השיטפונות שנגרמו בעקבות הסופה בוריס במרכז אירופה פרצו סכרים, ניתקו את החשמל והביאו למותם של לפחות 18 בני אדם, כך מסרו הרשויות ברחבי אירופה ביום שני בערב, זאת בזמן שערים ויישובים נוספים פונו. רוחות עזות ומשקעים כבדים בצורה יוצאת דופן פקדו חלקים נרחבים מאוסטריה, צ'כיה, הונגריה, פולין, רומניה וסלובקיה מאז יום שישי.

הגשמים הציפו רחובות והטביעו שכונות שלמות במקומות מסוימים, תוך השבתת תחבורה ציבורית וחשמל. הסופה גרמה למותם של שבעה בני אדם ברומניה, ארבעה בפולין, ארבעה באוסטריה ושלושה בצ'כיה, לפי הנתונים האחרונים. מספר אנשים עדיין נעדרים והחיפושים אחריהם ממשיכים. "גרתי כ-25 שנה באזור הזה, ומעולם לא ראיתי עוצמה כזו של שיטפונות", אמר תושב וינה תומאס הופבאואר, בן 57, לסוכנות הידיעות הצרפתית AP כשתיאר כיצד הנחל שזורם בבירת אוסטריה עלה על גדותיו.

באוסטריה, מספר ההרוגים עלה לארבעה כאשר גופת אדם נמצאה צפה בשיטפונות באוסטריה התחתית, המחוז שנפגע בצורה הקשה ביותר במדינת האלפים, משם פונו אנשים נוספים. חלקים מאוסטריה נפגעו מאז יום חמישי כשבמספר ימים ירדה כמות גשם של פי חמישה מהממוצע של כל חודש ספטמבר. ההצפות פרצו תריסר סכרים, עם נהרות בוץ שדהרו במורד הרחובות, בעוד שאלפי משקי בית היו ללא חשמל ומים באוסטריה תחתית, אמרו הרשויות.

צפונה יותר, במזרח גרמניה, הוקמו קירות ניידים להגנה מפני הצפות באזור ביום שני כדי להגן על העיר העתיקה של דרזדן עם עליית מפלס נהר האלבה, כשהשיא צפוי להגיע בימים הקרובים. קנצלר גרמניה, אולף שולץ, אמר כי גרמניה "התרגשה עמוקות" מתמונות "דרמטיות" וחדשות על ההצפות במדינות השכנות.

"השיטפון הגרוע ביותר"

הרשויות בבודפשט בירת הונגריה הודיעו כי יסגרו כבישים ליד נהר הדנובה העובר דרך העיר, בטענה לסכנת שיטפונות בהמשך השבוע.

גם צ'כיה ופולין דיווחו על מקרי מוות, פינוי יישובים והרס משמעותי באזורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר. המשטרה הצ'כית מסרה ביום שני כי שלושה בני אדם נהרגו כתוצאה מהסופה ושמונה נותרו נעדרים. בעיר קרנוב שבמזרח צ'כיה, החלו התושבים לפנות את הפסולת וההריסות: "כל המדרכות נהרסו, הכל התמוטט כאן, הכל שבור מסביב... זה סיוט", אומרת אליסקה קוקרסקה, פנסיונרית בת 76, לסוכנות הידיעות הצרפתית AP.

המשטרה הפולנית עדכנה את מניין ההרוגים באסון לארבעה. בעוד שהמים בערים מסוימות, כמו קלודצקו, מתחילים לסגת, וחושפים הרס ושממה, עדיין קיים חשש להצפות נוספות באזורים אחרים במדינה. תמונה שצולמה לפני ואחרי הסערה מציגה כיצד השיטפון קרע לחלוטין את הכביש והפיל כמה עמודים.

בעיירה ניסה שבדרום-מערב המדינה, המונה כ-42,000 תושבים, ראש העיר קורדיאן קולביארץ קרא לתושבים לעבור מיד ל"קומות הגבוהות ביותר של הבניינים". המים גם הטביעו את העיירה גלוקולזי על גבול פולין-צ'כיה, כאשר תושבים רבים מצאו מקלט בבית ספר. "השיטפון הזה הוא הגרוע ביותר אי פעם בגלוקולזי. אנחנו מנסים לדבר עם אנשים, לתמוך בהם, להציע להם תה ובעיקר להראות להם שהם לא לבד", אומרת פאולינה גרז'סיובסקה-נובק, מארגון הצלב האדום. ראש הממשלה הפולני, דונלד טוסק, הכריז על סיוע מיידי של 235 מיליון אירו (כ-980 מיליון שקלים).

לאן תגיע הסופה בוריס בימים הקרובים?

גשם נוסף צפוי לפקוד את אוסטריה, צ'כיה ודרום מזרח גרמניה, שם עלולים לרדת עוד 100 מ"מ של משקעים. למרות שעדיין עלולים לחלוף ימים עד שמי השיטפונות יסוגו, מזג האוויר ישתפר במרכז אירופה מאמצע השבוע עם תנאים יבשים הרבה יותר. עם זאת, הסופה תמשיך כעת דרומה יותר לתוך איטליה, שם היא תתעצם מחדש ותביא לגשם כבד. אזור אמיליה-רומאניה צפוי להיפגע בצורה הקשה ביותר, עם 100-150 מ"מ של גשם שירדו.

שיא הגשם שנראה במרכז אירופה נגרם על ידי מספר גורמים, כולל שינויי אקלים. מרכיבי מזג אוויר שונים חברו יחד כדי ליצור את "הסערה המושלמת" שבה אוויר קר מאוד מהקוטב הצפוני פוגש אוויר חם מהים התיכון. דפוס של לחץ אטמוספרי גרם גם לכך שסערת בוריס הייתה תקועה במקום אחד במשך זמן רב.

מדענים טוענים כי אטמוספירה חמה יותר מחזיקה יותר לחות, מה שמוביל לגשמים עזים יותר. אוקיינוסים חמים יותר מובילים גם ליותר אידוי, ומזינים מערכות סערה. על כל עלייה של מעלה בטמפרטורה הממוצעת העולמית, האטמוספרה מסוגלת להחזיק כ-7 אחוזים יותר לחות.