אחרי יותר מחודש וחצי, בהם ישראל היתה סגורה לתיירים מהעולם - היום (9.1) היא פותחת את הגבולות שלה מחדש. הפתיחה מגיעה אחרי שבשבוע שעבר הוחלט במשרד הבריאות לבטל גם את רשימת המדינות האדומות עבור הישראלים, מתוך הבנה שהאומיקרון כבר כאן, ואין יותר צורך בהגבלות.
לאורך כל תקופת הקורונה, ישראל תמיד היתה מהמדינות הכי מחמירות בעולם בכל הנוגע לקליטת תיירים. במאי האחרון ישראל פתחה את שעריה לראשונה לקבוצות, תוך בירוקרטיה לא קלה. ואז, החל מנובמבר הגיעו לארץ גם תיירות בודדים, אך המתווה הספיק לעבוד רק 26 ימים, לפני שהשמיים נסגרו לתושבי חוץ מחדש.
היום, כאמור, תיירים יכולים להגיע כשהתנאים לכניסה הם: רק מחוסנים או מחלימים יכולים להיכנס (על פי הגדרות התו הירוק), יש למלא טופס מקוון לפני ההגעה, לעשות בדיקת PCR 72 שעות לפני הטיסה, בדיקה נוספת לאחר הנחיתה, לשהות בבידוד 24 שעות או עד קבלת תשובה שלילית (המוקדם מבניהם) ואז לצאת לטייל בארץ הקודש.
האם המדינה תתמלא בתיירות נכנסת? כנראה שלא. התחלואה העולה בארץ ובעולם, ביחד עם העובדה שתנאי הכניסה לא קלים, מזג האוויר החורפי והעובדה שישראל היא גם ככה לא מהיעדים המבוקשים בעולם - לא אמורים להביא לכאן המוני מבקרים כרגע. בכל שנת 2021 הגיעו לארץ 400 אלף תיירים (לעומת 4.6 מיליון ב-2019). חודש נובמבר, בו נפתחה הכניסה לתיירות בודדים, היה החודש הכי מתוייר, עם מעל ל-76 אלף תיירים, אך לנוכח המצב לא סביר שהמספרים הללו יחזרו על עצמם כרגע. גם לא קרוב.
"פתיחת השמיים לתיירות נכנסת היא צעד נדרש ומבורך", קובע ד"ר ערן כתר, חוקר ויועץ תיירות ממחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת. "אבל, אחרי שכבר יותר מפעם אחת מדינת ישראל פתחה את השמיים ומיד סגרה, אין מה לצפות להסתערות של תיירים בשבועות הקרובים. יתרה על כך, בעקבות התפשטות האומיקרון וגל הקורונה החמישי אנחנו רואים ירידה בסנטימנט התיירותי באירופה ומיקוד בתיירות פנים מדינתית ופנים אירופאית, על פני טיסה ליעדים מרוחקים."
"ככלל, המחקרים שלנו עבור נציבות התיירות של האיחוד האירופי מראים באופן ברור כי קיים סנטימנט תיירותי חיובי והאירופאים להוטים לשוב ולטייל. אבל, מה שמכתיב כרגע את מצב התיירות זה מצב התחלואה והתפשטות וריאנטים חדשים. התיירות תתאושש בהתאם למודל שראינו בקיץ 2021: תכנון נסיעה של הרגע האחרון, בחירת יעדים בהתאם לשיקולי בריאות, ופעילות תיירותית בהתאם למה שיתאפשר. אם אחרי הגל החמישי תהיה רגיעה מסוימת, קיץ 2022 יכול להיות עונת תיירות לוהטת".
בתי המלון מתכוננים: "נערכים בתוכניות ומבצעים מיוחדים לקהל הרחב"
למרות הפסימיות בנוגע להגעת התיירים לישראל, לא מעט בתי מלון בארץ שמחים ומברכים את ההחלטה לפתוח את גבולות המדינה לתיירים, ובכך ליישר קו למרבית מדינות העולם, שגם בזמן המגיפה שמרו על הגבולות פתוחים.
״אני כמובן מברך על ההחלטה", אומר דני אמיר יו״ר לשכת התיירות הנכנסת לישראל. "צריך לזכור שההכנסות מהתיירות בשנת 2019, היו 22 מיליארד שקל מתוכן 9 מיליארד מהתיירות המאורגנת. מאות אנשים שמתפרנסים מהענף חיכו בכיליון עיניים לרגע הזה. חשוב לציין שחמישה אחוז מהמועסקים בישראל, בעיקר בפריפריה, מתפרנסים ממנו. אני רק מקווה שהמדינה תדע להסיר במהירות חסמים בירוקרטיים לא הגיוניים, כמו הדרישה לתעודה מחלים דיגיטלית, שתימנע מעשרות אלפים להיכנס לארץ. אנחנו ערים לביקוש העצום של יהדות העולם ותיירים בכלל, להגיע לארץ וערוכים כדי להנעים ככל האפשר את שהותם בארץ הקודש וכדי להחזיר את ענף התיירות לתנופה הגדולה שלו לפני מגיפת הקורונה."
חיים דוק, סמנכ"ל שיווק רשת מלונות פרימה, לה בתי מלון ברחבי הארץ וגם בתל אביב, עיר שמתבססת על תיירות נכנסת, מוסיף: "הקורונה פגעה בענף התיירות באופן הקשה ביותר שידע הענף מאז ומתמיד, בחודשים בהם התאפשר למלונות לארח אורחים ישראלים בעיקר בחודשי הקיץ הייתה מעט עדנה ,יחד עם זאת גם בתקופה זו באזורים שעיקר הפעילות הנה תיירות נכנסת כמו: תל אביב, ירושלים, טבריה, נצרת וחיפה, עדיין סבלו מתפוסות נמוכות ומהעדר כדאיות כלכלית לפתיחת מלונות. בחודש נובמבר האחרון חשנו הקלה עם פתיחת השמיים לתיירות נכנסת, אך מיד עם סגירתם אזורים אלו היו הראשונים להיפגע שוב."
אסף בן דב, סמנכ"ל שיווק חברת מלונות אפריקה ישראל, המחזיקה במותגים קראון פלזה, Vert ואינדיגו, מוסיף: "אנו במלונות אפריקה ישראל , מברכים על ההחלטה ומוכנים לקראת הגעת התיירים ואנשי העסקים באשר הם. יחד עם זאת, ההתניות בכניסתם המיועדת ארצה, מקשיחות הקשה ממילא. הרבעון הראשון אבוד כמעט מבחינת שוק הקבוצות ועדיין מקווים שלא נתוודע יותר להגבלות גורפות ועצירת השמיים. אנו נערכים בתוכניות ומבצעים מיוחדים לקהל הרחב בשלל מלונותינו לפסח ואף לקיץ 2022."
"בימים הספורים שחלפו מאז שהודיעו על פתיחת השמיים בעיקר למדינות אירופה (למעט מי שהוגדרו עד אז כמדינות אדומות כמו אנגליה וארצות הברית) כמעט ולא נרשמו הזמנות", אומר אורי קרונקופ, מנהל המכירות של רשת אטלס, לה בתי מלון בתל אביב וירושלים. "ביום חמישי התבשרנו על פתיחת השמיים לכל המדינות, מה שמעורר ציפיה בהחלט שכבר בסוף השבוע הקרוב נראה במערכות הזמנות בעיקר מארצות הברית. אנו צופים שמי שיגיעו בשלב זה הם כמה קהלים: אנשי עסקים; זוגות מעורבים, שאחד מבני הזוג הוא ישראלי; ויהודים שמגיעים במשלחות קטנות לביקור או יהודים שמגיעים לביקור משפחתי. אנו לא צופים חזרה בעת הקרובה לרמות שידענו ב-2019 וגם בספק שנחזור לנובמבר האחרון שבו התחלואה בוודאי בארץ אך גם בעולם הייתה ברמות נמוכות יותר והייתה תחושה של נורמליזציה, אך גם פתיחה שכזו של השמיים היא הקלה מסוימת לענף שלנו".
האם התיירים מרוסיה יצילו את המצב?
נתון אחד שאולי יכול לעודד את כל מי שעוסק בתיירות הנכנסת, הוא העובדה שבמשרד הבריאות צפויים לאשר את כניסת התיירים הרוסים לארץ. בלא מעט מדינות מסביב לעולם לא מכירים בחיסון הרוסי - ספוטניק, אך עוד לפני שנסגרו השמיים בסבב הנוכחי, אישרו בארץ את הגעת התיירים מרוסיה.
"ההכרה של ישראל בחיסון הספוטניק וחידוש התיירות מרוסיה יהוו אבן דרך חשובה בצמיחה המחודשת של התיירות הנכנסת מישראל ממשבר הקורונה", אומר ד״ר ערן כתר, חוקר ומרצה במחלקה לניהול תיירות מלונאות במכללה האקדמית כנרת. לדברי ד"ר כתר, בשנת 2019 ביקרו בישראל למעלה מ-300,000 תיירים מרוסיה ורוסיה היוותה את שוק המקור השלישי בחשיבותו לתיירות הנכנסת.
ד"ר כתר מוסף: "בקרב התיירים מרוסיה ישנו שיעור גבוה מהממוצע של מבקרים חוזרים בישראל ושל תיירים אשר באים למטרת ביקור קרובים וידידים - גורמים אשר מגדילים את הסבירות של תיירים אלה להגיע, למרות הקשיים הכרוכים בנוהל הביקור בישראל. נוסף על כך, האיחוד האירופי ורוב המדינות החברות בו אינם מכירים בחיסון הספוטניק, והמגבלה על ביקור במדינות אלה יכולה להעלות את קרנה של ישראל כיעד מועדף לתיירות. מאידך, ההוצאה הממוצעת של התייר הרוסי נמוכה משל תיירים אחרים ויוקר מוצרי התיירות של ישראל עלול להוות מכשול בעת ניסיון למשוך מבקרים מרוסיה למטרות פנאי ונופש בישראל."
עוד יתרון שיש לתיירות מרוסיה, היא שרבים מהם מגיעים לארץ דווקא בחורף הישראלי שנחשב לנעים מאוד, בטח ביחס לאזורים הקרים של המעצמה. אך בשביל לעודד את התיירים להגיע, יש לפתוח את שדה התעופה רמון, ממנו מגיעים לאילת, לתיירים.
"בכל הקשור לתיירים זרים, שדה התעופה רמון מהווה למעשה את שער הכניסה הפרקטי היחיד עבורם לעיר אילת. הרחבת שעות הפעילות של השדה תאפשר ליותר חברות תעופה זרות להגיע לאילת, אם הן תבחרנה לעשות זאת", אומר ד״ר עוזי פרוינד פיינשטיין, מומחה לכלכלת תעופה ומרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת.