מרגע שהחלה המלחמה בישראל הביעה צ'כיה את תמיכתה באופן ברור עם שליחתו של שר החוץ יאן ליפבסקי כדיפלומט הזר הראשון שהגיע לביקור סולידריות בישראל. יתרה מזאת, שרת ההגנה יאנה צ'רנוכובה טענה כי צ'כיה צריכה לעזוב את האו"ם לאחר ההצבעה להפסקת האש שלא כללה גינוי לחמאס. כל אלה, בצירוף העובדה שבצ'כיה, מדינה ובה 10.5 מיליון איש, לא התקיימו הפגנות פרו-פלסטיניות משמעותיות ויש בה שיעור נמוך של מוסלמים, הביאו לכך שההתעניינות של ישראלים לחופשות במדינה המרכז-אירופית זינקו.
על פי בדיקה שהתבצעה על ידי אתר הזמנות החופשה הולידיי פיינדר, בשבוע האחרון עלתה פראג למקום השלישי ביעדים המחופשים לעומת מקום 10 בחודש נובמבר בשנה שעברה. "בשבוע האחרון אנחנו רואים עלייה בשיעור חיפושי החופשות ליעדים שהביעו הזדהות ותמיכה בישראל. יעדים כגון פראג, אתונה וברלין עלו באופן ניכר לעומת יעדים כגון איסטנבול שנעלמה לחלוטין ממפת החופשות הרלוונטיות לתייר הישראלי", אומר עוז גור, מנכ"ל הולידפיינדר.
צ'כיה היא מדינה תיירותית, עם כ-40 מיליון תיירים בשנה. בירתה פראג, הפופולרית גם בקרב ישראלים, מארחת כ-8 מיליון תיירים. העיר ההיסטורית נחשבת לא פעם לאחת מהערים היפות ביותר בעולם, עם אדריכלות מיוחדת, עבר מרתק ושילוב מצוין של חדש וישן.
בטוחה יותר וזולה יותר
התחושה היחסית של ביטחון בצ'כיה לישראלים היא לא חדשה, מאחר שהתמיכה החלה עוד לפני קום המדינה. גם לאחר היווסדותה של ישראל, עזרה לה צ'כיה מבחינה צבאית וסייעה לה במלחמת העצמאות והבעיה סולידריות גם בעשורים שלאחר מכן. אלה הן רק חלק מהסיבות שהישראלים העלו את צ'כיה לרשימת היעדים המחופשים ביותר לחופשה, כשהיחס האוהד מתחבר גם לעובד שהמחירים בה נמוכים יותר לעומת יעדים אחרים.
"אנשים שנוסעים כרגע, נוסעים בעיקר להתאווררות שיכולה להיות קצרה יותר או פחות. יש שנוסעים ליעדים מוכרים להם או יעדים שבהם יש להם משפחה או חברים", אומרת ד"ר הילה צבן, סוציולוגית ומרצה בכירה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת. "במקביל, ההבנה שייתכן מיתון ומצב כלכלי מאתגר בהמשך מעודדת בחירה ביעדים זולים יחסית. בעת מלחמה, יש גם שיקול משמעותי לתפיסה הציבורית ביחס למידת תמיכתה של מדינת היעד בישראל. צ'כיה היא יעד מוכר, ועונה על הקריטריונים של מחיר ושל יחס אוהד".
המבחן האמיתי לתיירות הישראלית לצ'כיה יתקיים כנראה רק אחרי שתסתיים המלחמה בישראל, עם החזרה של הישראלים לחו"ל. כל עוד הלחימה נמשכת, הצפי שהחזרה ליעדים שנחשבים למסוכנים תתרחק לעומת כאלה שנתפסים כיום כבטוחים יותר כמו פראג, בודפשט, בוקרשט ווינה. עם זאת, החזרה ליעדים כמו איסטנבול היא כנראה בלתי נמנעת למרות התחושות הקיימות כיום.
"יש להניח שבתום הלחימה וככל שהדברים יירגעו, הישראלים יחזרו בהדרגה ליעדים המוכרים והאהובים גם בארצות שכרגע נתפסות כעוינות, כמו טורקיה וסיני, כפי שקרה גם לאחר תקופות משבר קודמות", אומרת ד"ר צבן, אך מציינת כי העלייה בביקוש של הישראלים לחופשות בצ'כיה יכולה להפוך אותה לתחליף ליעדים אחרים גם בעתיד. "כפי שבתקופות משבר קודמות ביחסי ישראל–טורקיה, יוון הגדילה את נתח השוק שלה בתיירות היוצאת מישראל, יש כאן הזדמנות ליעדים נוספים לייצר חלופה אטרקטיבית עבור ישראלים, על חשבון יעדים שכרגע נתפסים כלא בטוחים. צ'כיה, ובמיוחד העיר פראג, היא יעד מוכר ואהוד על ישראלים רבים שנוסעים לשם ממילא. המצב הנוכחי הוא הזדמנות לזכות בנתח רחב יותר של תיירות ישראלית, גם אם העלייה בביקוש תיחלש בהמשך".