עולים שלב: ועדת החוץ והביטחון של הכנסת אישרה היום (שלישי) פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להקמתה של מערכת לאיסוף נתונים של נוסעים הנכנסים לישראל ויוצאים ממנה. החלטה זו מקרבת את ישראל עוד צעד גדול נוסף לקראת קבלת הפטור מהגשת בקשה לוויזה לארצות הברית.
אם תאושר במלואה הצעת החוק, ותוקם המערכת לאיסוף המידע, ישראל תוכל לענות על אחת הדרישות המרכזיות של הממשל האמריקאי. על פי דרישה זו, ייאספו נתוני API (תצוגה מסודרת של נתונים רלוונטיים) ו-PNR (רשימת שמות הנוסעים) הכוללים פרטים המופיעים במסמכי נסיעה של נוסע בטיסה המונפקים על ידי מדינות, וכן נתונים אודות הטיסה אשר נאספים על ידי חברות התעופה לצורכיהן.
>> רוצים לטייל בארצות הברית? היכנסו למדריך המלא
>> ויזה לארצות הברית: המדריך המלא להגשה באופן עצמאי
>> ישראל עמדה ברף האמריקאי: מתי באמת נוכל לטוס לארצות הברית בלי ויזה?
המידע במאגר ייאסף וישמש לחמש מטרות:
- זיהוי, מניעה, סיכול, חקירה או העמדה לדין בשל פעילות טרור.
- אבטחת התעופה, ובכלל זה הגנה על ביטחון הנוסעים.
- מאבק בהגירה בלתי חוקית ושיפור ביקורת הגבולות.
- הגנה על בריאות הציבור באמצעות זיהוי, מניעה או טיפול באפשרות התפרצות או התפשטות מחלות אפידמיות.
- זיהוי, מניעה, סיכול, חקירה או העמדה לדין בשל עבירות שעונשן שלוש שנים ומעלה.
בתוך הצעת החוק נעשתה התייחסות לסוגיה הרגישה של אבטחת המידע, הסודיות שלו והפרטיות של הנוסעים. על פי ההצעה, הרשות להגנת הפרטיות תהיה זו הממונה על הפיקוח והסדר, וייקבע גם ממונה פרטיות במרכז הלאומי לאבחוני נתוני נוסעים (המלא"ן), שיקום ברשות המסים.
למרות ההתקדמות בוועדה, עדיין קיימים מספר פערים שיהיו צריכים להידרש אליהם הגורמים העוסקים בנושא. כך למשל חקיקת הפרטיות האירופית, ה-GDPR, שיכולה להקשות על חברות תעופה הפועלות באירופה. כדי לפתור את הבעיה החקיקה תצטרך לעבור קודם בישראל, ולאחר מכן הגורמים ייכנסו למשא ומתן מול הצדדים האירופים.
כזכור, ישראל הצליחה לעמוד בדרישות האמריקאיות לאחוז סירוב שיהיה נמוך מ-3 אחוז בשנת 2022. במידה וכל התהליכים החוקתיים יעברו כשורה, ישראל תקבל כאמור וויזה לתיירים ואנשי עסקים בארצות הברית. אך זאת רק בתנאי שהתנאים יושלמו עד סוף חודש ספטמבר הקרוב, אחרת ניאלץ להמתין שנה נוספת לספטמבר 2024, בתקווה שהנתונים יישארו כפי שהם.