סוכת מציל (צילום: מתן חכימי)
"שירותי הצלה הם לא פריבילגיה, אלא עניין קריטי" | צילום: מתן חכימי
חודש אל תוך החופש הגדול ובמד"א הוציאו השבוע נתון מבהיל - 64 מקרי טביעות אירעו ביולי האחרון,  15 מהמקרים הסתיימו במוות. ברובם מדובר בטביעה בשל שחייה בחוף לא מוסדר, ללא מציל במקום, מה שמקטין את סיכויי ההישרדות בצורה משמעותית.

"הנתון של 64 מקרי טביעה הוא נתון מאוד קשה. אנחנו צריכים להבין שחוף הים שלנו, החלק המזרחי של הים התיכון, הוא חוף מסוכן מהרבה סיבות ולכן שירותי הצלה הם לא פריבילגיה, אלא עניין קריטי לשמירה על  חייהם ובריאותם של אנשים", מסביר ח"כ דב חנין, הפועל בשנים האחרונות לארכת תקופת ושעות הפעילות של עבודת המצילים. "לא בכדי חלק ניכר מהמקרים האלו התרחשו במקומות בהם לא היה מציל, או בחופים מוסדרים בשעות שבהן לא הופעלו שירותי ההצלה".

ישנן מספר סיבות לנתון הגבוה הזה. ראשית, העובדה שלעם ישראל קשה להסתנכרן עם שעות הפעילות של המצילים, שאמנם מתארכות כמעט עד השקיעה בחודשי יולי-אוגוסט, אבל כנראה שזה לא מספיק. שנית, אין מספיק חופים מוכרזים במדינת ישראל, מה שמוביל לצפיפות גבוהה המקשה על המצילים, וגורם לאזרחים רבים להעדיף פינות מבודדות יותר.

190 קילומטר של חוף - רק ב-13 מהם יש מציל

"בישראל יש לא מעט חופים עם פוטנציאל להיות חופי רחצה, אבל משום מה תחנות ההצלה בהן לא נפתחות", מסביר חנין. "אפילו בתל אביב, עיר שבה חוף הים משחק תפקיד מרכזי, חלק מתחנות ההצלה לא פועלות בגלל מחסור במצילים. נכון שתחנות הצלה עולות כסף, אבל הן חוסכות בחיים. הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לקרוא להפעלה מיידית של כל התחנות הקיימות. שנית, צריך לפעול לכך ששעות הרחצה יתאימו לשעות האור, לאורך כל עונת הרחצה. כבר לפני שנתיים פעלתי לקדם מהלך שנקרא הצלה עד השקיעה, וכעת אנחנו פועלים להארכת עונת הרחצה שתקביל לשעון הקיץ שהוארך לאחרונה. אם כל הדברים האלה יתקיימו אני חושב שאנחנו נציל הרבה מאוד חיי אדם יקרים".

עלייה בטמפרטורות לקראת המשך שבוע חם (צילום: גלעד שלמור, חדשות)
"בישראל לא מעט חופים עם פוטנציאל להיות חופי רחצה" | צילום: גלעד שלמור, חדשות
אבל הבעיה היא כאמור לא בהכרח בחופים המסודרים, אלא באזורי הרחצה בהם כלל לא קיימות תחנות הצלה, כפי שמסביר צפריר גדרון, רכז הים של עמותת "צלול". "בישראל יש היום 190 קילומטרים של חוף לאורך הים התיכון, אבל מתוכם רק 13 קילומטרים מוכרזים, כלומר חופים יש להם שירותי הצלה. הסיבה לכך היא תקציבית בלבד". 

גדרון מבקש להתייחס לא רק למיעוט תחנות ההצלה, אלא למצב הצפיפות הבלתי נסבלת בחופים המוסדרים ומעלה גם נקודה חשובה – העובדה שבמרבית החופים המוסדרים יש לשלם בעבור כיסא או שמשיה, מה שדוחק, בעידן הצמצומים, אנשים לחופים ללא תשלום: "רק בשבוע שעבר פרסמנו נתונים שמעידים על השתלטות של כסאות בתשלום בחופים. אז הציבור שלא רוצה לשלם כסף, נדחק לחופים לא מוכרזים, ושם עיקר הטביעות. לא ייתכן שבזמן שהאוכלוסייה הולכת וגדלה, מספר החופים הפעילים רק מצטמצם, והציבור נדחק לבילוי שעשוי לסכן אותו. יש לפעול לשינוי מדיניות מיידי ולפתיחת חופים מוסדרים חדשים".

גם חנין מסכים: "בישראל יש לא מעט חופים עם פוטנציאל להיות חופי רחצה, אבל משום מה תחנות ההצלה בהם לא נפתחות".

יו"ר ארגון המצילים, אבי עפיה, מספר לנו כי 99 אחוזים ממקרי הטביעות מתרחשים באזורים שהם מחוץ לתחומי הרחצה המוסדרים, או בשעות הלילה או בשעות הבוקר. אז איך אפשר למנוע את זה? "צריך להבין שהמבנה של הים שלנו ושל החול, יוצר לא מעט סכנות וחייבים להיות עירניים כל הזמן. יש הרבה אנשים שבא להם להיות מבודדים, ואנחנו הולכים למרחקים אדירים כדי להציל אותם. לא יקרה כלום אם אנשים ישבו 400 מטר מסוכת המציל", אומר עפיה ומוסיף: "וכשהם רוצים להיכנס למים, שיבואו וייכנסו מול תחנת הרחצה, ככה בדרך כלל אנחנו עוזרים לכולם לחזור הביתה בשלום. לגבי השעות בהן אנחנו לא נמצאים, בלילה או בבוקר, אנשים מגיעים לים, כי חם, אבל בחושך אי אפשר להבחין שהים סוער, ואז יש לנו טביעות. גם אם הים נראה בטוח, אין דבר כזה. יכול להיות שיום קודם הייתה סערה ויש בור בחול, ונופלים פנימה. הים מושך, נכנסים ללחץ, מאבדים עשתונות, מתחילים לשתות מים, נחנקים וככה הטביעה מהר מאוד מגיעה למוות".

כללים לרחצה בטוחה בים

ולאור הנתונים המדאיגים ביקשנו ממגן דוד אדום בכל זאת להבין מה ההנחיות לשחייה בטוחה ומה עושים במקרה של טביעה:

יש לרחוץ רק בחופים ובבריכות מוכרזים הנמצאים בפיקוח מציל ובזמן שיש בהם שירותי הצלה. במידה והמתרחץ מגיע לאחר שעות הפעילות של המציל בחוף או בבריכה - אין להיכנס למים!

יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל. שימו לב - אם אינכם רואים את המציל, גם הוא כנראה לא רואה אתכם ואתם עלולים להימצא בסכנה.

משפחה על חוף הים
עם ילדים בים? אף פעם אל תשאירו אותם לבד. אילוסטרציה | צילום:
יש להימנע ממשחקים מסוכנים. אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים ואין לקפוץ ראש במים רדודים מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש. בנוסף, אין לרוץ מסביב לשפת הבריכה, מחשש להחלקה ופציעה.

דע את יכולותיך. שחה תמיד במים שהם בשליטתך, אל תגיע לאפיסת כוחות. אם חבריך שוחים למרחק רב ממה שאתה רגיל ומסוגל - אל תצטרף! קח בחשבון תמיד את הדרך חזרה בשחייה. אם התעייפת, צא מהמים, שתה ונוח מעט בצל.

אין לשחות באזור שובר הגליםבאזור זה עלולות להיווצר מערבולות חזקות שמושכות לקרקעית הים.

למבלים עם תינוקות וילדים בים, בבריכה או סמוך לכל מקור מים אחר - שימו לב לכללי הזהירות הבאים:

אין לאפשר לתינוקות וילדים להישאר אף לא לרגע ללא השגחת מבוגר אחראי סמוך למקורות מים!

תינוקות וילדים עד גיל 5 הם אוכלוסייה מועדת לטביעה. עקב מבנה גופם, בו הראש כבד וגדול יחסית לגוף, מרכז משקל גופם גבוה יותר ולכן הם עלולים להתהפך כשראשם קדימה אל תוך מי הבריכה, הים, הגיגית, האמבטיה וכו'. ילדים גם אינם מבינים את מהות הסכנה ואינם יודעים להיזהר. על כן, החשיבות בשמירה צמודה אליהם ליד מקורות מים משמעותית מאוד.

טביעה מתרחשת תוך דקות בודדות. מספיקות דקות מעטות מאוד של חוסר תשומת לב מלאה, בהן הילד עלול לטבוע. יש להישאר כל העת בטווח יד מהילדים שבמים ולהתרכז רק בהם. במידה ונכנסתם למים עם מספר ילדים, אנא דאגו למבוגר אחראי שישהה לצידם.

מצופים, גלגלי ים ודומיהם מקנים תחושה מוטעית של בטחון. זכרו שפריטים אלה אינם מעניקים הגנה מלאה לילד מפני סכנות הטביעה ועל כן חשוב להקפיד לשמור על ילדים גם כשהם מצוידים בפריטים אלה.

במקרה של טביעה, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות:

1. יש להוציא את הטובע מהמים. נסו למשות את הטובע מהמים במידת האפשר והימנעו מלסכן את החיים שלכם. במקביל, הזעיקו את מד"א בקו החירום 101.

2. הישמעו להנחיות הפאראמדיקים במוקד החירום 101 של מד"א אשר ידריכו אתכם כיצד להמשיך לטפל בטובע עד להגעת צוותי מד"א למקום.

3. אם הטובע איננו נושם (בית חזה אינו עולה ויורד) השכיבו את הנפגע על גבו הרחק מקו המים והחלו מיד בביצוע עיסויי חזה עד להגעת צוותי מד"א למקום, ובהתאם להנחיות הפאראמדיקים במוקד.

4. מומלץ שהטובע יתפנה לבית חולים, גם אם הוא מרגיש טוב יותר, להמשך מעקב ובדיקות בבית החולים.

 
 >> בדיקה: מה מכסים ביטוחי הבריאות לחו"ל?