באמצע אוגוסט אישר בית המשפט העליון בוונצואלה את ניצחונו של הנשיא האוטוריטרי ניקולס מדורו בבחירות. התוצאות לא הוצגו במלואן בטענה שמתקפת סייבר שיבשה את היכולת לראות את הבחירה של מחוזות במדינה, אך בית המשפט החליט בכל זאת להצהיר כי מדורו הוא המנצח החוקי.

יום אחד לאחר הבחירות פרסמו ממשלות ארגנטינה, קוסטה ריקה, גואטמלה, אקוודור, פנמה, פרגוואי, פרו ואורוגוואי הצהרה משותפת המטילה ספק בתוצאות הבחירות לנשיאות. הן דרשו "אימות מלא בנוכחות משקיפים עצמאיים בבחירות". כתוצאה מכך, מדורו ניתק את היחסים הדיפלומטיים עם מדינות אלו. אבל ממשלתו של מדורו הלכה צעד אחד קדימה: משרד התחבורה הורה להשעות את כל הטיסות המסחריות בין ונצואלה לפנמה, הרפובליקה הדומיניקנית ופרו החל מה-31 ביולי. לאחרונה עלו השערות כי הצו יפוג ב-30 בספטמבר, אבל מהמשרד נמסר כי הצו "נשאר בתוקף" כי "אף פעם לא היה לו תאריך תפוגה".

ניקולס מדורו ונצואלה הפגנות בחירות (צילום: FEDERICO PARRA, getty images)
ינתק את המדינה מהעולם? ניקולס מדורו, נשיא ונצואלה | צילום: FEDERICO PARRA, getty images

כמעט חודשיים לאחר מכן, ההשפעות ברורות: הקישוריות הבין-לאומית ירדה ב-54 אחוזים, הודיעה התאחדות חברות התעופה בוונצואלה. מתוך 181 הטיסות הבין-לאומיות המקוריות בשבוע נותרו רק 83, מה שמייצג ירידה של 98 טיסות. משמעות הדבר היא ש-15 אלף מושבים שבועיים שאינם זמינים יותר, מסבירה מריסלה דה לואיזה, נשיאת ההתאחדות, לסוכנות הידיעות הספרדית EFE.

"הדיכוי בוונצואלה הוא אכזרי להחריד"

ונצואלה הגיעה לשיא כל הזמנים שלה ב-2013 עם 352 קווים בין-לאומיים בשבוע. המשבר הכלכלי שהחל ב-2014 הוביל לכך שמספר הקווים הצטמצם ל-100 עד 2019. הקורונה החמירה עוד יותר את המצב, וכעת הסנקציות הממשלתיות מפעילות לחץ נוסף על המגזר שכבר מתקשה.

ונצואלה הפגנות  (צילום: JUAN CARLOS HERNANDEZ , getty images)
המדינה נכנסה לסחרור אחרי הבחירות האחרונות | צילום: JUAN CARLOS HERNANDEZ , getty images

החיבורים לפרו, פנמה והרפובליקה הדומיניקנית נחשבו חשובים במיוחד מכיוון שמספר הטיסות הבין-לאומיות הישירות עדיין מוגבל למרות שיפורים בעקבות מגיפת הקורונה. נוסעים שטסים לצפון אמריקה במיוחד משתמשים בטיסות מעבר דרך שלוש המדינות לארה"ב וקנדה, מהן אין טיסות לוונצואלה.

אבל כעת נראה שההידרדרות הבאה של ונצואלה כבר כאן. בשבוע שעבר תיארה שרת ההגנה הספרדית מרגריטה רובלס את ונצואלה כדיקטטורה. לאחר מכן זומן שגריר ספרד למשרד החוץ בעיר הבירה קראקס. נשיא האסיפה הלאומית של ונצואלה קרא מיד לממשלה לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם ספרד ולהפסיק טיסות מסחריות בין שתי המדינות ולא לאפשר לחברות תעופה ספרדיות לפעול במדינה. החברות אייר אירופה, פלוס אולטרה ואיבריה יושפעו מהצעד. לשלוש חברות התעופה הספרדיות יש נתח שוק של כמעט 90 אחוז בטיסות בין ספרד לוונצואלה, על פי נתוני ספקית נתוני התעופה Cirium Diio.

מרגריטה רובלס שרת ההגנה הספרדית (צילום: Omar Havana, getty images)
מסווגת את ונצואלה כדיקטטורה. מרגריטה רובלס, שרת ההגנה הספרדית | צילום: Omar Havana, getty images

על פי ארגוני זכויות אדם, הרשויות בוונצואלה מבצעות הפרות נרחבות של זכויות אדם נגד מפגינים, עוברי אורח, מנהיגי אופוזיציה ותיירים בעקבות הבחירות לנשיאות ב-28 ביולי 2024, כך לפי ארגון Human Rights Watch. "הדיכוי שאנו רואים בוונצואלה הוא אכזרי להחריד", אומרת חואניטה גוברטוס, מנהלת אזור אמריקה בארגון. "ממשלות צריכות לנקוט בצעדים דחופים כדי להבטיח שאנשים יוכלו להפגין בדרכי שלום ושהקול שלהם יכובד". כעת קיים חשש שההתנהלות של הממשלה בוונצואלה תוביל לגל הגירה מסיבי, תכניס את רוסיה לזירה הדרום-אמריקנית ולמעשה תנתק את המדינה מהאזור או אפילו מהעולם המערבי.

קראקס ונצואלה (צילום: Anton_Ivanov, shutterstock)
ממשלות העולם ממליצות שלא להגיע לכאן. קראקס, ונצואלה | צילום: Anton_Ivanov, shutterstock

חשוב לציין כי ישראלים אינם יכולים להיכנס לוונצואלה עם דרכון ישראלי, ושתי המדינות לא מנהלות יחסים דיפלומטיים. המל"ל מסווג את ונצואלה כמדינה ברמת סכנה 2, ואומר כי "קיימת עלייה במוטיבציה של גורמי טרור לפגוע בישראלים/יהודים באשר הם". כמו כן, על רקע המחאות והמצב המתוח במדינה הדרום-אמריקנית, ממשלות ברחבי העולם ממליצות לאזרחיהן שלא להגיע למדינה ולהימנע ממעבר דרכה.