שפעת העופות שהתפרצה באזור עמק החולה לפני כשבוע הובילה למותם ופגיעתם של אלפים רבים של עגורים באגמון ובשמורה. בדיקה שעשתה על ידי קק"ל באגמון החולה העלה שעד כה מתו כ-1,800 עופות, כאשר חלק גדול מהפגרים נמצאים בתוך גוף המים. בעקבות כך, בסוף השבוע האחרון, במקום שבאזור תהיה פריחת תיירים לאחר הגשם, האזור היה סגור לגמרי למבקרים.
שפעת העופות הינה מחלה קטלנית, ובגלל הצפיפות הרבה המחלה מועברת בקצב מהיר וגורמת לתמותה רבה. אחד הזנים של מוגדר כזן אלים (H5N1) שבמקרים חריגים עלול להדביק בני אדם. עבור האדם מדובר במחלה קשה שעלולה לגרום לתמותה בהסתברות של כ-50%.
"רשות הטבע והגנים החלה בתהליך סריקה וניטור באמצעות פקחי השטח ובתיאום עם משרד החקלאות ומשרד הגנת הסביבה בגופי מים נוספים בצפון באזור עמק יזרעאל, עמק המעיינות, עמק זבולון וחוף כרמל, על מנת לבחון אם קיימת התפשטות של מקרי שפעת העופות גם לאזורים אלו", אומרת רעיה שורקי, ממלאת מקום מנכ"ל רשות הטבע והגנים. "מסיור שביצענו בעמק החולה נראה כי אוכלוסיית העגורים שנפגעה בשמורת החולה קטנה משמעותית לעומת אלו שבאגמון החולה בשל ריכוזם באגמון. בשלב זה נמשכת אספקת המזון לעגורים על מנת למנוע עד כמה שניתן את התפזרותם לאזורים אחרים".
שורקי מוסיפה כי, "מהערכת המצב שביצענו עולה כי ישנה כמות גדולה של פגרים בעמק החולה. ההערכה נכון לעתה היא כי חמישית מאוכלוסיית העגורים בישראל נפגעה עד כה והצפי שנגיע לכ-25-30 טון של פגרי עגורים".
מתמונות שפורסמו בסוף השבוע ניתן לראות לא מעט פגרים שנמצאו במים בשמורת החולה, בנוסף, ללא מעט עגורים שנדבקו וניתן לראות שאינם מצליחים לתפקד כמו שצריך.
ברשות הטבע והגנים שבים ומציינים כי ככלל בתקופה זו יש להימנע ממגע עם עופות בר ועם הפרשותיהם ובמקרה ומזהים בשטח מיני עופות פגועים או מתים יש לדווח על כך מיד למוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639*.