוא מוצג בטלוויזיה. רוב היירוטים הם לא אצלנו. חוף אשקלון הוא לא אשקלון, ולמי שמתקשר אנחנו מסבירים שיש כאן שקט", אומר כפיר אלקריף, מנכ"ל מלון הולידיי אין אשקלון.
"בסוף השבוע האחרון היתה תפוסה מלאה עם ביטולים בודדים בלבד, אבל זה ממש מינורי. זה ממש לא הרס את התיירות בעיר - הבריכה היתה פעילה, עם צוות בידור ומוסיקה, וחדרי האוכל היו מלאים. מבחינתנו, יש שגרה לכל דבר ועניין" אומר אלקריף.
"בשלב זה, לא היתה אזעקה באשקלון, וגם אם תהיה - האזעקה מופעלת רק באזור שאליו מופנה הטיל ולא בכל העיר. מכיוון שאנחנו בצפון העיר, ייתכן שגם אם תהיה אזעקה בעיר - האורחים שלנו לא ישמעו אותה", הוסיף.
>> אולם האירועים הגדול ביותר במזרח התיכון יוקם במרכז הירידים בתל אביב
>> מחקר: למצב הבטחוני השפעה ניכרת על התיירות לישראל