1 באוקטובר: זה התאריך שבו מעריכים ברשות האוכלוסין וההגירה כי אזרחי ישראל לא יחוייבו יותר בקבלת וויזה כדי לטוס ולשהות בארצות הברית. זאת, לאחר שמדינת ישראל הצליחה לעמוד ביעד של פחות מ-3% סירובים לוויזה, ובכך התקדמה צעד משמעותי מאוד לקבלת הפטור.
לדברי גיל ברינגר, המשנה למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה והפרויקטור שמוביל את מבצע הפטור: "אם נעבוד מאוד קשה, ב-1 באוקטובר נהיה שם. עד 30 בספטמבר ישראל חייבת לעמוד בכל התנאים שארצות הברית מציבה לה. אם הכל יתנהל כמו שצריך, ב-1 באוקטובר ישראל צריכה לקבל פטור מוויזה לתיירים ואנשי עסקים שייהנו מהחוויה הזאת. היום בבוקר יקנו את הכרטיס, ומחר כבר יהיו בניו יורק".
> כך נטוס לארה"ב אחרי שנקבל את הפטור לויזה
> לפני שפותחים את השמפניות: כל הקשיים בדרך לפטור
"יש לנו תוכנית סדורה, כל משרדי הממשלה רתומים לזה. הכל נראה חיובי מאוד. בסוף, יש שני רקדנים בטנגו הזה. אנחנו צריכים את האישור האמריקאי".
מהן הסוגיות שעוד לא פתורות?
"יש שלוש כאלה. אנחנו עובדים על כל הדברים, אין כרגע משהו שמטריד ולא פתיר. יש שלושה סוגי אתגרים: חקיקה, טכנולוגיה ועניינים הקשורים למדיניות. מה שהפרויקט הזה עושה, זו אוטוסטרדה ביחס למה שמקובל בשירות הציבורי הישראלי. היום חוק אחד יעלה לממשלה, חוק שני יאושר מחר בקריאה ראשונה וחוק שלישי יאושר ביום רביעי, בהכנה לקריאה שנייה ושלישית. המכונה הזאת כבר יצאה ועובדת".
מה באשר לטכנולוגיה הנדרשת?
"יש לנו פרויקטים טכנולוגיים במשטרה, ברשות המיסים וברשות האוכלוסין. אנחנו מכניסים הרבה מאוד מאגרי מידע חדשים ומצמצמים מאוד את הבדיקות בשדה. ישראל משדרגת את מערכות המידע, האבטחה, ביטחון הטיסה והמלחמה בפשע, בהלבנת הון ובהברחות. כל הדברים האלה משתדרגים. האמריקאים דורשים את זה מאיתנו. אנחנו נענים בכפייה, אבל מאוד שמחים לעשות את זה בכל המערכות הטכנולוגיות שלנו".
במשך שנים דובר על זה שאין לנו פטור מוויזה בגלל האזרחים הערבים, או עולים מחבר העמים שהאמריקאים חששו שישתילו אצלם מרגלים. איך כל הפוביות של האמריקאים נעלמו פתאום?
"ניסינו לשכנע את עצמנו שאלה הפוביות של האמריקאים. האמת יותר פשוטה: אף אחד לא ניהל את זה בישראל. המשימות פוזרו בין משרדי ממשלה שונים, מבלי שזה תוכלל. יש גם ממשלים שהם יותר בעניין וממשלים שפחות. הממשל הזה בוודאי מאוד רוצה, אנחנו נפגשים כל הזמן עם השגריר האמריקאי ועם המזכיר להגנת המולדת האמריקאי. הם מאוד בעניין".
אתה נשמע חיובי מאוד.
"יש המון עבודה לפנינו, אבל אני אופטימי מאוד וחושב שהכל פתיר".
אם אדם מן היישוב ירצה לטוס לארצות הברית, הוא לא יצטרך לעשות דבר?
"ישראל תהיה המדינה ה-41 שמצטרפת למועדון הזה. כל מדינה שהצטרפה למועדון הזה, החליפה את הוויזה לאזרחים שלה במה שהאמריקאים מכנים ESTA. זה טופס שממלאים 10 דקות מהבית, באינטרנט. זה תקף לשנתיים ומשלמים 14 דולר. עונים על קבוצה קטנה של שאלות ומוודאים את הדברים הבסיסיים ביותר. גם ישראל עוברת למודל הזה, זה מאוד פשוט. מניח שיהיו חמישה מסכים בטופס, בדומה לאמריקאים".