לאחר שראש הממשלה נפגש השבוע עם מנהיג סודן, עבד אל-פתח אלברהאן, הוא הכריז שהשניים הסכימו להתחיל שיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה ביחסים של שתי המדינות, כשאחד מהדברים שנידונו היו פתיחת השמיים לטיסות של חברות ישראליות בתחומי המדינה.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
בפועל, הדרך בה פתיחת השמיים הזו תשפיע עלינו תהיה בעיקר בטיסות של אל על לדרום אפריקה ולאמריקה הלטינית. על פי גורם בתעשייה, טיסה מעל סודן תקצר בכ-35 דקות את זמן המסלול ליוהנסבורג, דרום אפריקה (יעד אליו אל על טסה) גם בהלוך וגם בחזור. לגבי יעדים באמריקה הלטינית, זמני הטיסה יתקצרו בכחצי שעה בהלוך ללא השפעה בחזור.
יחד עם זאת, אותו גורם מוסיף שנכון לעכשיו הכל נמצא רק על הנייר, ואם באמת יפתח הנתיב האווירי מעל שמי סודן בעתיד, רק אז יוכלו להבין בדיוק כיצד זה ישפיע על המסלול. זאת מכיוון שמסלולי תעופה מושפעים גם מאילוצים נוספים מעבר לאישורי מעבר מעל מדינות, כמו שדות תעופה חלופיים בהם ניתן יהיה לנחות בעת הצורך ונקודות ציון אחרות שיהיו בדרך.
לעומת זאת, תמר גרזון, מנכ"לית אתר השוואת הטיסות טרווליסט, נשמעת קצת יותר אופטימית: "התחממות היחסים בין ישראל וסודן וההודעה על כינון 'נורמליזציה' בין שתי המדינות, תועיל גם ברמה התיירותית, וייתכן ובקרוב נוכל גם לטוס מעל שמי סודן דבר שיקצר משמעותית את משך הטיסה למדינות דרום אמריקה למשל, ואף יוזיל משמעותית את עלויות הטיסה ליעדים הרחוקים בעוד כ-30 אחוזים. במקרה בוחן קודם ראינו השפעה מיידית לפתיחת השמיים לטיסות לישראל מעל סעודיה, אז החלה אייר אינדיה לטוס לתל אביב והתוצאה היום שאנו רואים ירידה של כ- 25-30 אחוזים במחירי הטיסות ליעדים שונים בהודו, ואף פתיחת קווים ישירים מישראל. כיום טיסה מישראל אורכת בממוצע כ-18–24 שעות ומחירה עומד על כ-900 דולרים. במידה ויבשיל ההסכם לטיסות מעל סודן נוכל ככל הנראה לראות טיסות שאורכן כ-10-15 שעות לדרום אמריקה והמחיר כמובן יירד בהתאמה לחיסכון במשך הטיסה".
מחברת אל על נמסר: "אל על מברכת על התקדמות ביחסים בין המדינות. יחד עם זאת אנו רואים חשיבות גדולה להוסיף ולפעול בנחישות על מנת שגם לחברת אל על יתאפשר לטוס מעל סעודיה, כפי שמתאפשר לאייר אינדיה."
הדברים שחייבים לראות בסודן
דבר נוסף שיוכל להתרחש בעקבות התחממות היחסים בין ישראל לסודן, הוא האפשרות שנוכל לטייל במדינה. אם זה יקרה, ישנם כמה מקומות מרכזיים שצריך לראות בה:
חֻ'רטוּם (Khartoum) בירת סודן והעיר הגדולה ביותר במדינה. ניתן למצוא בה שלל חוויות וחלקן אפילו מערביות. היא ממוקמת במקום מפגש הנילוס הכחול שמוצאו מאתיופיה עם הנילוס הלבן שמוצאו מאוגנדה. ממפגש שני נהרות אלה נוצר הנילוס, הזורם צפונה למצרים ונשפך לים התיכון. העיר גם משופעת במוזיאונים מרשימים דוגמת אתרי עתיקות הכוללות גם את הפירמידות הנוביות המרהיבות.
אגם נאצר (Lake Nasser) מאגר מים בדרום מצרים ובצפון סודן, שנוצר כתוצאה מבניית סכר אסואן, בין השנים 1958 ו-1970, וניזון ממימי נהר הנילוס. האגם קרוי על שמו של נשיא המצרים גמאל עבד אל נאצר, שבזמן שלטונו הוקם הסכר. שווה גם לבקר בואדי חלפא (Wādī Ḥalfā) - עיר בצפון סודן, על חוף אגם נאצר.
סודן מתפארת גם במגוון רחב של עתיקות ומונומנטים כמו חורבות העיר דונקולה (Donkula) העתיקה. עיר זו היוותה מרכז מסחרי ממנה יצאו שיירות סחר רבות אל הממלכות השכנות. העיר נבנתה במקור כמבצר, אך סביב אותו מבצר התפתחה לה העיר השלמה.
ולמרות שסודן היא לא מדינה תיירותית במיוחד, מנהג הכנסת האורחים של התושבים המקומיים מתגלה במלוא הדרו.