מבצע צוק איתן נפל על ענף התיירות והנסיעות בתקופה הכי גרועה בשנה - תחילת החופש הגדול, כשישראלים רבים כבר הזמינו חופשות ועוד רבים מתלבטים לאן להזמין. אם מסתמכים על נתוני המחצית הראשונה של 2014 ביציאות ישראלים לחו"ל, זה היה אמור להיות קיץ עמוס במיוחד. כרגע, הכל בסימן שאלה.
בכיר בחברת תיירות גדולה אמר אתמול ל–TheMarker שתי מלים שמבטאות את התסכול והחשש של כולם: "הלך הקיץ". בכיר אחר אמר כי "זו התקופה שלנו. עכשיו אנחנו עושים את הכסף שיאפשר לנו לשרוד את התקופה היבשה מאוקטובר עד אפריל. אם עכשיו לא נרוויח - נהיה בבעיה גדולה מאוד אחרי החגים".
>> עוד בחופש:
נסיעה מהסרטים: הצצה לרכבות היקרות בעולם
חלום לים התיכון: הקלאבים המומלצים לקיץ
מציאה: לישון תמורת דולר ללילה בניו יורק
חברות התיירות עדכנו את מדיניות הביטולים שלהן, כך שכל מי שקיבל צו 8 יוכל לבטל את חופשתו בלי לשלם דמי ביטול או שינוי. כל שאר הביטולים יהיו על פי חוק הגנת הצרכן, הקובע שניתן לבטל עסקה תוך 14 יום ממועד ההזמנה, בתנאי שהביטול נעשה עד שבעה ימים לפני מועד החופשה.
בשלב זה, סוכני הנסיעות מדווחים על האטה ואף עצירה של הזמנות עתידיות, אך לא על ביטולים רבים. לדברי רונן קרסו, סמנכ"ל שיווק באיסתא, "אני לא רואה הרבה הזמנות חדשות. אנחנו רואים שיש פחות הזמנות מיום רגיל של קיץ. בביטולים אנחנו נתקלים פחות. אנשים עדיין מבקשים לצאת לחופש". לדברי קרסו, "להרגשתי, כיפת ברזל יצרה קטע פסיכולוגי שגורם לאנשים עדיין להרגיש בטוחים, ולכן אין דרמה של ביטולים".
בכיר בענף הנסיעות אמר כי "יש הרבה שמתקשרים לברר את מדיניות דמי הביטול ולראות אם חברות התיירות קשוחות. כמעט כל החברות הולכות לפי החוק, ולא יסכימו לבטל ככה סתם בלי סיבה כמו צו 8. בסופו של דבר, יותר מ–99% מהנוסעים לא ירצו להפסיד את הכסף ויעלו על המטוס. חברות התיירות לא מסוגלות לספוג נזק עצום כזה של מטוסים שייצאו חצי ריקים".
לאור המצב, קבע יוסי פתאל, מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות, ישיבת חירום לשבוע הבא. פתאל כתב לחברי ההתאחדות כי "אנו מזמנים ישיבת חירום ענפית, להערכת מצב וגיבוש עמדה באשר לנזקים ומעורבות ממשלתית נדרשת. עיתוי המבצע עלול לגרום לנזקים כלכליים אנושים בענף, במיוחד לאור הציפייה שהמצב יתארך לתקופת התשה".
"במלונות באילת יש תפוסה של 85 אחוז"
בתי המלון בישראל מדווחים על האטה, ובמקרים מסוימים גם הפסקה מוחלטת של הזמנות עתידיות. ברשת מלונות פרימה, שלהם 11 בתי מלון ברחבי המדינה, אומרים כי אין ביטולים היסטריים של ישראלים, אך קצב ההזמנות הואט מאוד, בעיקר למלונות בירושלים ובתל אביב. לדברי חיים דוק, סמנכ"ל השיווק של פרימה, "באילת ובטבריה יש עדיין הזמנות, אבל הקצב הואט מעט, כי אנשים לא ממש במצב רוח לצאת לחופשה". לדבריו, "קשה להעריך כמה אנחנו מפסידים. אם זה יימשך עוד שבוע, ברור שיולי לא יהיה כמו שצפינו ונספוג הפסד כספי משמעותי".
ברשת מלונות פתאל מדווחים על בקשות לבטל הזמנות בתל אביב ובירושלים, גם של ישראלים וגם של תיירים. לדברי ראובן אלקס, מנכ"ל פתאל, "יש כמובן ביטולים של ישראלים שקיבלו צו 8, וגם של זוגות שהתכוונו לצאת לנופש בלי הילדים ועכשיו לא רוצים להשאיר את הילדים בבית לבד. אנחנו רואים ביטולים גם לטווח הקרוב של תיירים. זה עדיין לא המוני אבל קיים". עם זאת נראה שלא כולם מוותרים על החופשה – "במלונות באילת אנחנו בתפוסה של 85%", אומר אלקס.
בעלי יחידות אירוח ובתי מלון קטנים יותר בצפון רואים מצב חמור יותר. מנהל מתחם אירוח כפרי בצפון מספר כי בקבוצת הוואטסאפ של אנשי התיירות נשלחות הודעות היסטריות על הנזק הכלכלי. לדבריו, "כל היום אני מקבל הודעות של בתי מלון וצימרים באזור שמדווחים על ביטולים. אצלנו המצב דומה. אתמול היו לנו פי שניים יותר שיחות מאשר ביום רגיל, שרובן קשורות לביטולים".
לדבריו, לא כל הביטולים מוצדקים, ויש גם מי שמנסה בשיטת מצליח לבטל ללא קשר למצב הביטחוני. "יש בקשות לביטולים לתאריכים רחוקים מאוד. יש כאלה שמתקשרים ומנסים לקבל הנחות להזמנות שעשו לעוד הרבה זמן. הציבור שלא נפגע לא צריך לנצל את המצב".
ארנה שטרקמן, מבעלי מלון ארנה שטרקמן בנהריה, מדווחת גם היא על ביטולים של אנשי עסקים שהזמינו מקומות לשבוע הבא. לדבריה, הבעיה היא לא השבוע הזה, אלא חצי שנה קדימה: "תיירים מזמינים קדימה, והם לא יודעים להבדיל בין דרום לצפון. מבחוץ זה נראה כל כך רע, שזה משפיע עליהם וגורם להם פשוט לוותר. חיכינו לעונה הזו. זה מה שמחזיק אותנו להמשך, וזה ממש מדכא. אין פעילות חדשה".
בת חן ישועה, מבעלי מלונות מטיילים בצפון, מדווחת כי אצלם העסק דווקא שוקק חיים. לדבריה, "יש יותר ביקוש מהרגיל, אנשים שמתקשרים ואומרים שהם חייבים לברוח מהדרום ולגוון את היום־יום שלהם. אנחנו מארחים גם הרבה קבוצות של תגלית שעזבו את המרכז ובאו לצפון. הרבה קבוצות מתקשרות ומבקשות להגיע, וכבר אין מקום".
קשה להעריך מה תהיה ההשפעה הרחבה של המבצע על התיירות הנכנסת לישראל. הכל תלוי במשכו, בנזק שיגרם, בתמונת המצב שתוצג בעולם וכמובן בשיווק של ישראל כיעד תיירותי לאחר סיומו.
אנחנו מעבירים טיולים לצפון
ג'ושוע אהרון, שמלווה קבוצת תיירים מארה"ב שהגיעה השבוע לישראל, מספר כי הם מנסים להתמודד עם המצב בכך שהעבירו את הטיולים לאזור הצפון, ולכן הקבוצה לא חוותה אזעקות או חששות. לדבריו, "אנחנו אמורים להיות בירושלים עוד ארבעה ימים, יש לנו כבר הזמנות לבית מלון, ואנחנו עדיין שוקלים מה לעשות. חלק מהקבוצה לא ביקרו עדיין בירושלים, ויהיה חבל שהם יפספסו".
ירון, שמשכיר את דירתו באמצעות אתר airbnb.com, מדווח כי בינתיים המצב שגרתי ואין ביטולים של תיירים. לדבריו, "כל יולי אצלי מלא, אוגוסט קצת פחות, ספטמבר גם מלא - ואף אחד לא התקשר לבטל. זה נראה כמו שבוע רגיל. יש לי אנשים מדרום אמריקה שאמורים להגיע בשבוע הבא, אז אני מניח שלהם זה קצת יותר בעייתי לבטל.
אבל בעוד שבועיים יש לי הזמנה מאירופה, ולהם בטח יהיה יותר קל לבטל בגלל העלויות הנמוכות יותר, אז כאן אני קצת חושש". לדברי ירון, "תיירים מתקשרים לבטל כשיש פיגועים באוטובוסים. כשהתפוצץ אוטובוס לפני כשנה וחצי בתל אביב קיבלתי ביטולים מיידים".
בן, תייר מלונדון שנמצא בישראל חודש ואמור לעזוב בעוד שבוע, מחזק את דבריו של ירון: "אני לא מפחד מהטילים שיורים על ישראל. אני יותר חושש מטרור בתוך העיר עצמה, בקרקע, באוטובוסים. זו הסיבה שאני לא ממש משתמש בתחבורה ציבורית והולך ברגל", הוא אומר. "לא שיניתי את התוכניות, למרות שהמשפחה שלי מתקשרת ומבקשת שאחזור הביתה. הם רואים את הדיווחים בתקשורת ושמעו שהטילים הגיעו גם לתל אביב, אבל אני מרגיע אותם. אני לא מפחד ללכת לים או להסתובב ברחובות. באיזשהו מקום אני מצפה לבעיות של טרור כשאני מגיע לישראל".
>> אולם האירועים הגדול ביותר במזרח התיכון יוקם במרכז הירידים בתל אביב
>> מחקר: למצב הבטחוני השפעה ניכרת על התיירות לישראל