עֲשָׁרָה קַבִּין יוֹפִי יָרְדוּ לְעוֹלָם, תִּשְׁעָה נָטְלָה יְרוּשָׁלַיִם, וְאֶחָד כֹּל הָעוֹלָם כֻּלוֹ, נכתב על ירושלים שחוגגת היום 57 לשחרורה, וכשמביטים עליה מכל כיוון אפשר להבחין ביופיה הקורן למרחוק, ובשבילנו היא תמיד סוג של חו"ל בארץ. די לעמוד בכיכר ציון ולראות את הרכבת הקלה חוצה את המדרחוב על רקע בתי האבן העתיקים, ולהרגיש לרגע כאילו קפצנו לאחת מבירות אירופה.
למרות יופיה, תפארתה ועתיקותה, ירושלים לא נחה על זרי ההיסטוריה ולא שרויה בתרדמת אילן ואבן, להפך. בשנים האחרונות "ירושלים הבנויה" נמצאת בתנופת פיתוח גדולה ולצד המבנים העתיקים היא לא מפסיקה להיבנות ולהתחדש בקצב מסחרר. אז לכבוד יום ירושלים, יצאנו לראות מה התחדש בה תיירותית, ומה צפוי עוד להתחדש בעיר של זהב ושל נחושת ושל אור.
בין הרכס לארמון
תוכנית תיירותית עתידית עוסקת בפיתוח מתחם הרכס הממוקם בין אזור ארמון הנציב בדרום העיר לבין אזור התחנה הראשונה בצפונה, בסמיכות לאזור הטיילות ויער השלום שלמרגלותיהן. המתחם משתרע על כ-7,500 דונם בתפר שבין העיר המערבית למזרחית, ונחשב לאחד מאזורי הנוף היפים והייחודיים בארץ המשקיף אל העיר העתיקה ואל ספר מדבר יהודה. ראשיתו של המתחם בשנות ה-80 אז תוכנן על ידי אדריכלי הנוף לורנס הלפרין ושלמה אהרונסון, וכלל את הקמתה של טיילת ארמון הנציב המורכבת משלוש טיילות משנה – שרובר, גולדמן והאז, ששונות זו מזו בעיצובן אך מחוברות זו לזו ויוצרות רצף נופי וטיולי.
>> אביב של אור: זה בדיוק הזמן להגיע לטיול בירושלים
פוטנציאל התיירות באזור היה גדול אבל הוא לא צלח והפך לסוג של פיל לבן ריק ממטיילים ותיירים, בין השאר בשל ניתוקו ממרכז העיר, ולאחרונה הוחלט להתניע ולממש אותו פעם נוספת. את הגל החדש של פיתוח, מינוף והתחדשות הרכס מניעה הרשות לפיתוח ירושלים (הרל"י), בשיתוף העירייה, משרד התיירות ומשרד ירושלים ומורשת ישראל, שמקדמות במקום מספר פרויקטים תומכים כדי להבטיח את יצירת השינוי והתפקוד של המתחם לאורך כל השנה. לצורך כך יזמה הרל"י תוכנית אסטרטגית לפיתוח המרחב הציבורי, חידוש טיילת ארמון הנציב וטיילת האז, במטרה לקדם ולהפוך את האזור למוקד תיירות ובילוי מרכזי.
התוכנית החדשה כוללת חיזוק צירי התנועה להולכים, לרצים ולרוכבי אופניים, שירותי מסחר והסעדה, שילוב של אלמנטים תיירותיים, אטרקציות, פעילויות ואפקטים של תאורה אינטראקטיבית, והקמת כ-2,000 חדרי מלון שיתפרשו על שבעה מלונות ויובילו, לפי צפי ותקוות היזמים, למהפכה תיירותית בעיר הן בתנועה ובמספר התיירים והן במאזן הלינות.
אבן הפינה הראשונה למתחם הרכס הונחה ביולי 2021 וחודש אחרי הונחה אבן הפינה השנייה, הפעם למלון הראשון ברכס שמקים רמי לוי, איש העסקים והסופרים הירושלמי, שהוא גם הבעלים של חברת ישראייר ומלונות נוספים. למלון הירושלמי יקראו "נוף הרכס" ואם בתחילה דיברו על מלון לואו קוסט שווה לכל כיס ונפש, הרי שהיום מספרים על מלון בדירוג 4-5 כוכבים עם 180 חדרים, 24 דירות אירוח, בריכת אינפינטי על הגג ועלות של כ-220 מיליון שקלים להקמתו. צפי השקת המלון במהלך 2025, ובנוסף נבנים עוד שני מלונות, שלאחד מהם תהיה בריכת רופטופ פנורמית, וגם הם צפויים להיפתח במהלך 2025.
אורות בשמי ירושלים
בין הפרויקטים הנוספים שיוקמו על הרכס נמנים מרכז כנסים גדול שיהווה מוקד משלים למלונות ולפעילות התיירותית, שני בתי קפה וכן הפסטיבל הקולינרי אוטואוכל, שיעבור משטח גיא בן הינום למקומו החדש ברכס ויתקיים ביולי-אוגוסט. פרויקטים נוספים שכבר בוצעו ופתוחים למבקרים הם שיפוץ המרחב הציבורי באזור הטיילות, שמזמינות לטייל בהן, לתפוס אתנחתה על הספסלים ולתצפת על הפנורמה עוצרת הנשימה הנשקפת מהן, וכן מופע הלייזרים והיערות הקסומים שכבר פועלים בשטח.
כאמור לאחרונה השיקו בטיילת ארמון הנציב מופע היילייט אינטראקטיבי מרהיב ומרגש, שבחסות החשיכה מבליח בעשרות קרני לייזר צבעוניות שמאירות את השמים ונראות בכל רחבי העיר. 26 מכשירי הלייזר ממוקמים בשלושה קווי אופק שונים ומערכות התאורה, שמאירות את הטיילת והצמחייה, יוצרת אווירה מיוחדת והופכת את הצופים לחלק מהמופע. לאלה תוסיפו את הקרניים, שיוצרות תחושת תלת ממד כשהן "מרקדות" לצלילי המוזיקה וקבלתם חוויה ברמה בינלאומית. המופע מלווה באנימציה שמספרת את הסיפור של ירושלים ומציגה אנקדוטות היסטוריות, דתיות ותרבותיות מהעבר ומההווה שלה. אורך המופע 20 דקות והוא מועלה שלוש פעמים בערב, כשכל מופע שונה ומציג את "סיפור של אור", "סיפור של שלום" ו"סיפור של תפילה נצחית להרמוניה". לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאתר.
מיזם תאורה נוסף הוא "יערות קסומים" – פרויקט מרשים שהגה ועיצב אמן התאורה שולי עודד במסגרתו היערות לאורך טיילת ארמון הנציב מוארים על רקע הרכס והנוף של העיר העתיקה. בנוסף, בחלק המערבי של הטיילת הציבו קסילופון, כלי הקשה ותופי פאן תאם, כלי נגינה מתכתיים שאפשר לנגן עליהם, להפיק צלילים ואז התאורה הצבעונית נדלקת ומאירה את העצים בקצב הנגינה ומוסיפה לקסם הלילי, ובכלל.
העיר שלא עוצרת
ירושלים עוברת בשנים האחרונות מהפך תיירותי-תרבותי-קולינרי מואץ ונראה שגם הקורונה, המלחמה, המחסור בתיירים ועוד מיני מרעין בישין, לא עוצרים את יזמי ופרנסי העיר ולמרות, ואולי דווקא בגלל, היא ממשיכה בתנופת פיתוח ובנייה. די לעמוד בכניסה אליה, או במרומי גשר המיתרים, ולראות את תנועת המשאיות והמנופים הנישאים לשמים כדי להבין שהיא הולכת לצמוח בגדול.
תוכניות אסטרטגיות של התחדשות עירונית, שילוב בין עיר היסטורית לאורבניות מודרנית, ופיתוח התיירות כמנוע צמיחה מרכזי. התוכניות כוללות בין השאר פיתוח תשתיות והקמת מלונות, אתרי תיירות, מבני תרבות ושטחי מסחר, שחלקם יוקמו מעל מבנים לשימור.
אחד מהפרויקטים והשאפתנים המוקם בימים אלה הוא רובע העסקים בכניסה המערבית לעיר, בואכם רחוב יפו, שישלב בין מסחר לבין מלונאות, תרבות, פנאי, נופש ומרכז תחבורה נגיש, שישנו לחלוטין את הכניסה לירושלים. התוכנית כוללת הקמת 20 מגדלי משרדים, מגורים ומלונות עם כ-2,000 חדרים וכן מבנה ציבור ופארק גדול.
טרום הקורונה והמלחמה התארחו בירושלים מעל שלושה מיליון תיירים שהתקשו לא אחת למצוא מיטה פנויה במלונות ובגסטהאוסים המקומיים, מה שהוביל לצורך דחוף בהקמת מלונות חדשים ושיפוץ והרחבת הקיימים. בימים אל מוקמים בעיר 10 מלונות חדשים ובקרוב יצאו לדרכם כ-10 נוספים.
מי שהבינה את העניין והצורך היא רשת מלונות פתאל שצפויה להקים בשנים הקרובות שמונה מלונות חדשים בעיר, בהם מלון שמואל הנגיד ומלון רון בכיכר ציון (שיוקם על בסיס מבנה היסטורי ויציע בריכה ומסעדה על הגג) ומלונות הרברט 2, הרודס ירושלים, צובה ובית אליאנס. לרשת שני מלונות נוספים שנמצאים בתהליכי בנייה, נוצ'ה – מלון בוטיק שממוקם במרכז העיר, צפוי להיפתח בסוף השנה ויכלול 87 חדרים, חדר כושר, מסעדה ובריכה פנורמית על הגג. כמו גם מלון NYX ירושלים שיושק בתחילת 2026 בסמיכות לשוק מחנה יהודה ויציע 169 חדרים וסוויטות, בריכה, חדר כושר ורופטופ עם בר.
גם רשת מלונות ישראל-קנדה הולכת להשקיע בעיר והיא מקימה את מתחם מידטאון ירושלים בצמוד למבנה ההיסטורי של בית חולים שערי צדק הישן, שהפך למרכז אמנות ואמור להיות חלק ממנו. בשטח יוקמו ארבעה מגדלים בהם אחד שישלב בין מגורים למלונאות, ומרכז מסחר ובילוי.
מלונות נוספים שמוקמים בימים אלה הם חבצלת של רשת המלונות ישרוטל, שנבנה בכיכר ציון וצפוי להיפתח ב-2025 עם 310 חדרים, מסעדת שף, גשר עם רצפת זכוכית ובריכה על הגג; מלון היכל שלמה אינטרקונטיננטל שיפתח בשנה הבא תחת קטגוריית יוקרה דה-לוקס. המלון נישא לגובה 17 קומות וכולל 250 חדרים, ספא, בריכה מקורה, מסעדת שף, מרכז כנסים וקומת מסחר; מלון הר ציון הוותיק וההיסטרי, הממוקם בגיא בן הינום, שעבר לידי קבוצת עזריאלי וכבר שנתיים נמצא בתהליך שימור, שיפוץ והתחדשות בדרך להפיכתו למלון יוקרה עם 350 חדרים וסוויטות, 11 מסעדות וברים, ספא ושתי בריכות. צפי פתיחה ב-2026; OSTER POLI, מלון בוטיק של רשת מלונות אפריקה ישראל, שנקרא על שם דניאל אוסטר, ראש העיר הראשון. המלון, הממוקם בפריים לוקיישן – מדרחוב בן יהודה הסמוך לאתרי תיירות ובילוי מרכזיים, יציע 60 חדרים וצפוי להיפתח ב-2025.