הכתבה בקצרה: יבשת אירופה חווה את אחת התקופות היבשות ביותר אי פעם, עם בצורות ושריפות יערות וישנם מקומות בהם ממליצים לתיירים לא להגיע. באיטליה אגם גארדה המפורסם החל להצטמצם, ספרד ופורטוגל מתמודדות עם שריפות, בצרפת אלפים כבר פונו מבתיהם. גם ביוון ובאיים התיירותיים שלה ממשיכים הכוחות לכבות את השריפות, כך גם בקרואטיה וסלובניה שהתמודדה עם השריפה הגדולה בתולדותיה. 

זהו כיום שיא עונת הנסיעות, ותיירים רבים נוהרים אל יעדי הנופש הפופולריים באירופה. אבל במקומות רבים, גל החום המתמשך הוא בעיה גדולה. חדשות על שריפת יערות וייבוש אגמים מקלקלים את התוכניות ללא מעט מבלים. בעוד שהמצב בסלובניה וביוון נרגע בינתיים, הדברים ממשיכים להיראות קריטיים בצרפת, פורטוגל וספרד. עד כמה קיצונית הבצורת בדרום אירופה כרגע? ולמה הנופשים צריכים להתכונן?

בצורת ושריפות יער בדרום אירופה

איטליה

אזור אגם גארדה הפופולרי באיטליה מתמודד עם טמפרטורות גבוהות והיעדר גשם. האגם הגדול ביותר באיטליה מציג כעת את מפלסי המים הנמוכים ביותר שנמדדו אי פעם. המים כה עמוקים עד שעולים סלעים תת-מימיים ענקיים שלולא המצב הנוכחי לא היו נחשפים. המים עצמם חמימים, ותיירים שמכירים את אגם גארדה משנים קודמות מדווחים על שינויים דרסטיים באגם. נהרות איטלקיים, כמו הפו (Po), כמעט והתייבשו בגלל תנאי מזג האוויר הקיצוניים. בעקבות המצב, תעשיית ייצור המזון במדינה נמצאת בלחץ, ובנוסף לאזורים מוכי הבצורת, איטליה נאבקת בשריפות יער ובסיכון מתמשך לשריפות עתידיות נוספות.

אגם גארדה איטליה מתייבש (צילום: Antonio Calanni, ap)
סלעים מתחילים להיחשף. אגם גארדה | צילום: Antonio Calanni, ap
אגם גארדה איטליה מתייבש (צילום: Antonio Calanni, ap)
האגם המוכר משתנה בגלל הבצורת | צילום: Antonio Calanni, ap

ספרד ופורטוגל

גלי חום ושריפות יער הרסניות נמשכים בספרד ובפורטוגל. ספרד היא המדינה באירופה שספגה את הנזק הגדול ביותר משריפות יער – והסבל עדיין לא נגמר. רק בשבת האחרונה התלקחה שריפה גדולה נוספת בצפון המדינה והרסה אלפי דונמים של אדמה, כאשר יותר מ-1,500 בני אדם באזור אראגון (Aragon) נאלצו להתפנות.

עבור ספרד, 2022 מייצגת את שנת שריפות היער ההרסנית ביותר מאז החלו הרישומים. בשבעת החודשים הראשונים של השנה בלבד, הלהבות כבר השמידו יותר מ-197,000 דונם של יער. בשל הבצורת המתמשכת, הנוף במיורקה (Mallorca), כמו בכל ספרד, התייבש לחלוטין – מספיק אפילו הניצוץ הקטן ביותר כדי להדליק שריפות הרסניות. לכן, הן התושבים והן התיירים נקראים לנהוג במשנה זהירות.

שריפה ספרד (צילום: alvarobueno, shutterstock)
השריפות החמורות ביותר מאז שהחלו הרישומים. ספרד | צילום: alvarobueno, shutterstock

בעוד כמה שריפות יער ענקיות השתוללו בפורטוגל עד לאחרונה, המצב במקומות רבים מעט יותר רגוע לעת עתה, גם זאת עם הסתייגות מאחר והסיכון לשריפות יער נותר בעינו. הטמפרטורות ירדו לאחרונה שוב, ורוב שריפות היער נמצאות כעת בשליטה, כפי שמראה מפת השריפות של פורטוגל fogos.pt. במקרה שקיים סיכון חמור לשריפת יער, אנשים באזור מקבלים הודעת טקסט עם אזהרה – כולל תיירים מחו"ל, בתנאי שיש להם סמארטפון.

צרפת

גם בצרפת המצב נותר דרמטי. שריפה גדולה פרצה שוב בדרום הארץ, ולכן אלפי אנשים באזור אוורון (Aveyron) נאלצו לפנות את בתיהם. השריפה הייתה תחת שליטה תחילה ותושבים רבים כבר חזרו לבתיהם, אך אז היא התלקחה שוב בשבת.

בשריפה גדולה נוספת באזור ז'ירונד (Gironde), הגשמים בסוף השבוע סיפקו הפוגה קצרה. הסכנה נמנעה לפי שעה, אך השריפה לא כובתה והגישה ליער עדיין אסורה. הכניסה ליערות רבים אסורה גם במזרח המדינה במחוז הריין התחתון (Bas-Rhin) על הגבול עם גרמניה. זאת על מנת למזער את הסיכון לשריפה. מצב השריפות בצרפת היה לאחרונה כל כך דרמטי עד שהמדינה קיבלה תמיכה מכמה מדינות באירופה, ביניהם גם כ-65 כבאים גרמנים שנלחמים בשריפות בצרפת.

שריפה בצרפת (צילום: A.Taoualit, shutterstock)
אלפים פונו מהאזור. שריפות באזור ז'ירונד בצרפת | צילום: A.Taoualit, shutterstock

יוון 

יוון היא אחת המדינות באירופה שנפגעו באופן הקשה ביותר מהבצורת. יותר מ-50 שריפות יער דווחו שם בשבוע האחרון, כאשר מאות כבאים נלחמו בים הלהבות המתמשך. לפי fireservice.gr, השריפות נמצאות כעת בשליטה.

עם זאת, בכוחות לוחמי האש מעריכים את הסיכון לשריפות יער כגבוה עד גבוה מאוד בחלקים נרחבים של המדינה. גם איי נופש מושפעים – לאחרונה נרשמו שריפות בלסבוס, כרתים וסאמוס. בדרום הים האגאי, הרוחות האופייניות לתקופה זו של השנה הן אלה שבעיקר מזינות ומניעות את השריפות. הרשויות קוראות לכולם להימנע מהדלקת אש, גחלים וניצוצות בחוץ. אם יש סכנה חמורה ויש לפנות עיירה, אנשים מקבלים מסרוני אזהרה מהרשויות. זה תקף גם לתיירים מחו"ל בתנאי שיש להם סמארטפון. 

קרואטיה

בקרואטיה נאלצו לפנות ביום שלישי שעבר אלפי מבלים במסיבה באי הנופש פאג (Pag). שריפה פרצה ביער אורנים ליד נובליה (Novalja), ואיימה על מועדונים בחוף הפופולרי זרצ'ה (Zrce). הלהבות כובו בסופו של דבר ואיש לא נפגע. מזג האוויר חם ויבש מאוד ביעד הנופש הפופולרי בים האדריאטי. בשל הבצורת המתמשכת, קיימת תמיד סכנה לדליקות כמעט בכל מקום. בדרך כלל הרשויות מצליחות להשיג שליטה במהירות על שריפות מקומיות קטנות.

סלובניה

עם קו חוף של הים אדריאטי באורך 46 ק"מ בלבד, המדינה בקצה הדרומי של האלפים היא לא רק יעד למתרחצים, אלא גם לחובבי טבע ומטיילים. אחד מאזורי היעד שלהם הוא חבל קארסט הסלובני על הגבול עם איטליה, שהיה זירת השריפה הגדולה ביותר בתולדות המדינה.

שריפה סלובניה (צילום: JRP Studio, shutterstock)
השריפה הגדולה בתולדות המדינה. קארסט, סלובניה | צילום: JRP Studio, shutterstock

מצב הבצורת בדרום אירופה ימשיך להחמיר

סך של 660,000 דונם של אדמה כבר נשרפו השנה, על פי ה"tagesschau" הגרמני, המסתמך על נתונים ממערכת המידע האירופית לשריפות יער (EFFIS). זהו המספר הגבוה ביותר מאז החלו השיאים ב-2006, ועונת השריפות עוד לא הסתיימה.

הארגון המטאורולוגי העולמי הזהיר כי גל החום מתפשט ומתעצם ברחבי אירופה. על פי דו"ח של האו"ם מפברואר 2022, מספר שריפות היער הקיצוניות יגדל ב-30 אחוזים ב-28 השנים הבאות עקב שינויי אקלים שנגרמו על ידי האדם.

גם מחקר שפורסם בכתב העת Nature Geoscience מצייר תמונה עגומה. הוא קובע שחלקים מספרד ופורטוגל הם היבשים ביותר שהיו מזה יותר מ-1000 שנים. הסיבה היא שינוי לחץ באזור של האיים האזוריים באוקיינוס ​​האטלנטי, שנגרם כתוצאה משינויי אקלים. בדרך כלל, הרי האזורים הגבוהים מבטיחים שאוויר חם ויבש יגיע לפורטוגל וספרד בקיץ ודואג למשקעים בחורף. עם זאת, אלה פחתו באופן דרמטי במהלך המאה האחרונה, והחורפים במערב הים התיכון הפכו יבשים יותר. לדברי החוקרים, "השינויים הללו באקלים הצפון-אטלנטי הם חסרי תקדים במהלך המילניום האחרון". הסיבה היא בבירור שינויי אקלים מעשה ידי אדם.

לפי החוקרים, המשקעים בחצי האי האיברי צפויים לרדת ב-10 עד 20 אחוזים נוספים עד סוף המאה. יותר מכל, יהיו לכך השלכות הרסניות על החקלאות, אזורי היין ומסיק הזיתים.