בית משפט בברזיל הורה למשטרה לחקור חייל ישראלי המבקר במדינה בחשד לפשעי מלחמה בעזה, בחשד לביצוע של פשעי מלחמה ברצועת עזה. על פי דיווחים, הישראלי המבוקש הצליח לצאת מהמדינה לפני שנעצר.
אירוע דומה התרחש לפני כחודש גם בצ'ילה, בה עורכי דין מקומיים דרשו להעמיד לדין חייל ישראלי שטייל באזור פטגוניה במדינה. אירוע דומה התרחש כזכור גם לפני כחודש בסרי לנקה, אז נאלצו במערכת הביטחון להתערב במקרה ולחלץ את החייל מהמדינה.
> הרשימה השחורה: אלה המדינות שלא תומכות בנו
רצף האירועים הללו לא התרחש במקרה. קרן "הינד רג'ב" (HRFׂ) שממוקם בבריסל, בלגיה, ומנוהל על ידי פרו-פלסטינים, שם לעצמו למטרה להגיש תביעות נגד ישראלים ששירתו בסדיר או במילואים בזמן המלחמה בעזה, ולדרוש את העמדתם לדין. בפועל, הארגון עוקב אחרי עמודי אינסטגרם של משרתי מילואים שלחמו בשנה האחרונה בעזה, אוסף נגדם ראיות של תמונות וסרטונים ומגבש מהן תיק אישום. במקרה בברזיל למשל, כתב התביעה כולל יותר מ-500 עמודים. על פי הקרן, הראיות נאספו "ממקורות גלויים" - ככל הנראה מהרשתות החברתיות.
עורכת דין הראשית מטעם הקרן, מאירה פינהיירו, טענה שהחייל שמטייל כרגע בברזיל הוא "לא מקרה של פיקוד רחוק. האדם הזה תרם באופן פעיל להרס של בתים ופרנסות, והצהרותיו והתנהגותו בזמן המלחמה מתאימים בבירור לפרופיל רצח העם בעזה. הוא היה מעורב בהריסות מאסיביות של בתים אזרחיים".
בנוגע לחייל הישראלי שמטייל בצ'ילה נטען: "אנו קוראים לעצור במיידי את החייל הזה, לפני שיתרחש ניסיון בריחה". הסנאטור פרנסיסקו צ'הוואן, המסייע לארגון HRF ולברית עורכי הדין הצ'יליאנית, אמר כי למשרד התובע הציבורי במדינה נמסרו תצלומים וסרטונים המראים את החייל משתתף באופן פעיל בהרס התשתיות האזרחיות בעזה. חשוב לציין שהסרטונים והתמונות הגיעו ישירות מחשבון האינסטגרם של החייל.
האם מסוכן לטייל עכשיו בעולם?
בשורה התחתונה: כל מדינה לגופה. בצבא כבר הזהירו אנשי קבע, מילואים וסדיר להימנע מנסיעות לחו"ל לאחר שקבוצות אנטי-ישראליות פרו-פלסטיניות הגישו תלונות בגין פשעי מלחמה. גם במקרים קודמים, מדובר בארגון HRF שפועל כל הזמן למצוא ישראלים המטיילים בחו"ל ושירתו בעזה. לאחר שנמצאים לוחמים כאלה, הוא מפעיל עורכי דין במדינות השונות בטענה לעצור את החייל nתוקף האמנה הבין-לאומית. "ההמלצה למילואימניקים של צה"ל שלחמו בעזה היא לבדוק תחילה מול משרד החוץ לגבי רמת הסכנה בכל מדינה בה הם רוצים לבקר", דווח ב" Times of Israel" כבר לפני כחודש.
חשוב לקחת בחשבון את יחס המדינה כלפי ישראל במהלך השנה האחרונה. ככל שהמדינה יותר פרו פלסטינית, הסיכוי שיאשרו שם מעצרים של מי ששירתו בעזה, גבוה יותר. בתוך כך, ברזיל וצ'ילה למשל, ידועות בקו הפרו-פלסטיני שלהן, עליו כבר דיווחנו בינואר 2023. במל"ל גם מגדירים את ברזיל כבעלת איום מזדמן ברמה 2 - מקום בו מומלץ לנקוט באמצעי זהירות מוגברים. צ'ילה לעומת זאת הינה בעלת איום ברמה 1 - לנקוט באמצעי זהירות רגילים.
בעוד כחודש צפוי להתחיל בברזיל הקרנבל המפורסם ולא מעט ישראלים צפויים להגיע למדינה, במיוחד לאזור העיר המתוירת במדינה, ריו דה ז'ניירו.