צוות סימון שבילים של החברה להגנת הטבע שביקר בשבוע שעבר באחד השבילים היפים בישראל באזור בית ג'אן שבגליל, במסגרת עבודות תחזוקה שוטפות, הופתע לגלות שחלקו העליון חסום למעבר בגלל פסולת בניין, זבל ביתי, גזם, פסולת אלקטרונית ועוד, שהושלכו מאחת השכונות שבמקום.

"במצבו הנוכחי, השביל מסוכן למעבר והמטיילים בו נמצאים בסכנה, כיוון שמעבר בתוך ערימות הפסולת כרוך בדילוג מעל שברי בטון, מוטות ברזל מחודדים, קרשים מלאי מסמרים ועוד", אומר איציק בן דב, רכז סימון שבילים של החברה להגנת הטבע. "אני לא רוצה לחשוב על האפשרות שמישהו ינסה לצלוח את המקטע הבעייתי ומעליו, משאית תשליך פסולת בניין נוספת שתתגלגל במורד ההר. אנחנו קוראים לאחראים על הנושא ברשות המקומית לקחת אחריות ולטפל במפגע עוד היום".

בן דב דאג גם לשלוח מכתב בנושא לראש המועצה המקומית בית ג'אן, בו נכתב בין היתר: "לאחרונה, הגיע הצוות לחדש את סימון השביל שיורד מהשכונה הדרומית של בית ג'אן אל היישוב ראמה (כביש 864). זה הוא אחד מהשבילים היפים בארץ – המטיילים בו נהנים מתצפיות על הגולן, הכנרת, הר תבור והגליל התחתון... על אף שבראש הערמה, במקום שממנו נשפכת הפסולת מוצב שלט שאוסר על שפיכת פסולת במקום, נראה שעדיין יש מי ששופך שם פסולת ולכן המטיילים בשביל חשופים לסיכון נוסף – בעת שהם חוצים את ערמת הפסולת, עלולה להידרדר עליהם פסולת שזה עתה נשפכת".

ליכלוך בטיול (צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע)
תוואי המסלול | צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע
ליכלוך בטיול (צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע)
שלט האוסר על השלכת ליכלוך במקום | צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע


שביל הטיול המדובר מסומן בשחור ותחילתו ברחוב הדרומי של בית ג'אן, מרכס הר מירון, דרך המדרון של ההר, לכיוון הכפר ראמה ובקעת בית הכרם. לדברי בן דב, מסלול השביל כולל ירידה מ-1,000 מטרים עד 600 מטרים והמטיילים בו זוכים לחוות את הנופים היפים בישראל - הכינרת, הגליל התחתון, הר תבור, הרי הגולן ועוד.

"במסגרת העבודה בצוות סימון שבילים של החברה להגנת הטבע, אנחנו מגיעים אחת ל-3 שנים לכל שביל בישראל, אולם בעקבות תלונות שהגיעו ממטיילים, הקדמנו את בואנו כדי לאמוד את הפגיעה במקום. ניכר שהפסולת נשפכה כאן לאורך שנים, הצטברה על המדרון ו'התיישבה' על טוואי השביל".

ליכלוך בטיול (צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע)
צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע

ליכלוך בטיול (צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע)
צילום: צוות סימון שבילים, החברה להגנת הטבע

בחברה להגנת הטבע מסבירים כי לכלוך במרחב הציבורי מהווה מפגע אסתטי חמור ולכלוך בשטחים הטבעיים גורם גם לנזקים אקולוגיים חמורים ולפגיעה בבריאות הציבור. הפסולת מסכנת את חיות הבר, מזהמת את מקורות המים, וגורמת להתפשטות ולהתרבות של מינים פולשים ומתפרצים, תוך הפרת האיזון האקולוגי, התפשטות מחלות, ופגיעה בבריאות הציבור. מעבר לכל אלו - לכלוך במרחב הציבורי מבטא את יחסו את האדם אל המרחב הטבעי הפתוח. אדם המשליך פסולת או אדיש לקיומה בשטח - אינו חש חיבור או אחריות לסביבה, ולעיתים הוא אף חש עוינות או ניכור כלפיה.