לפני כחודש הכריז שר הפנים על חמש שמורות טבע חדשות, ובכך הפך איזורים חשובים ומעניינים מבחינת טבע ונוף לשמורים ולמוגנים, והרחיב את האופציות שלנו לטיולי פסח מקוריים. השמורות החדשות פתוחות לציבור והכניסה אליהן חופשית, אך חשוב מאד לדעת כי כולן נמצאות בתוך שטחי אש של הצבא, ולכן כולם מוזמנים לפקוד אותן ולטייל בהן אך ורק בשבתות. מי שמתאים לו יותר אמצע השבוע, יכול לתאם מראש עם צה"ל.
שמורת טבע אורטל (אל בג'ה)
איפה זה: מערבית לכביש מס' 9881, כק"מ צפונית לקיבוץ אורטל, ברמת הגולן.
שטח: כ- 1043 דונם.
אז מה יש שם: איזורי מסילים, שהם עמקים וערוצים קטנים וחסרי ניקוז, ואין כמותם רבים במרחבי הגולן. בשמורה החדשה נובעים מעיינות קטנים, וסביבם נוצרים איזורים שנותרים לחים וירוקים גם בקיץ. מעיין יפה במיוחד הוא עין בג'ה, הנובע בבריכת אבן למרגלות הכפר הנטוש אל בג'ה בגובה של כ- 900 מטרים מעל פני הים. תמצאו שם גם נוף אחו וריכוז גבוה של צמחי מים יפים.
שמורת אירוס הגולן - תנוריה
איפה זה: צפונית-מערבית למושב יונתן, ברמת הגולן. דרך גישה לשמורה מסתעפת מכביש הגישה ליונתן, במרחק כ- 2.5 ק"מ מכביש 808, ומגיעה לשטח השמורה לאחר כק"מ.
שטח: כ-444 דונם.
אז מה יש שם: את אחד הריכוזים הגדולים והבודדים של אירוס הגולן, שהוא מין אנדמי לגולן. מה זה אומר? שהוא פרח עם דרישות מאד בררניות לגבי המקומות בהם הוא פורח- אך ורק בגולן.
אירוס הגולן נחשב לאחד מהיפים בין מיני האירוס, ובגלל שהוא מושא של מחקרים וטיפולי הפרייה מלאכותיים (שמטרתם מן הסתם היא לשמר אותו בטבע ולהרחיב את תפוצתו) הוא פרח שמור ביותר ונדמה שכולם מסביב רק מנסים להקל עליו.
שמורת טבע עינות עורבים
איפה זה? צפונית לכביש מס' 959 ומזרחית לכביש מס' 978, בין ק"מ לשני ק"מ צפונית לצומת האמיר, ברמת הגולן.
שטח: כ-1120 דונם.
אז מה יש שם: שני מקבצי נביעות: עינות עורבים (הנקראים גם עין א-טריק) ועינות סומקה, המצויים במעלה יובליהם של הנחלים עורבים וירדינון. למרות שבשמורה אין שבילי טיולים, סביב הנביעות תמצאו ריכוז גדול ומעניין של צמחי מים, שחלקם נדירים מאד בישראל. השימור של הביצה ושל בית הגידול הלח חשוב, כיוון שלא נותרו איזורים רבים כאלה בגולן. למקדימים בבוקרי האביב והסתיו צפוי מראה מרשים של אלפי חסידות הממריאות מחניית הלילה שלהן.
שמורת טבע וגן לאומי נחל מהר"ל
איפה זה: ממערב לכביש דליית אל כרמל, בהר הכרמל.
שטח: כ-4250 דונם.
אז מה יש שם: חורש טבעי לשימור, מיני אלונים, צמחים נדירים, בעלי חיים רבים, תופעות גיאולוגיות מעניינות ושרידים ארכיאולוגיים. האיזור הוא חלק מהשמורה הביוספרית בכרמל, והוא השטח הפתוח והאיכותי הגדול באיזור ולכן הפיכותו למוגן חשובה מאד.
הרחבת שמורת טבע נחלים גדולים (נחל גרסי)
איפה זה: ממערב לכביש מס' 40, בין צומת ציחור בצפון לקו אורך 940 בדרום, וממזרח לכביש מס' 10, במרכז הנגב.
שטח: כ-43,486 דונם.
אז מה יש שם: מדובר בהרחבה לשמורה הקיימת, שמורת נחלים גדולים המכילה בתוכה את הנחלים הגדולים נחל ג'רסי, נחל פארן, נחל חיון ונחל צניפים. במסגרת ההרחבה יוכללו בשטח השמורה גם גב צניפים ובקעת צניפים, שהם חלקיו העליונים של אגן נחל צניפים. גב צניפים חשוב מאד- הוא מתמלא במי שטפונות כמעט מדי חורף, ומהווה את מקור המים היחיד בטווח של עשרות קילומטרים.
בתחום ההרחבה מצויים עשרות צבאי נגב, המצווים בסכנת הכחדה (בכל העולם נותרו, לפי הערכות, כ-10,000 צבאים ממין זה), וגם בעלי חיים נוספים כמו ראם, פרא, ארנבת, חרדון-צב מצוי, קורא, חוגלה, זאב, שועל חולות, חתול בר וקרקל.
לאחר שטפון מתכסה אפיק הנחל במרבד פרחים, ובימים חמים יטעה המסתכל אל בין האפיקים לחשוב שהוא רואה אגמי מים- אולם מדובר רק באשלייה אופטית, "פאטה מורגנה".
הכרזה על האיזור כעל שמורת טבע תמנע נסיעת כלי רכב צבאיים באיזור, ותשמור על יחידת הנוף המיוחדת מהנזק שאלה גורמים.