חופשות הן עניין יקר ונראה שזה נכון במיוחד בשנת 2023, מכיוון שהמחירים עלו באופן דרסטי ביעדי תיירות פופולריים רבים. כך למשל, בקרואטיה תיירים רבים ביטלו את חופשות הקיץ שלהם בגלל שהמחירים היו גבוהים מדי, וכעת גם באיטליה מזהירים מאותה התופעה בדיוק. זאת בזמן שביוון תנועה חדשה מנסה להילחם במחירים האבסורדיים בחופי הרחצה המלאים תיירים.
לאחר ביטולים רבים: בקרואטיה מורידים מחירים עד 50 אחוז
הנופשים בקרואטיה חוו השנה זעזוע מחירים של ממש: לאחר כניסת האירו כמטבע הרשמי של המדינה, מחירי הלינה, המזון ושאר השירותים עלו בצורה חדה. אבל לא רק המטבע החדש, אלא גם אינפלציה מעל הממוצע באיחוד האירופי גרמו למחירים לעלות. לכך נוסף הביקוש המוגבר לחופשה בים האדריאטי בתקופת מגיפת הקורונה – שלא כמו יעדי תיירות פופולריים רבים אחרים, קרואטיה הייתה נגישה בקלות ברכב כאשר התנועה האווירית הוגבלה. מגמה שנמשכה גם עם סיום מגבלות הנסיעה.
כעת ההשפעות של עליות המחירים מתחילות להיות נוכחות בשטח. בשל המחירים הגבוהים ושריפות היער, ביטלו מטיילים רבים את הלינה שלהם בקרואטיה. לפי פורטל החדשות הקרואטי-אוסטרי Kosmo, בתי יוקרה נפגעו קשה במיוחד בתחילת הקיץ כשהתקבלו כ-20 אחוזים פחות הזמנות לבתי נופש עם בריכה, כפי שהודיע הבעלים המשותף של סוכנות בתי הנופש adriagate, איגור פופוביץ'. כתוצאה מכך, המשכירים הורידו את המחירים בשיעור של עד 50 אחוז, אך גם זה לא השפיע: "כשהאורחים שמו לב לכך, הם ביטלו את ההזמנות שלהם במקומות אחרים בפלטפורמות כמו Booking.com או Airbnb בתקווה של למצוא הצעות זולות יותר", לפי פופוביץ'.
אזעקת תיירות באיטליה: המחירים גבוהים – הנופשים מתרחקים
השנה נראה שהרבה איטלקים ייאלצו להישאר בבית ולא לצאת לחופשה בגלל עלויות המחירים. על פי דיווח אחרון אתר החדשות של Repubblica, מעל 40 אחוז מהאיטלקים לא ייסעו בקיץ הקרוב, בעיקר בגלל האינפלציה במדינה. ישנם גם אירועים אקלימיים קשים, ביניהם הסערות הנוכחיות בסלובניה ובצפון איטליה שגרמו לכ-50 אחוזים מהאיטלקים לחזור מחופשה מוקדם יותר, וכמובן השריפות הקשות שהבעירו חלקים גדולים מהמדינה.
עם ירידה שכזו במספרי תיירות הפנים באיטליה, השנה רבים בארץ המגף מקווים שיהיו אלה התיירים הזרים שיגיעו. איגוד המלונות Federalberghi Veneto באיטליה מעריך רווחים של 33.8 מיליארד אירו למגזר התיירות באיטליה בשנת 2023, מה שנראה כסכום גדול, אבל בהשוואה לקיץ שעבר לפני משבר הקורונה, מדובר למעשה בירידה.
על הירידה במבקרים ועליית המחירים, המלונאים מפצים ככל הנראה בעליות מחירים. עוד לפני העונה דווחו באיטליה עליות מחירים של עד 42 אחוזים. אבל המצב הזה יכול לחזור כמו בומרנג, כשבמחוז פוליה (Puglia) הדרומי כבר נרשמות ירידות במספרי התיירים שלא מגיעים בגלל המחירים הגבוהים.
המצב דומה גם בבירה רומא, שבה בתי המלון מדווחים על ירידה דרמטית במספרי התיירים. בהשוואה ליולי האחרון, נרשמה בעיר ירידה של בין 18 ל-20 אחוז מההזמנות. למעשה, כ-2.5 מיליון מבקרים היו צפויים להגיע לרומא, אולם על פי המגמה הנוכחית, מספר הנופשים אמור להגיע ל-2 מיליון. החום הגדול והממטרים מיד לאחר מכן הניעו אנשים רבים לשנות תוכניות ולא לבחור ברומא, עיר שבה צריך ללכת הרבה כדי ליהנות מהיופי שלה. מסיבה זו, בתי מלון רבים הוזילו את המחירים שלהם עד 25 אחוז פחות מהמחירים שעליהם הצביעו בתחילת הקיץ.
יוון: המקומיים מפגינים נגד עליות מחירים בחופים
לתושבי האי הקיקלאדי היווני פארוס נמאס מהניצול של משאבי הטבע שלהם ומהמחירים שנגבים מהתיירים המגיעים לאי. לאחרונה השתתפו 300 אנשים בהפגנה בחום הלוהט סנטה מריה, כשעל הכרזות נכתב: "מחזירים את החוף: תנועת האזרחים של פארוס למען חופים חינם".
אחת ממייסדי "תנועת המגבות" היא פרנסינה לוזאדה נור. "הייתי בהלם כששמעתי מתיירים איטלקים שבעל מסעדה על החוף אמר להם שהחוף הזה פרטי ושייך לו", היא מספרת. הדבר המתסכל יותר היא העובדה שהחוף מסווג כשמורת טבע ולכן אין להציב בו כיסאות חוף. "רמת ההתעללות וההפרה של החוק היא בלתי נתפסת".
בחוף ליד סנטה מריה מצוינים מחירים גבוהים שמגיעים ל-60 אירו (240 שקל) לשמשיה ושני כסאות נוח, באזור VIP. אין כמעט מרווח בין כסאות הנוח על החוף למתרחצים שרוצים לשכב על המגבות שלהם. חשוב לציין כי החופים ביוון הם למעשה מקומות ציבוריים ולכן מדובר בעבירה על החוק, כשיש כאלה שמנצלים את חוסר הידע של התיירים.
"אנו טוענים לזכותנו למרחב ציבורי, לזכותנו ליהנות מהחופים שלנו, אשר מוצפים על ידי אנשי עסקים חמדנים וחסרי אחריות חברתית, אשר כובשים את החופים במלואם או חורגים מגבולותיהם פי 100 מהשטח שהם חכרו כחוק", נכתב בהודעה של התנועה.
לפי העיתון המקומי Hellas Posts, היו הפגנות גם באי השכן נקסוס. אזרחים אפילו התפרעו שם בגלל "ההתנהגות הפושעת של ברי החוף" שהבטיחה מקומות חוף בתעריפים אחידים. הפעילים רוצים כעת לחשוף את ההפרות באמצעות רחפנים, כשהמקומיים כבר מזמן מדברים על "המאפיה של השמשיות".