העלייה המהירה בכמות החולים בקורונה בארץ כבר הוגדרה כגל שני ובעקבות כך הממשלה בדרך לאשר מספר הגבלות חדשות. אחת מהן נוגעת לכמות הסועדים בחדרי האוכל בבתי המלון, המגבילה ל-20 סועדים בלבד. בנוסף, ייאסר להפעיל בבתי המלון מקומות ציבוריים כמו מועדונים וברים. בעלי בתי המלון יצאו נגד ההחלטה וטענו שההליכה אחורה פעם נוספת תוביל לקריסת הענף.
למרות זאת, נראה שהישראלים כבר לא יכולים לשבת יותר בבית ולא ממהרים לבטל את החופשה שלהם בעקבות המצב, זאת בניגוד לביטול ההמוני שהיה בגל הראשון. "אנחנו ממש זקוקים לחופש, להטעין מצברים וגם כמובן שיש את החשש שבקרוב שוב יסגרו הכל אז מנסים לתפוס את 'הרכבת האחרונה'", אומרת מורן נבו מרחובות שהזמינה חופשה בטבריה בסופ"ש הקרוב. "אנחנו נוסעים בפעם הראשונה מאז שהבנות נולדו ומאוד מתרגשים. אנחנו מודעים לכך שחלק מהשכונות בטבריה נסגרו בגלל הנגיף, אז כן יש חשש וברור לנו שזאת לא תהיה חופשה כמו שהיינו רגילים בשנים לפני הקורונה. אנחנו לא כל כך יודעים למה לצפות אבל מתרגשים מההזדמנות שנפלה עלינו לישון לילה שלם".
מורן כאמור לא לבד, גם מורן גנון, אמא לשניים מראשון לציון מספרת ש"רק לפני שבועיים חזרנו מנופש משפחתי בקיבוץ גונן בצפון ובסוף החודש אנחנו מתכננים לנסוע לאילת. הזמנו את החופשה הרבה לפני הקורונה ואנחנו לא רוצים לבטל, אנחנו רוצים קצת לבלות לפני השנה החדשה. אחרי כל הסגר שהיה קשה לנו להיות הרבה בבית, אנחנו אנשים של בחוץ ואין לנו גינה ואפילו לא מרפסת".
ואין חשש להיות בבית מלון עכשיו?
"אנחנו כן חוששים וכן עוקבים אחרי כל ההוראות שכל יום מתווספות. אנחנו מאמינים שאם זה יהיה קריטי אז יבטלו לנו ולא תהיה לנו ברירה אבל אנחנו לא נבטל בעצמנו. למרות הכול כמובן שנשמור מרחק, נשב במרחק סביר מהחברים שלנו ונעשה את המיטב שאנחנו יכולים למרות שאנחנו לא יכולים לדעת אם מישהו ישב בחדר אוכל ואולי שם חלילה יהיה מישהו עם קורונה".
"בעיקר יש הרבה בלבול"
הקהל הישראלי אוהב לטייל, אוהב חופשות ואוהב מלונות. שנת הלימודים הסתיימה, החופש הגדול כבר כאן ורק אתמול (שני) קרא נשיא המדינה לחזק את תיירות הפנים: "צאו לנפוש בארץ בהתאם למגבלות ועל פי הנהלים. שמרו על עצמכם ועל התיירות שלנו- סולידריות וערבות הדדית הם המפתחות ליציאה מהמשבר". ואכן, בחודש וחצי האחרונים הייתה התעוררות משמעותית בהזמנות למלונות בארץ.
מצד שני, הקורונה לא באמת נעלמה ויש אנשים שהמצב הזה משפיע עליהם. שני גולדנברג ס"מנכלית שיווק רשת מלונות סי הוטלס אומרת כי: "אנחנו מקבלים פניות של לקוחות על מנת להבין באיזה מתכונת המלונות שלנו עובדים. יש חשש גדול ותחושת אי וודאות. מבחינתנו עוד לא התקבלו הנחיות חדשות בנוגע לאירוח בבתי המלון ואנחנו ממשיכים כרגיל".
שלום אשכנזי, מנהל מלון בית הארחה בקיבוץ לביא מסכים עם גולדנברג. "יש קצת ביטולים והרבה בלבול. מצד אחד בריכה ציבורית לא ובריכת מלון כן, מסעדה עד 20 איש, בית כנסת עד 20 איש. מדובר בגזירות שלא נוכל לעמוד בהן. אנחנו מחכים להנחיות ברורות ואז נחליט מה לעשות".
אלון וינטר, מנכ"ל מלון מגדלה שנמצא על שפת הכנרת, חש תסכול לצד ייאוש בעקבות ההחלטות שהתקבלו היום בישיבת הממשלה. "מדובר במכה אנושה לענף התיירות, למלונות, לאורחים ולספקים שלנו. אנו פתחנו את המלון אחרי שלושה חודשי סגר רק לפני שלושה שבועות, עד שהתחלנו לחוש חזרה לשגרה כלשהי, אמנם שונה, תוך שאנו מקפידים ומדקדקים עם אורחינו על הנחיות משרד הבריאות והתו הסגול, היום אנחנו מקבלים בשורה שלא בטוח שנצליח לעמוד בה. אני קורא להנהגת המדינה למצוא את הפתרונות, לעבוד איתנו ביצירתיות ולתת מענה לענף במיוחד כעת בשיא הקיץ והחופש הגדול שלקראתו התאמנו את המלון".
גם בדרום הארץ, המצב לא שונה. מיקי הווארד, מנכ״ל ובעלים של ״הבית העותמאני״ ו״מלון הנגב״ בעיר העתיקה של באר שבע מספר: "לאחר התאוששות קלה שהתחילה ביוני אנחנו חוזרים לאחור והמצב מאוד מפחיד, לא נוכל לעמוד בסגר נוסף, זו מכת מוות על הענף שלנו אם ייסגר, על האירועים, המסעדות והברים. אי אפשר לתפקד באי ודאות, העובדים מאבדים אמון בעסק ובענף והשיקום יהפוך לקשה שבעתיים. היום מתקשר פקיד שומה במס הכנסה ומתחיל לבדוק לי דוחות משנת 2019 עבור המענק הוצאות שביקשתי לפני כחודשיים, שראש הממשלה אמר שתוך 48 שעות העסקים יקבלו מענק, אז בינתיים פקיד השומה בודק והכסף לא מגיע, ואנחנו מתקרבים לחדלות פרעון. אם הממשלה סוגרת את המשק שתיקח אחריות ותזרים כסף לעסקים ולעצמאים.״
אך מסתבר שיש כאלו שלא מרגישים ולא מתרגשים מהשינוי. איתי אשל מנכ״ל מלון נחשולים בחוף דור מספר כי: ״מלון נחשולים בתקופה זו נמצא בתפוסות גבוהות אפילו ביחס לשנים קודמות. המלון בנוי בצורה רחבה ללא שטחים ציבוריים סגורים והכל באוויר הפתוח מתחת לכיפת השמיים מטרים ספורים מהים התיכון. אנו קוראים לכל עם ישראל להגיע למלון לנופש בטוח ומהנה. אנו כמובן שומרים על כל הנהלים החדשים ומתאימים את עצמנו למצב החדש".