ליאור (שם בדוי), תושב מרכז הארץ בן  25, עובד בחברת הייטק גדולה, הזמין לפני כמה שבועות באחד מאתרי האינטרנט צימר יוקרתי לו ולחברתו כדי להתאוורר ולשנות אווירה כהגדרתו. הוא שילם 2,000 שקל ליומיים, מסר פרטי אשראי ומספר תעודת וקיבל אישור כשהעסקה אושרה על ידי חברת האשראי.

מה שליאור לא ידע, זה שכמה דקות לאחר מכן עבריין המתמחה בסחר בכרטיסי אשראי ותעודות זהות באפליקציית 'הטלגרם', בסיוע האקר ובונה אתרים, הצליחו לגנוב את פרטיו מהאתר: מספר כרטיס אשראי ותעודת זהות ומכר אותם לאזרח בסכום של 3,000 שקל.

"אחרי כמה ימים אני מגלה שחוגגים לי באלפי שקלים על הכרטיס. אפילו משכו כספים מהכספומט. הייתי בהלם משום שרק לי יש את הכרטיס והקוד הסודי", שחזר ליאור. "החופשה הזו עלתה לי בבריאות. עקצו אותי בסך הכול ב-10,000 שקל. רק אחרי שבועות ארוכים של טרטורים בין הבנק לחברת האשראי, הבינו שנוכלים עקצו אותי וזיכו לי את החשבון. מי חשב שהזמנת חופשה באתר אינטרנט תהפוך לסיוט של החיים שלי."

ליאור גילה מהר מאוד שהוא לבד. גם ב', מרחובות, שהזמין צימרים לו ולבני משפחתו באחד האתרים ושילם עבורם 5,000 שקל לשלושה ימים, נחרד לגלות שכעבור שבוע חגגו לו על כרטיס האשראי ומשכו לו 15 אלף שקל מחשבון הבנק.

"לקח לי איזה שבועיים להבין שההזמנה שעשיתי באתר הצימרים בו מסרתי את הפרטים שלי, הם המקור לכל העוקץ הזה. מי חשב שהזמנת צימר באופן הכי תמים שבעולם, כפי שעושים אנשים רבים, תגרום לי כל כך הרבה נזקים וכאב ראש ותאלץ אותי להוכיח שלא אני משכתי את הכסף והשתמשתי בכרטיס האשראי", ציין ב'.

עוקץ צימרים (צילום: צילום מסך)
פרטי אשראי שנגנבו מהרשת | צילום: צילום מסך

גם ויקי מאשדוד, שהזמינה לפני כשלושה שבועות שני צימרים בצפון הארץ ושילמה 4,000 שקל ליומיים, גילתה שבוע לאחר מכן שכרטיס האשראי שלה חויב ב-4,000 שקל על רכישת מוצרים באתרי אופנה בארץ ובעולם ועוד 4,500 שקל נמשכו מחשבון הבנק שלה.

"עשיתי בדיקה מול הבנק וחברת האשראי וגיליתי שנעקצתי על ידי האקרים או עבריינים שהשיגו את פרטי הכרטיס שלי מאתר ההזמנות של הצימרים. זה לימד אותי לקח לא לשלם לצימרים בכרטיס אשראי אלא רק במזומן או בביט. בחיים לא חלמתי שיגנבו לי את מספר האשראי ותעודת הזהות שלי. זה מפחיד מאוד", סיפרה ויקי.


מתברר שמאות ישראלים נעקצו בשבועות האחרונים על ידי רשת עבריינים, נוכלים והאקרים שמכרו את פרטיהם בטלגרם לישראלים שהיו זקוקים לכסף. הם הצליחו להשיג את הפרטים מאתרים להזמנת צימרים כדי שאלה יוכלו להשתמש בהם ולמשוך כספים על חשבון בעלי הכרטיסים. רשת העוקצים מגלגלת מיליוני שקלים בחודש על חשבון המזמינים באתרי הצימרים תוך שהם מחפשים כסף קל ומהיר כדי להחזיר חובות ולקנות מוצרי מזון ובגדים.

"הם כל הזמן משנים יוזרים ומשתמשים בפרופילים מזויפים בטלגרם כדי שלא נאתר אותם", הסביר גורם במשטרה המכיר מקרוב את התופעה. "הם משתמשים בשליחים או מבקשים העברות כספים בביט ונעלמים. ניסינו לעשות להם כמה תרגילים כדי לפתות אותם להגיע למפגשים ולקבל כספים עבור אותם כרטיסי אשראי אבל הם לא הגיעו ודרשו שהכסף יעבור בביט. אנחנו נאתר אותם ונעמיד אותם לדין".

טלגרם (צילום: NEXTER)
מכרו את הפרטים ברשת הטלגרם | צילום: NEXTER

עבור פרטי כרטיס אשראי והעתקת המספרים לכרטיס דומה שמאפשר למשוך באמצעותו כסף, דורשים ומקבלים הנוכלים מהפונים אליהם סכום של 2,000 שקל. עוד 1,000 שקל הם דורשים עבור פרטי תעודת זהות שמסייעים לבצע את העוקץ המושלם ברכישת מוצרים באתרים בישראל וגם למשוך כספים מכספומטים.

ולא רק מזמיני הצימרים נעקצים, אלא גם אלה שרוכשים את מספרי כרטיסי האשראי ותעודות הזהות מאותם נוכלים. "ראיתי מודעה בטלגרם של סוחר בתעודות זהות וכרטיסי אשראי. המצב הכלכלי שלי היה בקרשים. הוא ביקש 3,000 שקל. הוא אמר לי שלבעל הכרטיס יש מסגרת משיכה יומית של 10,000 שקל והאמנתי לו. העברתי לו את הכסף ב'ביט' אבל אחרי כמה ימים הוא ניתק מגע ונעלם ואז הבנתי שהוא עקץ אותי ועוד רבים אחרים", סיפר גל מבאר שבע. "באתי כדי לעשות כסף על חשבון בעלי הכרטיס וחטפתי בעצמי עקיצה. אני לא יכול להגיש תלונה במשטרה כי אני בעצמי עמדתי לעשות מעשה פלילי- שימוש בפרטי אשראי של אחרים ועלולים לעצור אותי".

כרטיסי אשראי (אילוסטרציה: thinkstock)
גם מי שקנה את הפרטים הגנובים נעקץ בעצמו | אילוסטרציה: thinkstock

ע', איש מחשבים מירושלים, העובד עם נוער בסיכון וחשף את התופעה, טוען כי הנוכלים נעזרים באנשי מחשבים מיומנים כדי לטשטש עקבות, לא להיתפס ולהמשיך לעקוץ. "כואב לי  על האנשים שהזמינו צימרים ולא ידעו שעוקצים אותם וגונבים להם את זהותם ואת מספרי כרטיסי האשראי. כל שתיים-שלוש דקות נעקץ אזרח שמזמין צימר מאתרים. כואב לי גם על הרבה בני נוער וצעירים שרוצים להרוויח כסף מהיר ומתפתים לעשות עסקאות לרכישת פרטי כרטיסי האשראי מאותם נוכלים ונעקצים באלפי שקלים. מבטיחים להם מסגרות אשראי, כרטיסים גנובים ובסוף מרמים אותם. המטרה שלי היא להזהיר את אותם צעירים ונערים לא להתפתות לעשות דברים לא חוקיים כי יש מישהו שמנצל זאת לעקוץ אותם."