החוק החדש של שווייץ האוסר על כיסוי פנים במקומות ציבוריים הוביל לעימות המשפטי הראשון שלו. אישה בציריך נקנסה בגין לבישת בורקה, תוך הפרה של החוק שנכנס לתוקף בינואר. "חוק הבורקה" כפי שהוא מכונה, הוא חלק ממהלך רחב יותר נגד כיסויי פנים, כולל בהפגנות ובמחאות.

כאמור, מאז נכנס החוק לתוקפו בתחילת השנה, בשבוע אירע המקרה הראשון שבו אישה סירבה לקבל את הקנס שמוטל על לבישת בורקה בפומבי בסך 100 פרנק (420 שקלים). מייקל ווקר, דובר משטרת ציריך, אישר את המקרה וציין כי האישה, שלא הייתה תיירת, ערערה על קבלת הקנס. התיק הועבר כעת למושל המחוז שעליו מוטלת כעת האחריות להחליט על הצעדים הבאים נגד אותה אישה. חוקי הפרטיות מונעים פרסום של פרטים נוספים על זהותה של האישה, אך אירוע זה מסמן רגע מכריע ביישום המדיניות החדשה בשווייץ.

נשים מוסלמיות שווייץ (צילום: Roman Babakin, shutterstock)
המושל של המחוז יחליט כיצד לפעול מול הפרת החוק. שווייץ | צילום: Roman Babakin, shutterstock

חוק הבורקה הוצע לראשונה על ידי ועדת אגרקינגן, בראשות חבר המועצה הלאומית לשעבר של קנטון זולותורן, וולטר וובמן. החוק אושר במרץ 2021, ובעוד שישנן החרגות הקשורות למצבים בריאותיים או להגנה מפני הקור, כיסוי פנים בציבור, כולל מסיבות דתיות, נותר אסור בהחלט. למרות שהאיסור נאכף עד כה בעיקר באזורים עירוניים, יש לו השלכות רחבות יותר. קנטונים כמו טיסינו וסנט גאלן כבר יישמו הגבלות דומות לפני שהוחל החוק הארצי וברחבי שוויץ חולקו קנסות למפגינים על שימוש בכיסוי פנים, אך המקרה הנוכחי הוא ההפרה הראשונה המדווחת שקשורה ישירות לסיבות דתיות.

החוק החדש מול הזינוק בתיירות המוסלמית

החוק החדש הזה עומד בניגוד מוחלט למאמציה של שווויץ לקדם את עצמה כיעד מסביר פנים לתיירים מוסלמים. משרד התיירות עובד שנים האחרונות כדי לתת מענה לשוק המוסלמי הצומח במדינה, עם יוזמות כמו שיתוף הפעולה עם מותג צעיפי היוקרה האינדונזי Buttonscarves ושותפויות עם חברת מדריכי הטיולים Have Halal, Will Travel. שווייץ גם קידמה באופן פעיל חוויות ידידותיות לשומרי חלאל, בעיקר למטיילים מוסלמים מדרום מזרח אסיה. מאמצים אלה כוללים מתן אפשרויות לחללי תפילה ומקומות לינה ידידותיים למוסלמים, כמו גם מדריכי טיולים מותאמים.

ציריך אנשים תיירים שווייץ (צילום: Travelpixs, shutterstock)
החוק חל על כל חלקי המדינה. ציריך | צילום: Travelpixs, shutterstock

אזור אינטרלאקן, עם האגמים המרהיבים שלו, הפך למוקד לתיירים מוסלמים עשירים, במיוחד ממדינות המפרץ כמו ערב הסעודית, קטאר ודובאי. העיירה חוותה עלייה משמעותית במספר המבקרים, שקשורה באופן ישיר להיצע ולמתקנים היוקרתיים שתוכננו במיוחד עבור מטיילים מוסלמים. מתפריטי חלאל במסעדות ועד למדריכים דוברי ערבית ומחצלות תפילה בבתי מלון, אינטרלאקן התאימה את עצמה בשנים האחרונות לתיירים המוסלמים, ולשכת התיירות של העיר אף פתחה בקמפיינים למשיכת מבקרים מהאמירויות, מה שהביא לעלייה של 2,000 אחוזים בתיירות ממדינות המפרץ בעשור האחרון.

אינטרלאקן שווייץ (צילום: Sergii Figurnyi, shutterstock)
אזור אינטרלאקן הפך למוקד לתיירות מוסלמית בשווייץ | צילום: Sergii Figurnyi, shutterstock

מגזר התיירות של שוויץ, במיוחד במקומות כמו אינטרלאקן, מסתמך במידה רבה על משיכת תיירים עשירים יותר, כולל אלה מהמפרץ. תעשיית התיירות באינטרלאקן לבדה מייצרת הכנסות של מאות מיליוני פרנקים ממבקרים ערבים, שנוטים להוציא הרבה יותר מאשר תיירים אחרים. עם זאת, עם האיסור שקיים כעת, חלק מהמבקרים הללו עשויים לבחור לבלות את החופשות שלהם במקום אחר, עובדה שכבר מפעילה לחץ וחשש בקרב מגזר התיירות השווייצרי, שבאזורים רבים מסתמך על מטיילים מוסלמים כמקור הכנסה משמעותי.