מלונות רבים בארץ עמוסים בימים אלה עד אפס מקום ויש הרגשה שהכל חזר לקדמותו, אך ישנם לא מעט מלונות, שעדיין אינם פתוחים ואיש אינו יודע מתי הם צפויים לעשות זאת. FL' בהתאחדות המלונות בארץ רשומים כ-426 מלונות, מתוכם-258 מלונות פתוחים אך ישנם עדיין 168 מלונות סגורים. למשל, בירושלים פתוחים כעת 29 מלונות, אך 27 עדיין סגורים; בתל אביב סגורים עדיין כ-49 מלונות.
"המלון שלי שרד ארבע מלחמות, הוא קיים 150 שנים ואני מקווה ורוצה להאמין שגם את המלחמה הזו, נגד נגיף הקורונה, נשרוד. אני מבטיח שלא נוותר" אומר ג'רמי ברקוביץ, מנהל בפועל ונציג הבעלים בארץ של מלון היוקרה אמריקן קולוני בירושלים.
"יש לנו 90 עובדים במלון ויש לנו אחריות לתת להם לחם לאכול ומים לשתות", אומר ברקוביץ. "חייבים לחזור ולהעסיק אותם. אני מקווה שבקרוב נוכל לחזור ולפתוח אך בינתיים איני יודע מתי זה יקרה. אין כמעט תיירים כרגע בירושלים (בתי המלון בירושלים מסתמכים מאוד על תיירים ר.א.) וזה אומר שאם אנחנו פתוחים במשך השבוע אנחנו מפסידים הרבה כסף. אנחנו מתפללים שהשמיים יפתחו והמחוסנים יגיעו".
גם מלון בנג'מין לעסקים מהרצליה סגור כבר שנה ואיש אינו יודע מתי צפוי להיפתח מחדש. "לא פתחנו כבר למעלה משנה. אנחנו סגורים מ 15 למרץ", אומרת טלי חסון, סמנכ"לית המלון. "כמלון עסקים אנחנו מתבססים על אנשי עסקים וכעת הם פשוט לא בארץ, אין טיסות. ובעצם סגרנו את כל האונליין והמלון התקפל לגמרי - מהכיסא ועד המיטה. אנחנו מחכים לרגע שהשמיים יפתחו, שאנשים יוכלו להגיע לארץ ואז תהיה סיבה נכונה לפתוח מחדש את המלון. עד שזה יקרה, אנחנו לא יכולים לפתוח בשביל 10 חדרים לישראלים. המלון לא יכול להפוך את עורו, ולשנות את המטרות שלו. כל הקונספט של המלון בנוי כמלון עסקים. אין במלון בריכה, אין ספא".
ומה קורה עם העובדים שלכם בימים אלה?
"רוב העובדים סיימו את עבודתם והמשיכו הלאה. הם החליטו שלא לחכות. כרגע יש לנו חמישה עובדים בחלת וכשהשמיים יפתחו אצטרך לפתוח הכל מחדש. למעשה אצטרך להרים את המלון מהתחלה, גם אם לא יהיו טיסות ולא יהיו עובדים זרים. אין לי שוטפי כלים, עובדי משק, עבדנו עם חברות כוח אדם שהעסיקו עובדים זרים. אני לא יודעת איך ממשיכים מפה ואיך להרים מלון מוצלח כמו שהיה לפני הקורונה. בעבר היינו בעמוד הראשון בחיפוש מלונות בארץ לאנשי עסקים אבל עכשיו, עד שאצליח להרים את עצמי מחדש, יקח לי זמן וגם זה פגיעה כלכלית שלא רק נדבר על השנה מחדש. הפגיעה היא נוראית אבל הכי חשוב מבחינתנו כדי לקבל החלטה ולפתוח מחדש זה שהשמים יפתחו מחדש. זה ייתן לנו אור ירוק שאנחנו יכולים לחזור ולנשום".
בנוסף לאלה שנשארו סגורים, ישנם גם מלונות שפתחו חלקית, כך שעל הנייר הם רשומים כ"פתוחים", אך בפועל זה לא לגמרי נכון. כך למשל מלון חוף התמרים בעכו - בו 78 חדרים. מירי עובדיה, מנהלת מלון מלון חוף עכו מספרת: "אני לא מבינה מאיפה אנשים אומרים שהמלונות מלאים. זה ממש לא נכון. כן, יש מלונות למשל באילת שהיו מלאים אבל בעיקר מעסקאות שסגרו שנה שעברה ועברו לשנה הזו. בכל מקרה הצפון די חלש וחשוב לזכור שאין תיירים. יום העצמאות זה חג יותר משפחתי, אנשים עושים על האש. הקורונה הביאה למצב של חוסר בתיירים ובנוסף בגלל החלת הרבה אנשים מחפשים ידיים עובדות. אנחנו פתוחים למחצה, רק חלק מהחדרים".
"המלחמה שלנו היא של כל תעשיית התיירות"
"כשאין תיירים זו מכה קשה למדינת ישראל" אומר אמיר חייק, נשיא התאחדות המלונות בישראל, בשיחה עם mako, ומוסיף: "שרת התיירות מכירה מקרוב את האתגרים של הענף ואני חושב שהממשלה הזו תצטרך לתת סיוע לאלו שנפגעו."
חייק מוסיף: "יש שתי סיבות עיקריות לכך שלא מעט מלונות עדיין סגורים. ראשית, כמעט ואין תיירים כרגע בארץ וייקח זמן עד שיחזרו ושנית, מציאת עובדים. לדוגמא, עשינו יריד לחיפוש עובדים, בשיתוף עיריית אילת ומשרד התעסוקה, נרשמו מאות, הגיעו עשרות, מצאנו בודדים.
"יש מחסור מטורף בכוח אדם, בעיקר במקצועות של מלצרות וניקיון. ומשבר הקורונה לא פותר את זה. הרבה עובדים בחלת וגם שיסיימו את החל"ת, אף אמא לא רוצה שהילד שלה ינקה חדרים. בירדן לא מנקים ירדנים, בצרפת לא מנקים צרפתים. ברוב העולם מנקים עובדים זרים ממדינות אחרות. יש לנו אישור ממשלה מול הפיליפינים להביא 2,000 עובדים בשתי פעימות. כבר היינו בפתח ה-1,000 הראשונים ואז פרצה לחיינו הקורונה והקפאנו את זה. היום שאנחנו חוזרים לעבודה לשגרה, הבאנו 600 מתוך 800 עובדים ירדנים, באילת נפתור דרך עובדים ירדנים, אבל לשאר הארץ אנחנו חייבים עובדים זרים למשל הפיליפינים. עובד זר צריך להלין, להכין, לבטח הוא לא עולה פחות מעובד ישראלי, זה לא מגיע ממקום של לחסוך כסף. חשוב לי להוסיף ולהדגיש שצריך להפריד בין אזורי הביקוש לבין אזורים שאין בהם תיירים כמו ירושלים, תל אביב, נצרת, נתניה, חיפה".
חייק חוזר ואומר במהלך הריאיון כי המלונות והתיירות חשובים למדינת ישראל. "המלונות הם התשתית לתיירות של ישראל. התיירות הזו נבנתה בדם יזע ודמעות. תיירים הם מקור צמיחה חשוב למשק. המלחמה שלנו, המלונאים, היא מלחמה של כל תעשיית התיירות. אנחנו רואים אותנו חלק בלתי נפרד ממורי דרך, מחברות הסעה, חברות השכרת רכב, חברות תעופה, מערכת שלמה שצריכים לראות איך שומרים עליה כדי שיוכלו לחזור למסלול. אמנם עוד רחוק היום, אבל יש לנו לאן לשאוף ואני מקווה שבעתיד הקרוב עוד יהיה כאן טוב יותר".