בתאריך 8.10 נשלחה הודעה מטעם רשות הטבע והגנים: "בהמשך לדיווח על פצצות מרגמה שנורו מלבנון לשטח ישראל ובתיאום עם פיקוד צפון, הגנים הלאומיים ושמורות הטבע הסמוכים לגבול הצפון נסגרים". כבר עברו עשרה חודשים ושבעה ימים מאז אותה ההודעה, והפארקים והגנים הלאומיים שנמצאים בצפון, עדיין לא נפתחו.
> עיר רפאים: מבט אל קרית שמונה הנטושה
נכון להיום, 8 מאתרי הרשות עומדים שוממים מאדם מאז תחיל המלחמה – כולם כמובן בצפון הרחוק: גן לאומי וחוף אכזיב, שמורת טבע נחל חרמון-בניאס, גן לאומי ברעם, גן לאומי חורשת טל, שמורת טבע נחל עיון, גן לאומי מבצר נמרוד, שמורת טבע נחל שניר ושמורת הטבע תל דן. לאורך הזמן, שמורות וגנים לאומיים נסגרו ונפתחו בהתאם למצב. כך, ל-8 שסגורים מאז תחילת הלחימה, הצטרפו בחודשים האחרונים מספר שמורות טבע וגנים נוספים: שמורת טבע מורדות הגולן, שמורת טבע הר מירון (רק שביל הפסגה), שמורת טבע יער אודם ושמורת טבע נחל עמוד.
ברשות הטבע והגנים מציינים שבשנים "רגילות" ושקטות, אתרי הצפון מקבלים את פניהם של מאות אלפי מבקרים, ישראלים ותיירים כאחד. רק בחודש יולי אשתקד, פקדו את אתרי הצפון כ-458,438 אלף מטיילים ומטיילות, רובם המכריע – ישראלים. "אתרי הצפון עומדים שוממים ממטיילים מאז תחילת הלחימה, הישראלים יודעים לשמור על הכללים ואנחנו רואים ממש בודדים שמנסים להגיע לאזורי הסיכון", אומר שי קורן, סגן מנהל מחוז צפון ברשות הטבע והגנים. "גם בשמורות ובשטחים הפתוחים שהודענו על סגירתם ואין לנו דרך לסגור בצורה פיזית – אנשים כמעט ולא מגיעים, פרט לצוות האתר".
קורן מסביר, שפרט לנחל עיון, שבו אף אדם לא דרך כלל מאז החלה הלחימה, השמורות והגנים מתוחזקים על ידי צוותי הרשות בדרך קבע: "רוב האתרים לא צריכים יותר מיום-יומיים הכנה לפני קבלת קהל. עובדי הרשות ממשיכים לתחזק, לגזום לסדר את השבילים ומחזיקים את הגנים והשמורות מוכנים ליום בו יוכלו הישראלים לחזור לאתרי הטבע בצפון". הוא מוסיף: "עובדי צפון רבים גויסו למילואים, והשאר ממשיכים בעבודה, מגיעים ומתחזקים את האתרים או עובדים באתרים בחלקו הדרומי יותר של המחוז. רק בשבועיים האחרונים, עם החרפת המצב הביטחוני, הוצאנו את הצוותים מהאתרים הסגורים וכרגע מגיעים רק מידי פעם, עד לרגיעת המצב."
"כבר בחורף הבא הצפון יראה כמו בעבר"
מתחילת הלחימה נשרפו בסך הכל כ-182,000 דונמים בשמורות הטבע, הגנים הלאומיים היערות והשטחים הפתוחים בצפון הארץ. ולמרות שהמצב נשמע עגום ותמונות השריפה קשות לצפייה, אנשי רשות הטבע והגנים עושים עבודה קשה להגן על אתרי הטיול האהובים. כך למשל, בתמונות שצילם יוצר התוכן, שי ידאל אל פורת, ניתן לראות את נחל הבניאס שנשרף, והמראות לא פשוטים, בלשון המעטה.
יחד עם זאת, ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים, מציין שכבר בחורף הקרוב נראה את הצפון מוריק ומלבלב מחדש: "אכן נשרפו דונמים רבים, אבל חשוב לבחון את סוג השטחים שנשרפו. מתוך כ-160 אלף הדונמים שנשרפו בצפון בשטחים הפתוחים מתחילת שנת 2024, כ-130 אלף דונם שנשרפו הם בשטחים בהם יש בתות עשבוניות ושיחים, או במילים פשוטות – עשבייה. עשבייה שנשרפת תתחדש כבר בגשמים הראשונים. צוותי רשות הטבע והגנים וכיבוי והצלה עשו ועושים עבודה נפלאה, מקצועית ומאומצת לילות כימים ומצליחים למנוע מהלהבות להגיע ללב ליבן של השמורות ולערוצי הנחל. אני חושב שהציבור ישמח לגלות שהצפון כבר בחורף הבא יראה לנו, ברובו, כמו בעבר".
ומה בינתיים קורה במקומות המוכרים? חגי שלמה, מנהל גן לאומי חורשת טל, מספר איך האתר נראה מבפנים: "מלבד המדשאות שאנחנו לא משקים בשל העלויות הגבוהות המיותרות בתקופה זו, האתר נשמר ומתוחזק בצורה טובה וברמה גבוהה על ידי צוות האתר שנשאר בשטח. המים עדיין צלולים וקרים ומחכים למבקרים, חניון הלילה עומד על טילו – הצלחנו להגן עליו מכל משמר. הפגיעה שכן הייתה באזורנו הייתה מחוץ לשמורה, על הגבול בין חורשת טל לקיבוץ הגושרים, נשרפה קצת צמחיית קנים אבל הצוות הצליח להשתלט ולעצור בעזרת פעולות כיבוי עצימות שעצרו את האש".
חגי מסביר שבשונה מתקופת הקורונה, בה לא פקדו את הטבע מבקרים, המלחמה אינה מטיבה לסביבה: "אנחנו עדיין לא יודעים איך הרעש של הטילים והלחימה משפיעים על בעלי החיים בשטח, ידוע שיש להם שמיעה יותר חדה מאיתנו. כרגע אין לנו אינדיקציה האם זה השפיע עליהם. גם הטבע הפסיד במלחמה הזו, הוא הראשון שנפגע והאחרון שנוטים לשקם, האנשים באים לפניו".
שי קורן מוסיף כי ברשות מחכים ומתכוננים גם ליום שאחרי הלחימה: "הכנו תוכנית ראשונית עם האקולוגים לשיקום ליום אחרי המלחמה, היא כמובן משתנה בכל רגע נתון בהתאם למצב הביטחוני. חלק מהמפגעים שנגרמו כתוצאה מהמלחמה התחלנו לשקם לבד וחלק ביחד עם הצבא וחלק יידרש לתקציב מיוחד לשיקום. ברגע שהכניסה לשמורות תהיה בטיחותית נפתח לקהל, מקווים שהציבור לא יצטרך לחכות זמן רב בין סוף הלחימה לשיבה לטבע".
"המרחב מטווח על בסיס יומי". מה קורה באתר החרמון?
אחד המקומות הכי מאובטחים כרגע באזור הצפון הוא אתר החרמון, שכבר הפסיד עונת חורף אחת, את הקיץ וכעת לא ברור האם את העונה הבאה יצליח לפתוח. "החרמון שומם בצורה שלא היתה לנו עד היום", אומר רפאל נוה, מנכ"ל אתר החרמון. "מתחילת המלחמה החרמון היה עמוס בחיילים וכוחות ביטחון בכל מקום. היום, בגלל שינויי תפיסה ביטחוניים, אפילו הם לא נמצאים כאן והמקום נראה כמו ארץ הדמדומים".
נוה מציין שלמרות זאת, המתקנים של האתר במצב יחסית סביר. "השארנו צוות מצומצם של חמישה אנשים שישמרו על כשירות האתר והמתקנים שלו (בעונה רגילה יש 300 עובדים). בלעדיהם הנזק היה ככל הנראה חמור פי 3. מבחינת פגיעות של טילים, היו נפילות על ציר הגישה וקרוב מאוד למתקנים, ובכלל, המרחב מטווח על בסיס יומי. מהבחינה הזו, אין ספק שההחלטה לסגור את האתר היא מוצדקת, אבל זה מאוד עצוב".
היו מבקרים שניסו בכל זאת להגיע למקום בתקופה הזו?
"לא. גם ככה כמעט ואין אנשים שמסתובבים באזור. אני בקרית שמונה ואין כאן מכוניות. גם כל רמת הגולן נראית עצובה, וגם עמק החולה. צריך לקחת בחשבון שהמקום גם סגור בשער. רק לעובדים שלי יש אישור להיכנס והם עולים עם שכפ"צים".
יש לך תוכניות ליום שאחרי? אתה בכלל חושב על זה?
"אני לגמרי מדמיין את היום הזה. כנראה שיקח לי כמה ימים טובים להחזיר עובדים, לא מעט מהם מצאו מקומות עבודה חדשים וזה הולך להיות לא פשוט. אחרי שנתרומם מהמצב הזה, נתחיל ליישם את הפנטזיות. אני מדמיין פסטיבל של 48 שעות ויש עוד לא מעט רעיונות. כרגע אני עוד מתפלל שאוכל לפתוח את העונה הקרובה, אבל זה לא נראה שזה הולך לשם. אבל מי יודע, אולי מחר בבוקר יהיה הסכם שלום. אנחנו מתקדמים יום ביומו, אין כאן דרך אחרת".