בשונה מהשנים שעברו, חופשות פסח של שנת 2024 כנראה ייראו אחרת לגמרי. אם בשנה שעברה הביקוש לחופשות בחו"ל היה הגבוה ביותר מאז 2019, הרי שהשנה כמחצית ממדינות העולם נמצאות תחת האזהרת מסע של המל"ל וזה כולל יעדים מסוימים שבשנה שעברה היו מהמבוקשים ביותר כמו אנטליה בטורקיה (רמה 4, הגבוהה ביותר) ודובאי באיחוד האמירויות (רמה 3).
האלטרנטיבה הקיימת למטיילים הישראלים השנה היא בעיקר חופשה בישראל, אך גם כאן המצב אינו פשוט כמו שהיה בשנה שעברה. מלונות רבים בארץ הוסבו לטובת המפונים וחלקים שלמים מהמדינה, בייחוד בצפון, לא מרגישים בטוחים למי שמעוניין לקחת את הילדים לחופשה רגועה.
בתוך כך, רשתות בתי מלון בישראל דווקא מעוניינות לשנות את המצב אצלן מבעוד מועד, ולהתאים את מקומות האירוח לחופשת הפסח. כדי לעשות זאת הן צריכות למעשה לפנות את המפונים מבתי מלון עם פוטנציאל הצלחה גבוה בחג הפסח.
>> לכולם ברור: זה היעד שיחליף את טורקיה בקיץ הקרוב
הסיבה לכך היא כמובן המחירים הגבוהים שהרשתות יכולות לגבות לעומת התשלום שהיא מקבלת עבור המפונים מהמדינה. גם ברמת השירות והטיפול בבית המלון, כמו כשרות או עומס יומיומי, בבתי המלון מעדיפים להתנהל מול אורחים ולא מול המפונים שהפכו את בתי המלון לביתם בחודשים האחרונים בעל כורחם. אבל גם עם הניסיונות של בתי המלון, הצימרים, חדרי האירוח ואתרי הנופש, המלחמה השנה עלולה לטרוף את כל הקלפים ולהפוך במיוחד את הצפון לשומם ממטיילים ונופשים.
חשוב לציין, מבחינת הצבא, אזור רמת הגולן למשל, מחשב ירוק ובטוח לנופש וטיולים.
"קשה להאמין שמישהו ייקח את הילדים למקום שבו יש מלחמה"
יחד עם הניסיונות למשוך את האורחים, בייחוד על חשבון הזזת המפונים לבתי מלון אחרים, ישראלים רבים עדיין לא מרגישים בטוחים לצאת לחופשות פסח ברחבי הארץ. "אין כל כך לאן לצאת לחופשה בארץ ומה שיש כנראה הרבה יותר יקר ממה שהיה בשנה שעברה ובשנים שלפני כן", אומרת קארין שבדרך כלל נוסעת עם בעלה ושני הילדים לחופשה בצפון הארץ. "חשבנו אולי לצאת לחופשה בדרום, אולי באזור הערבה, כי בצפון לא כל כך נעים וקשה לי להאמין שמישהו ירצה לקחת את המשפחה והילדים שלו למקום שבו יש מלחמה או שיכול לקרות משהו".
חופשות פסח בישראל הן בדרך כלל אות הפתיחה לעונת החופשות הכללית, עם מזג האוויר הנעים אחרי חודשי החורף. רבים מהישראלים מזמינים את החופשות שלהם כמה חודשים מראש, והשנה היו גם כאלה שעשו זאת באופן טבעי עוד לפני המלחמה. "כמדי שנה אנחנו מתכוונים לנסוע לקמפינג בצפון עם חברים, בסך הכל 10 אנשים, ובכל פעם אנחנו בוחרים במקום אחר כדי לגוון את המסלולים", אומר ניר מגבעתיים, שהזמין חופשה עם אישתו ושתי בנותיו, 8 חודשים מראש לאתר קמפינג איכותי ופופולרי בצפון רמת הגולן.
עם זאת ,כמו רבים, גם ניר ומשפחתו לא בטוחים שהשנה התכנון ייצא לפועל. "ככל שפסח התקרב התחלנו לדאוג מהמצב. אני לא חושב שנהיה בסכנה פיזית ממשית בגולן, אבל לישון באוהל ולשמוע קולות של הפצצות במרחק זה לא בדיוק נופש. חיכינו לא מעט, ובסוף התקשרתי לבעלים של הקמפינג שביקש ממני לחכות עד חודש לפני פסח כדי לבדוק מה בדיוק קורה ומה אפשרויות הביטול שהוא מציע. אני מבין אותו, ומקווה בשבילו ובשבילנו שיגיעו זמנים שקטים במהרה ובמקום הפצצות, משיני צידי הגבול רק יעסקו בשאלה מה יהיה הנופש הבא".