חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בלהב 433 ערכו חיפוש הבוקר במשרדים ותפסו חומרים, במסגרת חקירת חשד להנפקת דרכונים דיפלומטיים למי שלא היו זכאים להם. על פי החשד, הדרכונים המיוחדים הונפקו מטעמים פוליטיים ואינטרסים אישיים שלא כדין, והוענקו לאנשים שלא עומדים בקריטריונים המחמירים.

בתחום הדיפלומטיה הבין-לאומית, לדרכונים דיפלומטיים תפקיד מרכזי בהקלה על קשרים חלקים בין מדינות. הם מעניקים הרשאות וחסינות מסוימת לאנשים המייצגים את מדינותיהם בחו"ל, והם מוענקים לאנשים ספציפיים כמעין מפתחות מיוחדים שפותחים דלתות למשימות דיפלומטיות חשובות. בעוד שרובנו מסתפקים בדרכון הסטנדרטי, קבוצה נבחרת של אנשים נהנית מההרשאות של דרכון דיפלומטי, ומסמך נחשק זה מציע שורה של יתרונות, החל ממעבר מהיר אצל פקידי ההגירה ועד לאבטחה מוגברת. אבל מי בדיוק זכאי להחזיק דרכון שכזה בישראל?

מהו דרכון דיפלומטי?

דרכון דיפלומטי הוא מסמך נסיעה רשמי שמונפק על ידי ממשלה לדיפלומטים שלה, פקידים בכירים ולבני משפחתם הקרובים. מטרתו העיקרית היא להקל על נסיעות ולספק למחזיקים חסינות וזכויות דיפלומטיות. במהותו, זהו סמל למעמד הרשמי של המחזיק ולמדינה שהם מייצגים.

דרכון נמל תעופה (צילום: Pressmaster, shutterstock)
לזכאים יש קריטריונים מסוימים | צילום: Pressmaster, shutterstock

בישראל, כמו במדינות רבות, הוצאת דרכונים דיפלומטיים היא תהליך מבוקר וקפדני בפיקוח משרד החוץ. הכבוד להחזיק בדרכון כזה שמור למעטים נבחרים. בעיקר דיפלומטים המוצבים בחו"ל, משגרירים וקונסולים ועד קציני שירות חוץ. אנשים אלו הם הפנים הציבוריות של האומה, המייצגים את האינטרסים של ישראל על הבמה העולמית.

עם זאת, הדרכון הדיפלומטי משתרע מעבר לתחום של דיפלומטים בשליחות. גם נשיאי המדינה וראשי ממשלה בעבר ובהווה זכאים לדרכון זה, כמו גם בכירים במשרדים ממשלתיים כגון הביטחון והחוץ. גם פקידי ממשל בכירים, לרבות שרים וסגניהם, חברי כנסת, שופטי בית המשפט העליון, הרבנים הראשיים, מבקר המדינה, נציב שירות בתי הסוהר, נציב כבאות והצלה ומפכ"ל המשטרה, נהנים מההטבות הכרוכות בדרכון זה. חשוב לציין כי גם בני משפחותיהם של בעלי התפקידים, לרבות בני זוג וילדים, זכאים לקבלת דרכון דיפלומטי. יחד עם זאת, ילדים זכאים לדרכון דיפלומטי בתנאי שהם קטינים, או שניתן להוכיח כי קיים חשש ממשי לביטחונם.

תור דרכונים נמל תעופה (צילום: Hayk_Shalunts, shutterstock)
הדרכון מסייע למחזיקים לעבור מהר בין הגבולות | צילום: Hayk_Shalunts, shutterstock

בנסיבות מסוימות, אנשים המעורבים בתפקידים דיפלומטיים ספציפיים או במשא ומתן בין-לאומי עשויים להיות זכאים לדרכון דיפלומטי. זה כולל אנשים שמוטלות עליהם משימות מיוחדות בחו"ל המחייבות הגנה דיפלומטית והרשאות.

מה מעניק הדרכון הדיפלומטי?

החזקת דרכון דיפלומטי בישראל מקנה מספר זכויות יתר וחובות. הפריבילגיה המשמעותית ביותר הקשורה בדרכון דיפלומטי היא חסינות דיפלומטית. עקרון משפטי זה מספק לדיפלומטים ולבני משפחותיהם הגנה מפני העמדה לדין והליכים משפטיים מסוימים במדינה המארחת. הוא מבטיח שדיפלומטים יוכלו לבצע את תפקידם ללא חשש מהטרדה או התערבות בלתי הוגנת.

מסלול דרכונים נמל תעופה (צילום: Cloudy Design, shutterstock)
לדרכונים הדיפלומטים יש מסלול מיוחד | צילום: Cloudy Design, shutterstock

כאמור, דרכונים דיפלומטיים מייעלים את תהליכי הכניסה והיציאה בגבולות בין-לאומיים, ולעתים קרובות פוטרים את המחזיקים מדרישות הוויזה או מקלים על טיפול מהיר שלה. זה מאפשר לדיפלומטים ולפקידים לנסוע במהירות וביעילות, ולמזער עיכובים שעלולים להפריע למשימותיהם הדיפלומטיות.

בנשיאת דרכון דיפלומטי, המחזיקים למעשה מסמנים את עצמם כנציגי האינטרסים הלאומיים של ישראל על הבמה העולמית. הם אמונים על קידום היחסים הבילטרליים, קידום יעדי מדיניות החוץ של ישראל והשתתפות בפורומים בין-לאומיים שבהם מתקבלות החלטות מכריעות המשפיעות על האינטרסים של האומה. כלומר, החזקה בדרכון דיפלומטי היא לא רק זכות היא גם חובה וגם אחריות לפעול למען האינטרסים של ישראל ולייצג את המדינה בדרכים שונות, והוא אינו נועד רק למעבר קל בגבולות.