בצעד חריג בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (ICC) הוציא צווי מעצר לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ולשר הביטחון לשעבר יואב גלנט ביחס לתפקידיהם בפעולות צבאיות ברצועת עזה. בית הדין טוען כי שניהם אחראים לפשעי מלחמה, ובעוד שההחלטה מסמנת הסלמה משמעותית בלחץ הבין-לאומי על ישראל, השלכותיה חורגות הרבה מעבר לזירות פוליטיות ודיפלומטיות – דאגות חדשות עבור אזרחים ישראלים שטסים לחו"ל.

צווי המעצר מציבים את נתניהו וגלנט במעצר פוטנציאלי בכל אחת מ-124 המדינות החתומות על אמנת רומא. עם זאת, לתיירים ומטיילים ישראלים אין סיבה לחשוש, להיכנס לפאניקה או לשנות תוכניות נסיעה. סוגיית המפתח כאן היא שאזרחי המדינה אינם צד באמנת רומא ולכן אינם כפופים לצווים, ולכן אין חשש מפני מעצרים שרירותיים.

ארמון השלום האג הולנד (צילום: trabantos, shutterstock)
צווי המעצר לא משפיעים על מטיילים ישראלים. בית הדין בהאג | צילום: trabantos, shutterstock

למרות שצווי המעצר של בית הדין לא אמורים להשפיע ישירות על הציבור הרחב, תיירים ישראלים עשויים עדיין להיתקל באי ודאות בעת נסיעה למדינות מסוימות. למרות שהסבירות לנקוט פעולה אמיתית נגד אזרחים ישראלים נמוכה, עדיין ייתכן שאזרחים ישראלים עלולים לחוות ביקורת מוגברת או מתיחות דיפלומטית במדינות שתומכות בהליך המשפטי של בית הדין הבין-לאומי.

נכון לרגע זה משרד החוץ או המל"ל לא פרסמו אזהרות או עצות למדינות בעולם בעקבות צווי המעצר, ולכן ישראלים שטסים לחו"ל לא צריכים לחשוש מכך. עם זאת, למספר רב של מדינות עדיין קיימות אזהרות מסע בגלל המלחמה, חלקן מדינות שכבר הודיעו שהן מתכוונות לאכוף את הצווים כמו גרמניה, בריטניה והולנד. בולטת בהיעדרותה היא ארצות הברית שהודיעה כבר לפני מספר חודשים כי היא לא מתכוונת לכבד את הצווים הללו ואפילו לחקור דרכים שבהן היא תטיל סנקציות במידה שצווים אלה אכן יאושרו.

בעוד שצווי המעצר לא אמורים להשפיע על אזרחים ישראלים לתיירים מומלץ לבדוק את עצות ואזהרות המסע לפני טיסה, לשמור על תעודות זיהוי ומסמכים, להיות מודעים לרמת המתח הפוליטי במדינה ולהתייעץ עם משרד החוץ והשגרירויות כדי לקבל את המידע העדכני ביותר.