בשנים האחרונות, ליסבון הפכה מעיר אירופאית מקסימה ואפילו די מנומנמת ושקטה, לאחד מיעדי הטיול המבוקשים ביבשת. עם המבנים בצבעי פסטל, סצנת התרבות וקו החוף הציורי שלה, בירת פורטוגל חוותה עלייה חסרת תקדים בתיירות. עם זאת, כאשר זרם המבקרים מגיע לשיאים חדשים, העיר מתמודדת עם האתגרים של תיירות יתר.
עלייתה של ליסבון כמגנט תיירותי מרכזי החלה בעשור הקודם. הרשויות בעיר דאגו לשפץ את הרחובות המוזנחים וקמפיינים של תיירות הציפו את הרשתות החברתיות. מבין שלל הסיבות למשיכה שלה הייתה עלות המחיה הזולה יחסית בהשוואה לבירות אחרות במערב אירופה, עם מחירים נמוכים בכל מה שקשור לבתי מלון, מסעדות ואפילו אטרקציות מובילות.
כעת המקומיים חוששים שהעיר שלהם תהפוך ל"ברצלונה הבאה", אבל במובן הכי שלילי שאשפר לחשוב עליו. בשנת 2023 ביקרו בליסבון 6.5 מיליון תיירים, שני מיליון יותר משנת 2019, שנת שיא התיירות בעולם לפני הקורונה. התחזיות השנה צופות שמספר התיירים ישבור אפילו את השיא של השנה שעברה, וימשיך לצמוח בשנים הקרובות.
רוזה אלבש, תושבת ליסבון בת 78, מתגוררת בדירתה שבמרכז העיר ב-50 השנים האחרונות, אבל היא אומרת שהתחושות שלה ושל שכניה מעולם לא היו גרועות יותר. השכנים שלה החלו לעזוב את השכונה והוחלפו בתיירים שהולכים מדירות הנופש להשכרה. בכל רחבי גראסה (השכונה של רוזה), חל שינוי רציני לרעה", היא אומרת.
"אנחנו לא נגד תיירים"
סינטרה (Sintra), עיירה תיירותית שמפורסמת בזכות הארמונות היפים שלה, פעילים מקומיים פתחו תנועה בשם QSintra. הפעילים מבקשים מהעירייה "לשים את התושבים במקום הראשון" עם תקשורת טובה יותר, בתור התחלה. הם גם רוצים לדעת מהי התוכנית של הממשלה לנהל תיירים במלון חדש שנבנה במקום, ומבקשים גם שיתנהלו מגבלות נוספות על מספר המכוניות והמבקרים. "אנחנו לא נגד תיירים", נכתב בהצהרה של הקבוצה. "אנחנו מתמודדים עם מגפה שמנהיגים מקומיים לא יכולים לפתור".
QSintra מצטרפת לעשרות תנועות של מקומיים ברחבי אירופה שמוחים נגד ההשפעות השליליות של תיירות היתר על חייהם. תנועה חזקה קיימת בברצלונה, ובשנה שעברה הציבו תושבי מיורקה שלטים על החופים המקומיים המזהירים את התיירים להתרחק, בעוד שבאיביזה השכנה היו גם הפגנות נגד תיירות יתר.