החל מהיום (ה', 22.12), נוספו עוד 10 מדינות חדשות לרשימת המדינות האדומות, הכוללות בין השאר את: ארה"ב, קנדה, איטליה, פורטוגל, טורקיה ושווייץ. המדינות האלה מצטרפות ללא מעט יעדים מרכזיים, אליהם הישראלים טסים בדרך כלל, וכבר הפכו לאדומות, כמו: אנגליה, צרפת, ספרד, גרמניה ועוד. בסך הכל, נכון לעכשיו יש 69 מדינות שמוגדרות אדומות בישראל, כש-50 מתוכן הן מאפריקה.

המצב החדש גרם לכך שגם אם בפועל השמיים לא סגורים ויש מדינות שעדיין ניתן לטוס אליהן, כמות הטסים ירדה באופן משמעותי, הטיסות ליעדים המרכזיים מתחילות להתבטל ונתב"ג רק יילך ויתרוקן בימים הקרובים. כך, אתמול, רגע לפני שעוד מדינות הופכו לאדומות, רק כ-10 אלף נוסעים יצאו מהארץ, רובם לארה"ב, במטרה להספיק לעשות זאת לפני שהטיסה אליה נאסרת. היום, כאמור, המספר צפוי לקטון באופן משמעותי. 

ממבט על לוח הטיסות היוצאות, כבר ניתן לראות כמה טיסות ליעדים אדומים שהתבטלו. כך למשל, טיסה לפורטוגל שהיתה אמורה להמריא היום או אחת הטיסות לטורקיה. זאת בנוסף לטיסות לבריטניה שכבר בוטלו. כמו כן, ניתן לראות שישנן עדיין לא מעט טיסות ליעדים אדומים ולא כל החברות ממהרות לבטל למרות ההנחיות החדשות, היות ולחלקן משתלם להוציא אותן לפועל, אך סביר להניח שרוב טיסות אלה צפויות להיות ריקות.

נתב"ג - אוגוסט 2021 (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
האם התמונות הללו יחזרו. נתב"ג באוגוסט האחרון | צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

 

עד מתי המצב הזה צפוי להימשך?

כרגע, המדינות האדומות מוגדרות ככאלה עד סוף חודש דצמבר וכדי להמשיך את איסור הטיסות אליהן יש לאשר את ההנחיות מחדש. נציגי ענף התיירות כבר הגישו בג"צ כנגד החלטות הממשלה, בתקווה שהן ישתנו בקרוב, או לפחות לא יוארכו מעבר לתאריך הנקוב כרגע. בבג"צ הורו לממשלה להשיב על עתירות אלה עד סוף השבוע.  

"במקום לעודד אנשים להתחסן ולתת לאלו שהתחסנו לחזור לשגרה ככל הניתן ולדעת לחיות עם הקורונה - ממשיכים עם הקו ההיסטרי", אומר זיו רוזן, מנכ"ל קבוצת גוליבר. "ללא מתן מענה ללקוחות ולציבור שהזמין או רוצה להזמין כרטיסי טיסה. מסתבר שהממשלה החליטה לא רק להפקיר את ענף התיירות אלא גם את ציבור הלקוחות. אנחנו נעשה הכל כדי לתת מענה ללקוחות ולמצוא עבורם פתרונות יצירתיים."

על פי הכרזת הממשלה, הדיון על המדינות האדומות אמור להתקיים בכל יום. בפועל הדיון מתקיים בכל מספר ימים וסביר שאם המצב לא ישתנה, בקרוב יוכרזו מדינות אדומות נוספות. מדינות שעשויות להיות בסיכון להיכנס לרשימה האדומה בסבב הבא הן רוסיה, בה יש ממוצע של כ-27 אלף חולים ביום וחזרו ממנה 18 חולים בחודש האחרון (0.35 אחוז). גם המצב בפולין לא מזהיר עם ממוצע של כ-17 אלף חולים ביום (הגרף נמצא בירידה) ו-42 חולים שחזרו ממנה בחודש האחרון (0.56 אחוז).

גם הולנד, שנכנסה אתמול לסגר במדינה, חווה אמנם ירידה בתחלואה, אך המספרים בה עדיין גבוהים יחסית עם ממוצע של כ-13 אלף חולים ביום. יחד עם זאת בחודש האחרון חזרו ממנה 10 חולים בלבד (0.14 אחוז). בצ'כיה מספר החולים עומד על כ-8,000 ביום ובחודש האחרון חזרו ממנה 29 חולים (0.29 אחוז). באוקראינה התחלואה עומדת על כ-7,000 חולים ביום (הגרף נמצא בירידה) ובחודש האחרון חזרו ממנה 34 חולים (0.28).