דווקא עכשיו כשהטיסות לחו"ל מתחילות לחזור לשגרה ולמעלה ממיליון וחצי ישראלים פקדו את נתב"ג בחודש האחרון, כ-10 אחוזים מתוכם (150 אלף) התחילו את הנופש שכל כך חיכו לו ברגל שמאל. גם בימים אלו, שכנראה שהקורונה כבר כמעט לגמרי מאחורינו, כמעט 100 אלף תקנות שונות לתיירות עדיין פעילות ברחבי העולם וכל טופס חסר, אנטיגן במקום PCR או מענה שגוי לדרישות המדינה, עלול להוביל לעיכוב הטיול עד כדי סירוב לעלות לטיסה. תוסיפו לזה את העובדה שהתורים בנתב"ג בפסח היו ארוכים מאוד, שקשה לקבוע תור לחידוש דרכון במשרד הפנים ושהוצאת ויזה לארה"ב זו ממש משימה בלתי אפשרית. ביולי-אוגוסט ובחגים אגב, לא בטוח שהמצב ישתפר.
>> חידוש דרכון מהיר בשדה התעופה
>> המדריך המלא להוצאת ויזה לארה"ב
כך למשל, איילת לבן מפרדס חנה, טוענת כי בגלל חג הפסח הדרכון שלה התעכב וטרם הגיע. בשיחת הטלפון היא נרגשת, כועסת ומאוכזבת ממשרד הפנים אך היא חוזרת ומבטיחה, שבכל מקרה היא תקיים ותטוס לנסיעה מיוחדת, טיול בת המצווה של בתה בלונדון.
"הייתי צריכה למצוא מספר תורים לבנות שלי וזו משימה לא כל כך פשוטה. היינו צריכות למצוא תורים במשרד הפנים על מנת לחדש את הדרכון. לדרכון שלי יש תוקף של חצי שנה אך לבת שלי הסתיים התוקף. משימה שעמלנו עליה למעלה מחודש מדי יום, מבצע חיפוש תורים. רצינו תורים צמודים אחת לשנייה.
"רציתי לקבוע בנצרת, בנוף גליל, בנתניה. ניסיתי הכול. מדובר בשעות שונות בלשכות שונות, באיבוד ימי עבודה ולימודים. במקרה מצאנו בסופו של דבר שלושה תורים צמודים בנוף הגליל. הגענו לשם בתחילת אפריל, בשלישי לאפריל. המזכירה שהייתה נחמדה אמרה לנו, שאין סיכוי שנקבל את הדרכונים שלנו בזמן בגלל החג. כששאלתי אותה מה אפשר לעשות היא גילתה לי שיש אפשרות לעשות דרכון זמני בלשכות משרד הפנים כיומיים לפני הטיסה. אבל שוב מדובר בכסף וזמן נוסף על אף שכבר שילמתי.
"שילמתי על חידוש דרכון לילדה 125 שקלים, כעת עלי לשלם שוב על כל דרכון 280 שקלים אצלה. זה עוד יום עבודה. בנוסף הבקשה לדרכון קבוע תתבטל ועוד שנה אצטרך לעבור את אותו סרט מחדש. זה לא פסח ראשון של עם ישראל, במשרד הפנים, יכלו להיערך לזה למרות הקורונה. למה אי אפשר שהמערכת לא תעבוד כמו שצריך? למה זה קשה להנפיק דרכונים בזמן לאנשים"?
מלי ביצור פרנס, מנכלי"ת קבוצת Tefen ויועצת לרשות האוכלוסין, מסבירה שזמני ההמתנה לתורים יכולים להגיע עד לכדי 90 ימים שזה המון זמן. ישנם פערים רבים בתחום שדורש רפורמה משמעותית ושינוי שמנכ"ל רשות האוכלוסין מתחיל להוביל ולייעל ואני צופה שלקראת הקיץ נרגיש את השינוי.
הפערים לטענתה נבעו משינוי קביעת התורים, מתורים מרכזיים לתורים מקומיים בלשכה, הקורונה וגם משבר הפליטים מאוקראינה מאוד הכבידו על הרשות. גם הדיגיטציה ברשות האוכלוסין נמצאת בשלבים מתקדמים אבל טרם הושלמה ולכן גם בפער הזה נתקלו אזרחים רבים.
בנוסף אליה, דורית גופר, בת 62, שתכננה לנסוע לבדה, נאלצה לדחות את טיסתה במיוחד בעקבות התמונות הקשות שראתה ברשתות החברתיות מנתב"ג והסיפורים השונים על עיכוב בכבודה. "פחדתי לטוס לבד, נבהלתי מהתמונות. כבר נתקלתי במצבים של צעקות ודחיפות ואני פוחדת ממצבים של אלימות. העדפתי להוציא כסף, כדי לא לטוס בבלגן כי פשוט נלחצתי".
גופר מספרת שגם חבריה חששו לטוס בפסח ולמרות שאת החגים היא נוהגת לבלות בחו"ל היא הרגישה שהפעם היא מעדיפה לדחות את הנסיעה. "טסתי בקורונה וגם אחרי וזה היה נורא מה שקורה בנתב"ג ואני לא מוכנה לעבור את זה. העדפתי לטוס לפני יום העצמאות לוינה וביטלתי את הטיסה בפסח. העדפתי לשלם עוד 200 דולר אבל לא להיות בעומס כזה".
בשדות התעופה הקורונה עדיין קיימת
סקר חדש של חברת גיאוקרטוגרפיה עבור אתר TripReady, בדק את השפעת ההגבלות, התקנות, הבדיקות והטפסים הרבים על התנהלות הישראלים שטסו בשנתיים האחרונות, העלה תוצאות מדאיגות: 1 מ- 10 ישראלים שטסו בשנתיים האחרונות, עוכב בשדה או שסורב לעלות לטיסה רק בגלל בעיה כל שהיא בבירוקרטיה. בנוסף, 3 מ- 10 ישראלים תכננו לטוס בשנתיים האחרונות אך ויתרו בשל הבירוקרטיה הקשורה לקורונה. ומי שבכל זאת בחר לטוס, בזבז שעות רבות באיסוף, הבנה והכנת המסמכים לדרישות הקורונה.
מאחורי האתר, עומד מיכאל שיחור, מומחה לתיירות בינ"ל ומייסד אתר "שיחור" לתכנון פרסונלי ומיקסום חוויות החופשה בחו"ל. שיחור אומר כי: "אחרי התפרצויות שפעת העופות, נגיף הזיקה ווירוסים אחרים שרותקו לאזור ספציפי, התפשטה הקורונה ברחבי העולם וחיזקה את הצורך של המדינות לאזן בין צמצום החשיפה לווירוסים מסוכנים לבין קיום התיירות. בדיוק כשם שהבידוק הביטחוני הוחמר והפך לחלק אינטגרלי בצ'ק אין מאז אירועי ה-11.9, ובמשך השנים התפתחו כלים להקלת התהליך, נראה שתקנות הנוגעות לבריאות יהפכו לחלק משגרת הטיסות גם אחרי עידן האומיקרון".
"נהרסה לי החופשה כי הנחיות הכניסה לצרפת היו לא ברורות ברמה שכולם אמרו לי 'בעלך לא ייכנס, חבל שתטוסו ותחזרו' אומרת הילה מור אלון, בלוגרית טיולים בעלת הבלוג "לטייל זה לחיות" ואחת ממנהלות קבוצת הפייסבוק חו״ל זה כאן".
הילה תכננה בכלל לטוס לטייל ביער השחור וקנתה כרטיסים מבעוד מועד לפני כשנה. "הזמנו לפני זמן רב כרטיסים זולים לבאזל במטרה לטייל ביער השחור, סוג של הימור. ההימור הצליח, רק בעלי רן לא ענה לקריטריונים של צרפת כי רק מי שיש לו 2 חיסונים בתוקף או בוסטר נכנס. לבעלי פג תוקף שני החיסונים והוא לא עשה בוסטר כי חלה בקורונה. צרפת לא רשמה באף מקום שמחלימים עם שני חיסונים לא בתוקף יכולים להיכנס".
בהתחלה הם חשבו לבטל ולחשב מסלול מחדש. "חשבנו בהתחלה שאפשר לנחות בבאזל ולהיכנס דרך הצד השוויצרי, אך התקשרתי לשדה התעופה של באזל ונאמר לי שרק מי שיש לו דרכון שוויצרי נכנס לצד השוויצרי. התבאסנו".
ניסיון אחרון יום לפני הטיסה, התקשרתי לביקורת גבולות של מולהאוס (אחד משדות התעופה בצרפת – ר.ע.) והסברתי להם את המצב, הם אישרו לי שאם הוא מחלים בתוקף עד חצי שנה ועשה שני חיסונים הוא ייכנס. בקרת הגבול גילתה בקולי אנחת רווחה עצומה. נחתנו בבאזל ונסענו בכלל לגרמניה, פארק אירופה והיער השחור. טיול מקסים בטבע עם המון אטרקציות משפחתיות".