אחרי יותר משנה, שבה בלא מעט מלונות בארץ עדיין יש מפונים, מתווה שר התיירות, חיים כץ, לשיקום מקומות אירוח שקלטו מפונים, מגיע בשבוע הבא לאישור הממשלה.

כך, במשך התקופה הזו, לא מעט בתי מלון ספגו נזקים לא קלים, שנבעו מהעובדה שמפונים התגוררו בהם באופן רציף, מה שגרם לבלאי לא קטן של החדרים. בין הדברים שהעלו מנהלי בתי מלון בעבר, יש לא מעט לכלוך שנגרם מהחזקת בעלי חיים במלונות, ציוד שנשבר ולא תוקן בחללים המשותפים ובחדרים, חדרים שלא נוקו כמו שצריך במשך זמן רב, נזקי בישול בחדרים, נזקים לווילונות, לחלונות ועוד. כך, לא מעט מבתי המלון שחזרו לארח באופן סדיר תיירים מזדמנים, טוענים גם היום שהמצב לא חזר לקדמותו וסטנדרט האירוח שלהם ירד ונפגע. 

> לא רק נזק לציוד: כך נראה הקושי הגדול במגורי המפונים במלונות

"להערכתי בכל בית מלון ששהו בו מפונים לזמן ארוך, הנזק יכול להגיע למיליוני שקלים. מדובר על נזקים בחדרים, למכשירי טלוויזיה, ומנורות לילה, וילונות, שיפוץ וצבע לקירות, מגבות, סדינים, שמיכות ועוד, אמר בכיר באחד מבתי מלון בארץ. "היינו מרימים כל יום צואה של בעלי חיים בחדרים. המלונות לא חזרו לעצמם"

סגר קורונה השני באילת (צילום: דוברות המשטרה)
נזקים של מיליוני שקלים. מלונות אילת | צילום: דוברות המשטרה

לפי ההחלטה שתעלה בשבוע הבא, 200 מיליון שקלים יוקצו לשיפוץ נזקים ובלאי של מלונות, אכסניות, צימרים, דירות ועוד, בהתאם לסיווג מקום האירוח, כפי שנקבע בהסכם ההתקשרות עם משרד התיירות ולפי מספר הלינות בפועל. "המלונות פתחו את שעריהם והפכו לבית עבור המפונים", אמר שר התיירות חיים כץ. "הלובי הפך לסלון, חדרי הישיבות הפכו לגנים, משפחות גרו במשך כל היממה בחדרים ובאופן טבעי נוצר בלאי מהשימוש החריג, שאנו מחויבים לשקם לטובת היום שאחרי בתיירות. המתווה מאוזן ונבנה בתיאום עם התעשייה ומבטיח את שיקום מקומות האירוח והשבתם לרמתם המקורית".

איך יעבוד הפיצוי? הפיצוי ישולם בגין השקעות בפועל לשיקום נזקים שנגרמו ישירות בעקבות אירוח המפונים. משרד התיירות יודיע לכל מקום אירוח שזכאי לכך, על סכום ההקצאה המגיע לו ולאחר שיוגשו הקבלות, יתבצע התשלום בהתאם להוצאה בפועל, עד 90 אחוזים מסכום הקבלות שיוצג. חישוב סכומי הפיצוי יערך על פי סוג מקום האירוח ומספר הלינות שהיו בו. הפיצוי מיועד לתמוך בשיפוץ נזקים ישירים שנגרמו משהות המפונים דוגמת הסרת אריחים שבורים, צביעת קירות, החלפת שטיחים, תיקון או החלפה של ריהוט ועוד.

בהתאחדות המלונות התייחסו למתווה הפיצויים ואמרו: "ענף המלונאות עובר את אחת התקופות הקשות ביותר בתולדותיו, עם היעדר מוחלט של תיירות נכנסת וכניסה לחורף שבו יש גם ירידה משמעותית בתיירות הפנים. כספי קרן השיקום הם בגדר אוויר לנשימה למלונות שנפגעו קשות במהלך המלחמה וששימשו כבית למפונים. אנו מודים לשר התיירות, חיים כץ, שנלחם ללא לאות מול משרד האוצר והביא את הנושא לדיון בממשלה. המחויבות של השר כץ לתעשיית המלונאות היא יוצאת דופן, ואנו מקווים שהממשלה תאמץ את ההחלטה בהקדם ותספק את התמיכה החיונית כל כך לענף".


נכון להיום, עדיין יש כ-15 אלף מפונים ברחבי הארץ, בעיקר במקומות כמו טבריה, נתניה, ים המלח ואילת. מרביתם המוחלט של המפונים הם תושבי הצפון. המשך תקופת הפינוי תקפה עד ל-31.12.24.

במהלך תקופת המלחמה פונו בסף הכל כ-130 אלף תושבים מבתיהם ולמעלה מ-90 אלף שוכנו במקומות אירוח שונים. בסך הכל כ-670 מקומות אירוח התגייסו לארח מפונים כאשר במרבית המקרים מדובר במלונות.