תמרינדו שבקוסטה ריקה היא עיירה שקטה ופסטורלית, גן עדן לחובבי גלישה ובכלל לאוהבי נופי בראשית עוצרי נשימה. זהו גם אזור שבו מטיילים ישראלים רבים נוהגים להגיע אליו ולהתארח בבתי המלון ובתי האירוח המקומיים. חלקם מותחים את הגבולות והחוקים המקומיים, ומתנהלים בצורה בעייתית מול המארחים.
באירוע שהתרחש לפני כמה ימים, מספר מטיילים ישראלים שהתארחו במלון יוקרתי בתמרינדו, החלו לעשן בלובי ובחדר האוכל, זאת על אף האיסור הברור. הם התבקשו לחדול מלעשן על ידי צוות בית המלון, שהסבירו להם כי הדבר מנוגד לחוק המקומי, וכי הם עלולים לקבל קנס כספי. זאת בנוסף למטרד שהם גורמים לשאר אורחי המלון. בין המטיילים הישראלים לעובדי המלון התפתח ויכוח מילולי, שכמעט וגלש לתגרה והזמנת המשטרה המקומית, כאשר בסופו של דבר הישראלים יצאו מהמלון והמשיכו לעשן מחוץ לו.
על אף שהויכוח הסתיים, הנזק התדמיתי כבר נגרם: "הם התנהגו בצורה גסה מאוד וברוטאלית כאילו הם בעלי המלון. אסור לעשן במקומות ציבוריים בקוסטה ריקה. יש חוק אחד לכולם, לתיירים ולמקומיים, אבל הישראלים עושים מה שבא להם", קבל עובד במלון, "רק לאחר שאיימנו שנזמין משטרה הם יצאו החוצה לעשן אבל זה פגע בשאר האורחים שלנו שהיו צריכים להריח את עשן הסיגריות".
הוא הוסיף ותיאר את ההתנהלות של המלון מול מטיילים ישראלים המגיעים להתארח בו, ואמר כי "היו לנו מקרים שישראלים גרמו נזקים לחדרים, השאירו סימנים על הקירות וקרעו מגבות וסדינים של מיטות. הם עושים שם רע למדינת ישראל".
באירוע נוסף, היו אלה עשרה תיירים ישראלים שעישנו בלובי במלון יוקרתי בעיירה, לנגד עיניה של פקידת הקבלה, רק בשל העובדה שזו דרשה מהם לעשן בחוץ. כתוצאה, בעל בית המלון דרש מהם לעזוב את המלון באופן מידי, על אף התחנונים ההתנצלויות.
"הם היו בהלם שמנהל המלון העיף אותם מהמקום", סיפר מטייל ישראלי שהיה במקום בזמן האירוע, "קוסטה ריקה היא גן עדן עלי אדמות והמקומיים לא מוכנים שיפגעו בכבודם ובמקום מארחים תיירים מכל רחבי העולם. לצערי התיירים הישראלים מותחים את החבל והסבלנות, הם חושבים שהם נמצאים בארץ ומותר להם הכול. יש פה כללים וחוקים וצריך להישמע להם. אני שומע בזמן האחרון הרבה תלונות על מטיילים ישראלים בקוסטה ריקה וזה ממש לא נעים להיות פה ישראלי".
מקרים דומים נרמשו לאחרונה כאשר בעלי מסעדות בקוסטה ריקה דיווחו על מטיילים ישראלים שעישנו במסעדות, והתנהגו בגסות רוח כאשר נדרשו לכבות את הסיגריות."יש פה אפס סובלנות כלפי תיירים כמו הישראלים שמתנהגים באופן מזלזל ומעליב במקומות ציבוריים. היו מקרים שישראלים עקפו תורים בסופרמרקטים ובתור לכספומטים בבנקים, והמקומיים היו המומים מהחוצפה", סיפרה ישראלית המתגוררת בקוסטה ריקה שנים רבות, "אחרים הועפו מבתי מלון ומסעדות כי התנהגו בצורה לא נאותה וגסה".
מאז תחילת משבר הקורונה, עשרות אלפי ישראלים ביקרו בקוסטה ריקה, הנחשבת לאחת המדינות היפות בעולם. רבים מהם העדיפו להישאר בה ולא לחזור לארץ בטיסות החילוץ כדי ליהנות מעוד כמה חודשים של חופשה.
עבור רבים מהצעירים הישראלים, קוסטה ריקה הייתה התחליף האידאלי לטיול אחרי צבא במקום הודו, נפאל, תאילנד ודרום אמריקה שהיו סגורות לתיירים. קוסטה ריקה נותרה פתוחה בתנאי שהתיירים יידאגו לביטוח לקורונה, שמכסה את אישפוזם בבית חולים למקרה וידבקו בנגיף.
"קוסטה ריקה היא המקום הכי טוב לטיול של אחרי צבא במקום דרום אמריקה והודו", סיפר ירדן שטייל במשך כשנה כולל בזמן הסגרים בארץ, "העדפתי להישאר שם ולא לחזור לארץ. הכול היה פתוח פה, היו פה אלפי ישראלים שנהנו מאוד מטיולים וגלישת גלים". אבל בחודשים האחרונים התיירים הישראליים שהיו אהודים בקוסטה ריקה, הפכו לדחויים בחלקים שונים של המדינה.
אם אין די בכך, לאחרונה הגיעו לקוסטה ריקה עשרות ישראלים, כשהם אינם מחזיקים בכרטיס יציאה מהמדינה, כפי שדורשים תנאי הכניסה. עובדי מחלקת ההגירה בשדה התעופה בעיר הבירה סאן חוזה, ביקשו מהם לעזוב את המדינה. הישראלים התווכחו, דיברו בטונים מאיימים ואנשי האבטחה הזהירו אותם שייעצרו אם לא יישמעו להוראות.
לבסוף הם הועלו על טיסות בחזרה לארצות הברית ומקסיקו, היעדים מהם באו. "אם הם היו מדברים בנימוס ולא בגסות אני מעריכה שהיו מסייעים להם אולי להיכנס למדינה, אבל צורת הדיבור והזלזול גרמו לאנשי מחלקת ההגירה לגרש אותם מקוסטה ריקה", הסבירה ישראלית המתגוררת בקוסטה ריקה, "גם למקומיים מתחיל להימאס מהישראלים".
לטענתה, לאחרונה החלו להגיע ישראלים הפוגעים בשמם של שאר המטיילים שכן שומרים על חוקי המדינה ומתנהגים בצורה מנומסת וראויה. "בזמן האחרון מגיעים לפה חבורות ישראלים ערסים ממקסיקו שמתנהגים בצורה מבישה ומעליבה", סיפרה י' המתגוררת בסאן חוזה, "אני מקבלת הרבה פידבקים מהמקומיים שנמאס להם מהישראלים. קוסטה ריקה זה לא מקום לערסים. לא ניתן להם להרוס את המדינה היפה הזו".
אחד המקרים שהעלו באור שלילי את המטילים הישראלים, היה הרצח של העבריין תום חדד, בן 33, שחוסל על ידי מתנקשים באפריל בשנה שעברה. חדד, שהיה מזוהה עם ארגונו של מיכאל מור, הגיע ממקסיקו לקוסטה ריקה לאחר שסומן על ידי עבריינים מארגונו של שמוליק הרוש כיעד לחיסול. הם עקבו אחריו ולאחר שיצא ממסעדה, רוצח שכיר זיהה אותו וירה בו מטווח אפס כמה כדורים ונמלט לג'ונגל הסמוך.
הרצח זכה לכותרות רבות בקוסטה ריקה, בעוד שהרוצח לא נתפס. אולם, לשלטונות היה ברור שעבריינים ישראלים הגיעו למדינה, ועלולים להקים בה קומונת פשע.
"הגענו למצב שיש בתי מלון ומסעדות שלא רוצים להכניס תיירים ישראלים", סיפר יוני המטייל בקוסטה ריקה בחצי השנה האחרונה, "הם לא רוצים בעיות וכאבי ראש. מעדיפים להכניס רק תיירים אירופאים או אמריקאים".