בחברות הנסיעות מצפים כי היום ייפתח גל ביטולי חופשות של ישראלים שהזמינו חופשות לטורקיה. "טורקיה סיימה את העונה", אומר מקור בכיר בענף הנסיעות. "היעד יחטוף שוב מכה קשה ביותר ואני בספק אם יתאושש עוד השנה".
עד סוף השבוע היה שיעור הביטולים של חופשות לטורקיה דומה לשיעור ביטולי החופשות ליעדי נופש אחרים כמו רודוס וכרתים, אך האירועים הקשים בסוף השבוע שינו את התמונה. "טורקיה בבעיה הקשה", אומר רונן קרסו, סמנכ"ל שיווק באיסתא, "עד יום שישי האחרון אמנם לא היו הזמנות לטורקיה אך מי שהזמין כמעט שלא ביטל, ויש הרבה הזמנות לאוגוסט. כעת יש חשש שיחזרו לימים של אחרי המרמרה. זה לא נראה טוב. אני מאמין שהסיטונאים יעבדו תוך כדי תנועה וייראו לפי הביקושים מה לעשות".
בחמישי האחרון טען ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן, שישראל מנסה לבצע רצח עם, ונערכה הפגנה אלימה ליד נציגויות ישראל באיסטנבול ובאנקרה. אירועים אלה הובילו את שר החוץ, אביגדור ליברמן, להורות לבני המשפחות של הדיפלומטים בטורקיה לחזור לישראל, ומשרד החוץ אף הוציא הודעה בפייסבוק שבה נכתב כי "נוכח האווירה הציבורית בתורכיה על רקע מבצע צוק איתן, מחדדים ההמלצה להימנע מביקורים שאינם חיוניים ולנקוט אמצעי עירנות וזהירות מיוחדים".
ועדיין, נופשים שהיו בסוף השבוע האחרון באנטליה מציגים תמונה רגועה. "כשאתה רואה את הדיווחים בטלוויזיה הטורקית באמת אפשר להיבהל, אבל זה לא פה. זה לא באנטליה - זה באיסטנבול. כאן שקט", סיפר אורן, שנפש בסוף שבוע באחד הקלאבים באנטליה. "הגענו לקלאב באנטליה אתמול והכל בסדר גמור", עידכנה רינת בפורום הגולשים של אתר myturkey.co.il. "אין שום עוינות לא בשדה תעופה ובטח שלא במלון. מלא ישראלים וכיף מאוד, סיפרו לנו שגם בחוץ בבזאר ובמרכזים השונים לא מדברים על המצב בישראל. אנחנו כמו לחם בשבילם. הם נחמדים וחמים. גם אנחנו היינו בלחץ לא נורמלי עם הגיענו לכאן וכדאי להרגיע, הכל בסדר".
עד לפני המבצע, אנטליה היתה אחד היעדים המובילים לנופש לישראלים בקיץ. המכירות העידו על כך שהחרם על הקלאבים בטורקיה הוסר, והיא חוזרת להיות יעד לגיטימי לנופש. לפי חברת אמדאוס, המפעילה מערכת הזמנות של מוצרי תיירות המספקת שירותים ליותר מ–5,000 סוכני נסיעות בישראל, עד לפני שבועיים אנטליה התברגה במקום השני, אחרי כרתים, ברשימת יעדי חבילות הנופש ל–2014. זאת לאחר שב–2013 היא היתה במקום הרביעי, ו–2012 כלל לא נכללה ברשימת שמונה היעדים המובילים.
חברות תעופת השכר הטורקיות תיגברו והוסיפו טיסות ליולי־אוגוסט מישראל לאנטליה בגלל הביקוש הרב שהסתמן. מתחילת השנה הגידול בתנועת הנוסעים מנתב"ג לאנטליה ובחזרה אף היה משמעותי יותר והגיע לכ–47.5% לעומת ינואר־יוני 2013. במחצית הראשונה טסו כ–186.6 אלף נוסעים מנתב"ג לאנטליה ובחזרה, לעומת כ–126.6 אלף בתקופה המקבילה ב–2013.
ולשים שנמצאים לקראת נסיעה ליעד הביעו חשש לגבי הנסיעה. "אנו טסים לטורקיה ביום רביעי. בבקשה מי שנמצא במדינה יכול להגיד איך המצב שם", כתבה אתי. גולש אחר כותב: "אני ובני משפחתי אמורים לטוס ביום ראשון לאנטליה. פנינו כמה פעמים לחברת הנסיעות וביקשו מאיתנו דמי ביטול של 100%. האמת שאנחנו בהתלבטות גדולה מה לעשות".
הודעה זו מבטאת את הבעיה המרכזית שבה נתקלים הלקוחות - חברות הנסיעות מוכנות לבטל את החופשה מבלי לגבות דמי ביטול, לכל יעד ולא רק טורקיה, רק למי שקיבלו צו 8 וגויסו לשירות המילואים, ולקרוביהם ברמת קרבה ראשונה. כל שאר הלקוחות נדרשים לשלם דמי ביטול לפי תנאי העסקה, שיכולים להגיע ל–50%–100% מסך העסקה, או לפי חוק הגנת הצרכן שקובע שניתן לבטל עסקות תוך 14 יום מרגע ההזמנה, כל עוד מועד החופשה הוא בעוד שבעה ימים ויותר, בדמי ביטול מופחתים.
טורקיה היא רק אחת הבעיות של הסיטונאים וסוכני הנסיעות בעונת הקיץ, שהיתה אמורה להציג נתוני שיא בתיירות יוצאת. לפי אמדאוס, מצב ההזמנות ביחס למקובל בעונה זו משקף ירידה של לפחות 40%. בכיר בחברת נסיעות גדולה אומר כי "אם עד עכשיו חווינו ירידה של 40% בהזמנות חדשות, אז היום נראה ירידה עצומה נוספת". לגבי תיירות פנים, אומר יוסי פתאל, מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות, כי להערכתו "מחצית מהישראלים שיש להם הזמנות לנופש בישראל בשבוע הקרוב יבטלו. מבחינת הזמנת חדשות - אחרי הסוף שבוע הזה נעבור לעצירה מוחלטת. בתיירות פנים יש נטייה למלונות בישראל להתחשב מבחינת דמי הביטול ויש גמישות גדולה יותר".
לדבריו "הסיטונאים נמצאים בהתחייבויות של עשרות מיליוני דולרים מול בתי מלון בחו"ל, בעיקר ביעדי אגן הים תיכון, טורקיה ומזרח אירופה. אנו בוחנים כבר עכשיו פנייה למס רכוש לגבי פיצוי בגין אובדן מלאי, בודקים את ההיבטים החוקיים של הנושא ובוחנים את האפשרות לתבוע בגין הנזקים. אין הבדל בנושא של אובדן מלאי אם העסק נמצא בדרום או בתל אביב. הטרגדיה שלנו היא שאנו אחד הענפים היחידים שיכולים להיות בשנה אחת גם בשנת שיא ובשנת משבר".
בתוך כך, חברת קוריאן אייר הפסיקה היום את שלושת הטיסות השבועיות לישראל וממנה, בגלל המצב הביטחוני. בחברה אמרו כי "ההחלטה התקבלה נוכח המצב הביטחוני החדש בישראל. המצב נעשה מסוכן ואנו דואגים לשלום הנוסעים. נבחן את המשך וחידוש הטיסות בשבוע הבא. את הנוסעים שלנו העברנו לחברות תעופה אחרות". בתחילת המבצע ביטלה אייר פראנס טיסה אחת בלבד לישראל וממנה. במקרה אחר, טיסה של חברת לוט מפולין שהיתה בדרכה לישראל חזרה על עקבותיה, בגלל ירי טילים.
>> התיירים לא מגיעים: ביטולי חופשות בתל אביב וירושלים
>> מחקר: למצב הבטחוני השפעה ניכרת על התיירות לישראל