עידן, תושב תל אביב, החליט לטוס לליסבון בירת פורטוגל לבקר בני משפחה וחברים שלא פגש יותר משנתיים. הוא רכש כרטיסי טיסה של חברת 'טורקיש איירליינס' במטרה להגיע ליעד עם חניית ביניים קצרה באיסטנבול. זאת למרות שטורקיה נחשבת למדינה אדומה בארץ וכל מי שטס אליה חייב לקבל אישור מיוחד ובחזור להיכנס לבידוד.
>>לאן אפשר לטוס עכשיו? בדקו מה ההגבלות והדרישות ביעד שאתם רוצים להגיע אליו
"הטיסה הייתה מלאה בישראלים שטסו עם טורקיש או פגסוס לאיסטנבול ומשם לכל מיני יעדים ברחבי העולם. המחירים זולים ואיכות הטיסה והשירות מהטובות שיש בקרב חברות התעופה", ציין עידן. "אין בעיה לטוס לאיסטנבול עם קונקשין. רק מי שטס ישירות ואמור לטייל בטורקיה צריך אישור מיוחד מוועדת חריגים. ישראלים רבים מנצלים את זה כדי לטוס במחירים זולים וליהנות מאיכות טיסה ברמה גבוהה".
ועידן לא היחיד, אלפי ישראליים החליטו שהם טסים בקונקשין לאיסטנבול ומשם ממשיכים ליעדים אחרים בעולם. "יחסית לחברות אחרות המחירים מפתים והיעדים אטרקטיביים אז למה לא לנצל את זה ולטוס. הרי בעוד כמה שבועות טורקיה תיפתח שוב לטיסות ישירות לישראלים ואז נשלם יותר", הסביר רון מנהריה שטס לבאקו בירת אזרבייג'ן.
21 טיסות בשבוע של טורקיש איירליינס טסות מתל אביב לאיסטנבול ועוד מספר טיסות של חברת הלואו קוסט פגסוס, טיסות שמלאות בנוסעים וגם במטענים. עד לפני כמה שבועות, בטרם החליט משרד הבריאות להכניס את טורקיה לרשימה השחורה של מדינות שלישראלים אסור לטוס אליהן, עשרות אלפים טסו מידי חודש לאיסטנבול לנופש או לניתוחים להשתלת שיער.
"הקו לטורקיה פעיל מאוד היום יחסית לחברות אחרות. גם ביוני 2020, כאשר נתב"ג נפתח לטיסות, עשרות ישראלים הסתערו על איסטנבול", הסביר גורם בכיר בנתב"ג. "למעשה, כמות הנוסעים הישראלים לטורקיה לעתים גדולה יותר מאלה הטסים לארצות הברית שנחשבת ליעד מבוקש. אני מעריך שמחירי הטיסות הזולים גורמים לישראלים להעדיף טיסות קונקשן מאשר לשלם יותר על טיסות ישירות".
טורקיה נחשבת בשנה האחרונה לאחת המדינות האדומות המובילות במספר חולי הקורונה. אם עד לפני חמישה חודשים אפשר היה לבקר במדינה ללא שום הגבלות או בדיקות קורונה, הרי שכיום התיירים מחויבים בבדיקות בכניסה וביציאה ואך לבידוד בחזור.
"יש ביקוש גדול לאיסטנבול ואנטליה בקיץ"
על פי הנתונים, כ-200 אלף אנשים חולים כרגע בטורקיה ובשבוע האחרון יש כ-8,500 חולים חדשים ביום. 47 אלף מתו מהמחלה.
מי שנפגע בעיקר מההחלטה להכניס את טורקיה לרשימת המדינות שאסור לטוס אליהן היו בעיקר כמה אלפי ישראליים שהזמינו טיסות לעבור ניתוח להשתלת שיער.ישראלים רבים החליטו לבטל את הטיסות, בתי המלון ומועד הניתוח להשתלת השיער ודחו לעוד כמה חודשים כדי לאפשר להם טיסה ישירה ללא מגבלות או חזרה לבידוד.
"הייתי צריך לעבור את הניתוח בחודש יוני והחלטתי לבטל למועד מאוחר יותר. גם אי אפשר לטוס וגם אם וועדת החריגים הייתה מאשרת הייתי מוותר כי בחזרה הייתי צריך להיות בבידוד", סיפר יונתן, תושב באר שבע, שהיה אמור לטוס יחד עם קבוצה של עשרות מחבריו לעבור את ניתוח השתלת השיער. "עדיף לטוס כשמשרד הבריאות יאשר ולא לקחת סיכון להידבק מקורונה. הניתוח יחכה עוד כמה שבועות או חודשים".
ההערכות הן שבקיץ, במידה ויהיה אפשר לטוס לטורקיה והיא תוסר מהרשימה השחורה של משרד הבריאות, לפחות 150 אלף ישראלים יטוסו לאיסטנבול או לנפוש בקלאבים היוקרתיים באנטליה.
"יש ביקוש גדול לקיץ לאיסטנבול ואנטליה בעיקר. המחירים של חבילות הנופש זולות מאוד, בתי המלון זולים משמעותית מאילת או טבריה, מי שאוהב מותגים ושופינג ושווקים יוכל לעשות קניות במחירים מצחיקים וחוץ מזה הטורקים אוהבים לארח ישראלים. האוכל ברמה גבוהה ובמחירים מגוחכים יחסית למסעדות בארץ", ציין סוכן נסיעות ממרכז הארץ, "אני חושב שהישראליים יחסכו לעצמם אלפי שקלים בחופשה בטורקיה לעומת נופש בישראל".