האגודה למלחמה בסרטן הגישה בשבוע שעבר עתירה לבג"ץ בדרישה למתן צווים על תנאי לביטול מלא ולאלתר של הפטור ממס על מוצרי העישון הנמכרים בדיוטי פרי. "מדובר בסבסוד מסכן חיים היוצר עיוות קשה שאין לו הצדקה עניינית", נכתב בעתירה. "נזקי הסיגריות בדיוטי פרי זהים לנזקי הסיגריות בכל מקום אחר ועם אותן השלכות הרסניות".

תקציר הפרקים הקודמים: במשך שנים נהנים הטסים לחו"ל מקנייה של מוצרי טבק ללא מע"מ בדיוטי פרי, מה שהופך את הסיגריות למוצר צריכה מאוד מבוקש. בשנה שעברה נבחנה האפשרות לבטל את הפטור, אך במרץ האחרון נקבע שההטבה תישאר כפי שהיא והיא תקטן בחצי עד 2026, ותבוטל באופן סופי רק ב-2028.

"ממשלת ישראל החליטה לשים קץ לסבסוד של מוצרי עישון מסכני חיים, הנרכשים בדיוטי פרי ונכנסים לישראל במטרה להשוות בין המס המוטל על בארץ, לבין המס בדיוטי פרי", מסבירה האגודה בעתירה שהוגשה על ידי משרד עורכי הדין ש. הורוביץ ושות'. "הממשלה הסמיכה את שר האוצר לעשות שימוש בסמכות המוקנית לו בחוק מס קניה, ולבטל את הפטור. אך הואיל והפטור לא בוטל, הנזקים הקטסטרופליים לבריאות הציבור ולקופה הציבורית הולכים ונערמים".

יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
"החלטת השר מפרה סמכות". שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

באגודה הוסיפו: "לאחרונה, כבר התקין שר האוצר צווים המורים על העלאה כללית של המס על כלל מוצרי העישון, אשר אושרו, פה אחד, על ידי ועדת הכספים. לצד זאת, מוצרי עישון הנרכשים בדיוטי פרי ממשיכים ליהנות מפטור ממס ונמכרים במחיר נמוך מזה שבכל מקום בישראל. כפועל יוצא מהסבסוד, הפכו חנויות הדיוטי פרי לחנות ממכר מוצרי עישון הגדולה בישראל, המחזיקה בנתח של כעשרה אחוז משוק הסיגריות הנצרכות בארץ. סבסוד זה מסכן חיים, יוצר עיוות קשה ואין לו הצדקה עניינית.

"סיגריה שנרכשת בדיוטי פרי נזקה זהה לנזקה של סיגריה הנרכשת בכל מקום אחר בארץ, ולה אותן השלכות הרסניות. שר האוצר עצמו היה שותף למסקנה שיש לבטל את סבסוד מוצרי העישון ובהתאם הניח בפני ועדת הכספים טיוטת צו, אלא, שהחליט לפתע לסגת ממנו, באופן קיצוני, ולהתקין תחתיו צו אחר, לפיו רק בעוד ארבע שנים, בשנת 2028, יבוטל הפטור ממס על מוצרי העישון הנמכרים בדיוטי פרי.

"נראה שהחלטת שר האוצר להימנע מביטול הפטור ממס, נתקבלה שלא בסמכות, מאחר והיא מפרה את החלטת הממשלה שלא כדין וסוטה מתכלית החוק המסמיך, אינה נסמכת על תשתית עובדתית ומקצועית מינימלית, התקבלה תוך שקילת שיקולים זרים, ולא ענייניים והיא בלתי סבירה ובלתי מידתית באורח קיצוני, נוכח פגיעתה בזכות החוקתית לחיים ובזכות לבריאות".