"נוסעים שרכשו חבילות נופש או טיסות לטורקיה נמצאים כיום בסיטואציה לא־פשוטה, משום שחוק הגנת הצרכן אינו מקנה להם זכות חד־צדדית אוטומטית לביטול העסקה ולדרישה להחזר מלוא כספם, בגין מצב ביטחוני ירוד במדינת היעד" - כך אומרת עו"ד יפעת ניר־כץ, שותפה במשרד עוה"ד זיסמן אהרוני גייר ושות', בעקבות הפיגוע שלשום באיסטנבול.
לדברי ניר־כץ, "כל ביטול או דרישה לשינוי בעסקה כפופים לתנאי ההתקשרות שעליהם סיכם הצרכן עם ספק התיירות. כך למשל, בעל עסק שהזמין נופש לעובדיו ויבקש לבטלו, ייאלץ לשאת בדמי ביטול שיכולים להגיע עד למלוא עלות העסקה. עם זאת, חלק מחברות התיירות מאפשרות, במקרים מיוחדים, לשנות את מועד הנסיעה או את יעדה, לפנים משורת הדין. בעת הזו, ולקראת עונת התיירות הקרבה, המלצתי לבעלי עסק ולרוכשים של חבילות נופש לבחון היטב את תנאי ההתקשרות ואפשרויות השינוי והביטול, טרם חתימה על עסקה".
הפיגוע באיסטנבול אירע בתקופה שבה אין תנועת נוסעים ערה מישראל לטורקיה. זו גם הסיבה לכך שבשיחות עם סוכני הנסיעות למחרת האירוע לא ניכרה אצלם בהלה גדולה. בהיעדר הזמנות גדולות, הביטולים אינם משמעותיים.
"אנחנו מקבלים שיחות למוקד מאנשים שמתקשרים לשאול האם אפשר לבטל ומהן המשמעויות הכספיות, אבל היה לנו רק ביטול אחד למועד רחוק יחסית, שהסיטונאי הסכים להמיר ליעד אחר", אומר זיו רוזן, מנכ"ל חברת גוליבר. "אם לא תהיה התפתחות אני מניח שלא נראה ביטולים נוספים. עם זאת, קיווינו שתהיה מגמת עלייה משמעותית בנסיעות לטורקיה, ועכשיו זה כבר לא נראה כך".
רוב הנוסעים לטורקיה - מהמגזר הערבי
ב–2015 חלה עלייה של 19% במספר הישראלים שנסעו לטורקיה בהשוואה ל–2014. בהשוואה ל–2013, היתה זו עלייה של 26%. לפני כחודשיים פורסמו ב–TheMarker נתוני הצמיחה הללו, ומקור בכיר בענף הנסיעות הסביר כי עדיין מוקדם לצפות את המגמה בשנה הקרובה - שכן היא תלויה מאוד במצב המדיני. "אנחנו נמצאים בצומת דרכים מאוד עדינה", אמר אז המקור. למרבה הצער, הפיגוע שאירע שלשום אימת את תחזיותיו.
רוב הישראלים שטסים כיום לטורקיה באים מהחברה הערבית, ונראה כי תושבי ישראל היהודים טרם התגברו על אירועי משט המרמרה והסכסוך שפרץ בעקבותיהם בין טורקיה לישראל. אירועים אלה הובילו לירידה של עשרות אחוזים בטיסות הנופש מישראל לטורקיה. בעוד שב–2008 יצאו כ–560 אלף ישראלים לטורקיה — בעיקר לבתי מלון באנטליה - ב–2010 הובילו אירועי המרמרה למשבר חריף, ורק 109.5 אלף ישראלים טסו לטורקיה באותה שנה.
רונן קרסו, סמנכ"ל השיווק של איסתא, אומר כי איסטנבול היא יעד שולי יחסית עבור תיירים ישראלים. "הקבוצה שנקלעה לפיגוע הרצחני היא יוצאת דופן, יחסית. רוב הגידול בנסיעות של ישראלים לטורקיה היה בתיירות לאנטליה",
גלית זכאי, מנהלת השיווק של אשת טורס, מסבירה כי בטורקיה ישנן כמה מגמות תיירותיות וצריך להבחין ביניהן. לדבריה, הקהל שמגיע לאיסטנבול מורכב ברובו מאנשי עסקים ונוסעים שעוברים לטיסות המשך ליעדים אחרים בעולם. שדה התעופה באיסטנבול נחשב לאחד ממוקדי טיסות ההמשך הגדולים בעולם — ואלה נמשכות כסדרן. במקביל, ישנו הקהל התיירותי שמגיע לאנטליה ולקלאבים בעיירות הנופש בדרום טורקיה, שבהן לא מורגש גל הטרור.
"חשוב לזכור שזמני השיא בביקושים לאנטליה ודרום טורקיה מתרכזים בתקופת החגים וחופשות הקיץ, אך מאז משבר היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לטורקיה והירידה בביקושים בקרב המגזר היהודי, מרבית התנועה ליעד היא מקרב המגזר הערבי בישראל", אומרת זכאי. "עם זאת, הענף נערך כרגע להשלכות של האירועים האחרונים על הביקושים לחג הפסח הקרוב. אנחנו צופים שתהיה ירידה בביקושים והקהל הישראלי יחפש חלופות שיהיו דומות במאפייניהן לקלאבים של טורקיה".
כבר הזמנתם חופשה? הנה מה שצריך לדעת
יש לי כרטיס לטורקיה, ואני רוצה לבטל את הנסיעה בעקבות הפיגוע שאירע שלשום. האם זה אפשרי?
החוק לא מגן על הלקוח במקרים כאלה, ומי שירצה לבטל את טיסתו יצטרך לספוג דמי ביטול לפי מדיניות החברה, או לחילופין לנסות את מזלו מול חברת התעופה או הסיטונאית ולבקש זיכוי כספי - או להמיר את היעד לאחר.
טורקיש איירליינס, המשמשת את הישראלים בעיקר לטיסות המשך, הוציאה הנחיות הנוגעות לכרטיסים שבהם תאריך היציאה הוא מ–20.3.16 ועד 1.4.16, מתל אביב ליעדים בטורקיה בלבד (כלומר, כשטורקיה אינה עצירת ביניים).
שינוי תאריך באותה מחלקה יבוצע ללא תשלום; שינוי תאריך למחלקת רישום אחרת יחייב תשלום הפרשים; והשינויים חייבים להתבצע עד ל–24 במארס. מי שרוצה לבטל כרטיסים יכול לעשות זאת עד תאריך זה, ללא דמי ביטול.
חברת פגסוס הודיעה כי ביומיים הקרובים אפשר לבטל טיסות לאיסטנבול בלבד ללא דמי ביטול, אך כל ביטול כזה מותנה באישור החברה. במקביל, בדקו האם חוק הגנת הצרכן עדיין חל עליכם. לפי החוק אתם יכולים לבטל את עסקת מכר מרחוק בדמי ביטול של 100 שקל או 5% משווי העסקה (הנמוך מביניהם), בתוך 14 ימים מיום ההזמנה ועד 7 ימים לפני מועד החופשה.
מה המשמעות של אזהרת המסע?
גם לפני הפיגוע האחרון היתה בישראל אזהרת מסע לטורקיה, ברמה הנמוכה ביותר, שלפיה קיים איום פוטנציאלי מתמשך. המטה ללוחמה בטרור המליץ להימנע מביקורים שאינם חיוניים במדינה, או לפחות לנקוט אמצעי עירנות וזהירות מיוחדים. בנוסף, צויין כי במדינה זו מתקיים איום מתמשך לפיגועים כנגד יעדים ישראליים ויהודיים. לאחר הפיגוע שאירע שלשום באיסטנבול הוחמרה האזהרה לאזרחי ישראל, והמטה ללוחמה בטרור המליץ "להימנע מביקורים במדינה עקב ההחמרה בהיקף הפיגועים בטורקיה במוקדי תיירות או באיזורים הומי אדם, ולאור חשש מפיגועים נוספים".
כמה דרגות של אזהרת מסע יש?
ארבע דרגות בסך הכל. הרמה הנמוכה ביותר היא זו שבה נמצאה טורקיה עד הפיגוע שלשום; הרמה הבאה קובעת כי קיים איום קונקרטי בסיסי בנסיעה ליעד זה, והמלצה של המטה ללוחמה בטרור להימנע מנסיעה ליעד או לפחות לעזוב אותו בהקדם. המלצה זו תקפה גם לרמה השלישית של איום קונקרטי גבוה, ולרמה החמורה ביותר - שלפיה נסיעה לאותה מדינה מלווה באיום קונקרטי גבוה מאוד.
איפה אפשר לראות את כל אזהרות המסע של משרד החוץ והמטה ללוחמה בטרור?
חפשו בגוגל את האתר של המטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה. כל האזהרות מתפרסמות באתר זה ו מתעדכנות מדי יום. ניתן לחפש את המדינה שאליה אתם שוקלים לנסוע בקלות, באמצעות אינדקס אותיות לפי האות הראשונה של שם המדינה. בין המדינות שלגביהן פורסמה אזהרת מסע נמצאות קניה, גינאה, ניו־זילנד, אוקראינה, ברזיל ועוד. ישנן מדינות שלגביהן פורסמה אזהרת מסע מטעם משרד החוץ — אך לא מטעם המטה ללוחמה בטרור.
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker. עוד באתר: