"לפני שש שנים השאלה הרווחת היתה מי בכלל יבוא לישון בבאר שבע. היום השאלה הזו פוחתת. תמיד דיברו על הפוטנציאל שלנו, ובשנים האחרונות הוא מתממש", אומר מיקי הווארד, יזם בתחום המלונאות מבאר שבע.
"אני נדהם לראות את הביקושים האדירים ללינה בעיר. יש קהילה עסקית גדולה שמגיעה להתארח — מאנשי משרד הביטחון ועד אורחים של מפעלי ים המלח, בית חולים סורוקה והאוניברסיטה. מחג לחג אני רואה תפוסות מדהימות של משפחות שבאות לטייל בבאר שבע או לצאת מפה לטיולי כוכב. בחגים לא היה כאן מקום, היינו בתפוסה מלאה", הוא אומר. "כיף לראות שאם פעם באר שבע היתה מקום לעשות בו פיפי בדרך לאילת, היום באים לעיר כי יש לה מה להציע".
לפני חמש שנים פתח הווארד מתחם של 15 יחידות אירוח בשם "הבית במתתיהו" בסמוך לאוניברסיטת בן־גוריון, ולפני שנה פתח את הבית העות'מאני — מתחם של 20 יחידות לינה. בימים אלה הוא משפץ את מלון הנגב בעיר העתיקה, שיכיל 30 חדרים — בהשקעה של 20 מיליון שקל.
בבאר שבע סימנו בשנים האחרונות את ההתפתחות המלונאית בעיר כאחת המטרות העיקריות בתוכנית האב לתיירות. בתוך כך, עשרות יזמים ואנשי עסקים מתחום התיירות והמלונאות התקבצו בשבוע שעבר בעיר העתיקה לכנס מלונאות. הכנס, שנערך בשיתוף משרד התיירות, נועד לחבר בין יזמים פוטנציאליים לבעלי נכסים ולעורר את התחום בעיר.
"באר שבע לא תהיה מעצמת הסייבר של ישראל אם לא תהיה לה כמות בסיסית של אמצעי לינה, מרמת ההוסטלים ועד בתי מלון", אומר מנכ"ל משרד התיירות, אמיר הלוי. "כיום המספרים מאוד נמוכים וצריך יותר. אנחנו מבינים שזה יהיה תהליך ארוך".
על מהפכה בתחום המלונאות בבאר שבע עדיין מוקדם לדבר. בשנתיים האחרונות נפתחו בה כמאה חדרי בתי מלון, בעיקר בעיר העתיקה, בעוד היצע הדירות המוצעות במסגרת אתרים כמו Airbnb מגיע, לפי הערכות, ל–120 דירות. ואולם נראה כי יש למה לצפות, שכן מדובר בעיר שעד לפני שנים מעטות פעל בה רק בית מלון אחד של 250 חדרים, תחת המותג "לאונרדו" של רשת פתאל.
לילך נגיד, מנהלת מינהלת העיר העתיקה ותיירות בבאר שבע, טוענת כי "קצב התפתחות המלונות בעיר מעורר השראה". לדבריה, העיר זכתה באחרונה להתעניינות מארבע רשתות מלונאות בינלאומיות שצפויות להגיע בקרוב לסיור בעיר, לאחר שהעיר הוצגה בפניהן על ידי משרד התיירות בכנסים בעולם. "זה לא מובן מאליו, ואנחנו מאוד מתרגשים שהן מגיעות לכאן. ברור לי שאלמלא הפיתוח העירוני ויצירת תוכנית האב לתיירות, זה לא היה קורה".
רוביק דנילוביץ', ראש העיר באר שבע שדיבר בכנס, ביקר את מלון לאונרדו הקיים בעיר: "אנשים אומרים לי — 'איך זה שאין לכם מלון כמו שצריך?'. את הביקורת על המלון הקיים אמרתי למי שצריך להגיד, ואני לא רוצה לעשות שיימינג — אבל זה מה שקורה כשיש בלעדיות".
דנילוביץ' גם בירך על השינוי שמתרחש בעיר בשנים האחרונות: "תראו כמה מלונות נפתחו על ידי יזמים שזיהו את הפוטנציאל. כיום, באר שבע יכולה ויודעת להשאיר את האורחים ללילה או שניים כי יש בה תוכן — והתוכן הזה רק יתרחב. כך למשל, בשנים הקרובות השוק ישתנה ויהפך לשוק תיירותי בינלאומי עם קולינריה ותרבות ובילוי. זאת הזדמנות גדולה ליזמים. לא חובה להקים בית מלון יוקרתי — אטרקטיביות תיירותית זה לא עוד מלון של חמישה כוכבים. התיירים רוצים לראות את המקומות ולהתחבר לאנשים המקומיים".
כמה יעלה לזוג ללון בבאר שבע? לילה באמצע השבוע הבא (לא כולל ארוחת בוקר) יעלה במלון לאונרדו של רשת פתאל או במלון אחוזת אנילביץ' 597 שקל; בבית אשל — 480 שקל; ובמלון אלאדין — 445 שקל. אלה מחירים נמוכים מאוד יחסית לתל אביב, אך עדיין גבוהים לעומת אלה שדורשים בתי מלון יוקרתיים יותר באירופה בתקופה זו של השנה.
"המענק מהמדינה דירבן אותי"
היזמים שכבר נכנסו לתחום מספרים על תפוסות וביקושים גבוהים, ומבטאים רצון להתפתח ולהתרחב בעיר. אביב קופל, שהקים לפני כשנה את מלון אחוזת אנילביץ' בעיר העתיקה המכיל שמונה חדרים, מספר שהמלון נמצא בתפוסה של כ–70%. לדבריו, הוא יחזיר את השקעתו במקום עוד שש שנים. "יש לי כבר תוכניות להקמת מלון נוסף בעיר העתיקה, שייפתח במבנה שיהיו בו גם שטחי מסחר ומשרדים", הוא אומר.
כרגע נמצאים בשלבי תכנון כמה פרויקטים לפתיחת בתי מלון חדשים בעיר, אך האורח הראשון יפרוק את המזוודות רק בעוד כמה שנים. בין התוכניות ניתן למצוא מלון של 80 חדרים במתחם קצין העיר, מלון בן 200 חדרים בשכונת הפארק ומלון של 300 חדרים בפארק ההיי־טק שכבר יצא למכרז.
למעט בתל אביב, יזמים שפותחים בישראל בתי מלון המכילים יותר מ–25 חדרים זכאים למענק מטעם משרד התיירות בגובה של עד 33% מסכום ההשקעה. המשרד אישר מענקים של 22 מיליון שקל בסך הכל לשני בתי מלון בבאר שבע בשנים האחרונות: מלון בן 81 חדרים של חברת אושירה בשדרות יצחק רגר; והשני במבנה לשימור בן 50 חדרים של חברת לאדינו 44 ברחוב החלוץ.
"המענק הזה קריטי עבורי. מדובר בהרבה כסף, וזה בהחלט מדרבן לפתוח עוד מקומות", אומר יזם תיירות בעיר שנמצא כרגע בהליך ראשוני לפתיחת מלון בעיר העתיקה. "מעבר לכך, יש בעירייה מסלול ירוק אמיתי ליזמים מבחינת היתרי בנייה, רישוי עסקים ועזרה נוספת, שמלווה את היזם שלב אחר שלב. הם נותנים רוח גבית ודואגים לטפל בכל בעיה שעולה — אתה שולח מייל אחד קונקרטי ומקצועי והם מטפלים בו, בלי שום סרבול".
הרשתות חוששות
ובכל זאת, בשלב זה לא מדובר עדיין בהתעוררות שלה מייחלים בעירייה, במיוחד נוכח העובדה שבאר שבע לא מוזכרת בתוכניות האסטרטגיות של רשתות בתי המלון הגדולות. "אין ספק שבאר שבע מתהווה כיעד שיש בו ביקוש ללינה, בעיקר מהכיוון העסקי", אומר מיכאל חי, מנהל הפיתוח של רשת אטלס, "אלא שבסופו של דבר עלויות הבנייה בבאר שבע הן אותן עלויות כמו במרכז. אמנם הקרקע זולה יותר, אבל היא עדיין עולה כסף, ולכן זו השקעה עם סיכון — והרשתות הגדולות לא מוכנות לקחת אותו. אם בתל אביב נהיה מוכנים לפתוח מלון של 40 חדרים, אז בבאר שבע הוא צריך להכיל 70 חדרים ומעלה, כי יש גבול למחיר הממוצע לחדר שאפשר לבקש מהאורחים — והוא כמובן נמוך הרבה יותר מבתל אביב.
"אנחנו מסתכלים על עלות ההסבה של המבנה, צפי התפוסה והמחיר הממוצע שנוכל לבקש — ומקבלים תוצאות שאינן מספקות כדי שנחליט להגיע לעיר. אנחנו מאוד סלקטיביים איפה נשקיע את ההון העצמי שלנו". חי מוסיף כי "בעוד שבירושלים ובתל אביב אנחנו מוכנים לעשות את ההשקעות הגדולות, בבאר שבע נרצה שיהיה שותף שיהיה מוכן לחלוק את הסיכון — כשרוב ההשקעה מבוצעת על ידי היזמים".
גם ליאור רביב, מנכ"ל רשת ישרוטל — שמתכננת לפתוח עוד עשרה בתי מלון ברחבי ישראל בחמש השנים הקרובות — מבהיר כי פתיחת מלון בבאר שבע לא נמצאת בתוכניות החברה. "המאמצים שלנו מופנים לתל אביב וירושלים, ולבתי מלון מיוחדים באזורים אחרים כמו מלון קדמא שאנחנו פותחים עוד מעט ליד שדה בוקר, שיכול להוות חלופה לבאר שבע"
לדבריו, "הפוטנציאל בעיר אינו מצדיק הקמת מלון משמעותי שלנו, ואם מקימים מלון קטן ויותר צנוע, אז שיעורי הרווח הם בהתאם. לכן, אנחנו בוחרים להתמקד במקומות אחרים".
רשת פתאל, המחזיקה במלון העיקרי שפועל כיום בבאר שבע, לא מתכוונת להרחיב את פעילותה בעיר. "עם כל התנופה שיש, אין עדיין הצדקה לעוד מלון — למעט אולי מלון בוטיק של 10–15 חדרים בעיר העתיקה, שיכול להתקיים בזכות הייחודיות שלו", אומר יעקב סודרי, מנהל אזור ופיתוח עסקי של הרשת. "יש גרף שיפור, אבל הייתי שמח אם הקצב היה מהיר יותר".
סודרי טוען כי התפוסה השנתית במלון היא 60%, אך יזמים בעיר אומרים כי במקרים רבים נתקלו במציאות שונה. קופל, שבבעלותו גם בחברות בתחום האירועים וההפקות, טוען כי "כשביקשו מאתנו לדאוג לחדרים ללינה לאנשים שמגיעים מחוץ לעיר ראיתי שלמעט פעמים בודדות — מלון לאונרדו תמיד מלא. אז הבנתי שיש ביקוש לאירוח איכותי בעיר".
הכתבה פורסמה במקור ב-TheMarker
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך: