חודשי הקיץ של יולי אוגוסט נחשבים לעונת שיא התיירות בעיר הנופש של ישראל - אילת. לאחר שבשנים האחרונות העיר היתה מלאה גם בצעירים שרוצים לחגוג במסיבות הקיץ לפני החזרה ללימודי התיכון או הגיוס לצבא, השנה ישנו שינוי מגמה, והישראלים, בדגש על הצעירים, מעדיפים את בורגס, פאפוס, כרתים וזקינטוס על פני אילת היקרה.
"למה שניסע לאילת כשבורגס וזקינטוס יותר זולות", אומר רן תלמיד תיכון מחולון. "אנחנו גם מרוויחים חו"ל, גם יש מועדונים שווים יותר לצעירים מאשר לאילת וגם חוסכים כסף. אילת יקרה לצעירים כמוני".
גם יונתן, צעיר מחיפה שיתגייס בקרוב לצבא, העדיף לטוס עם חבריו לבורגס מאשר לרדת לאילת. "יש בבורגס יותר מועדונים, יש מה לראות, בתי מלון יותר טובים ומחירים זולים. באילת זאת קריעה", הסביר מסביר. "רוב החברים שלי טסו לבורגס ואחרים לרודוס או זקינטוס. אילת יקרה מאוד, המסעדות, הפיצוציות. חוץ מזה אנחנו מחפשים ליהנות במקום אחר חדש".
בבתי המלון בעיר, שרגילים לארח אלפי צעירים מדי קיץ, מודאגים מהמגמה החדשה שצוברת תאוצה. חלק מבתי המלון באילת הורידו מחירים כדי למשוך צעירים ומשפחות, אך נכון לעכשיו ללא הצלחה רבה. בעל בית המלון "פגסוס" בעיר, שרון כהן, מעריך שהקיץ הזה יסתיים במספרים נמוכים יותר של מבקרים באילת לעומת אלו שהתרגלו לראות בעיר בעבר: "השנה תהיה יותר חלשה זה ברור. הרבה ממי שטסו השנה לחו"ל ועמדו בתורים הארוכים היו בקיץ שעבר באילת. הביקוש היה מטורף, היה היצע נמוך, המחירים היו יקרים יותר והעיר הייתה מפוצצת יותר", מסביר כהן, "העיר יחסית עוד מלאה, אבל ברור שהקיץ יהיה פחות טוב משנה שעברה".
מנגד, איתמר אליצור, יו"ר התאחדות המלונות באילת, אומר כי התחושה בעיר היא שהיא מלאה באופן יחסי: "ההשוואה לשנה שעברה היא לא נכונה בגלל שבקיץ שעבר לא הרבה טסו לחו"ל ובאילת הייתה הצפה של אנשים. המלונות שנה שעברה היו בתפוסת יתר והמחירים היו גבוהים מאוד בהתאם. בקיץ הנוכחי אמנם אין את הכמויות שהיו לפני שנה, אבל לפי מה שאנחנו יודעים, ואנחנו בקשר יומיומי עם המלונות, התפוסה במלונות גבוה וחלקם מלאים עד סוף אוגוסט. בנוסף, יש כבר הזמנות לאוקטובור ולאורך כל תקופה החגים. טיסה לחו"ל היא לא כזו פשוטה, בייחוד עם כל הבעיות עם העומסים והמזוודות, אז לא אותו דבר כמו שהיה לפני הקורונה, והרבה בוחרים להגיע לאילת".
"התמונות מנתב"ג מדברות בעד עצמן"
"אם בדרך כלל ביולי מגיעים אלינו לאילת אלפי בני נוער, צעירים לפני גיוס, הפעם הגיעו בקושי 400 במקום יותר מאלף. אילת שהייתה בשנה שעברה הברירה היחידה למסיבות וחופשה בקיץ הפכה להיות כמעט בסדר עדיפות אחרון עבור הישראלים", מסביר בעל מלון בעיר, שטוען כי התפוסה השנה נמוכה גם מהתקופה שלפני הקורונה. "אנחנו רואים את מה שקורה בנתב"ג והתמונות מדברות בעד עצמן".
העומסים הכבדים בנתב"ג המעידים שכולם התגעגעו לחו"ל, מדליקים נורה אדומה עבור בעלי המלונות באילת, שחוששים כי הישראלים יוותרו לגמרי על העיר הדרומית לטובת היעדים האטרקטיביים בחו"ל, בייחוד בהתחשב במחירים הנמוכים בכמה ממוקדי התיירות הבינלאומיים. לכך נוספת התחושה הציבורית שבתי המלונות באילת ניצלו את העובדה שלא היה ניתן לטוס לחו"ל בתקופת הקורונה, ולכן הם הובילו לתפוסת יתר והעלו מחירים באופן חד מדי.
"חוץ מהנהירה לחו"ל של עם ישראל יש גם את סיני שנפתחה לגמרי ללא הגבלות אז אלפים נוסעים לשם. אנחנו לא יכולים להתחרות במחירים של סיני ולא של בורגס ואיי יוון", אומר מנהל המלון ומוסיף, "יש מבצעים אבל הישראלים גילו המון יעדים חדשים בחו"ל ואם לא ניערך בהתאם נהיה בבעיה גדולה מאוד. ועוד לא דיברתי על קיצור הטיסות למזרח הרחוק מעל שמי סעודיה, שיגרמו לישראלים רבים לטוס לתאילנד במחירים זולים מאוד שאולי ישתלמו להם יותר מחופשה באילת".