אמש פרסם המל"ל חידוד נוסף למטיילים ישראלים במדינות דרום מזרח אסיה, בדגש על תאילנד, על כך שגורמי מודיעין מעדכנים כי ארגוני טרור מתכננים לבצע פעילויות דומות לזו שבה נרצח הרב צבי קוגן ז"ל בדובאי לפני כשבועיים. מדובר למעשה באזהרה נוספת למספר אזהרות דומות לאזור דרום מזרח אסיה בחודשים האחרונים, אזור שבו מטיילים ישראלים רבים, במיוחד כעת בזמן עונת שיא התיירות.
במהלך החודשים האחרונים שורה של אירועים מרכזיים עוררו דאגות לגבי האיומים ההולכים וגוברים נגד אזרחים ישראלים. אחת התקריות המרכזיות התרחשה בסרי לנקה, שבה חשפו סוכנויות ביון מזימה של קבוצה איסלאמיסטית רדיקלית לפגוע בתיירים ישראלים. על פי הדיווחים, הקבוצה עקבה אחר אתרי תיירות פופולריים בקולומבו ולאורך החופים הדרומיים של האי, הידועים במשיכה שלהם לתרמילאים ישראלים. בתאילנד, מסיבת הפול-מון המפורסמת בקופנגן, המושכת אלפי חוגגים מהעולם, הפכה גם היא למוקד סכנה לישראלים. לקראת האירוע, המודיעין הישראלי קיבל מידע המצביע על כך שקבוצות קיצוניות מתכננות פיגוע במהלך הפסטיבל. בנוסף לאירועים הללו, רצח הרב צבי קוגן בדובאי הוסיף לתחושת הפגיעות הגוברת באזור.
למרות החידוד של המל"ל, ישראלים רבים עדיין מטיילים באזור. לפי בדיקה של "הולידיי פיינדר", ישנה ירידה קלה בלבד בחיפושים ובהזמנות לתאילנד, אך האזהרה לא מונעת ממטיילים הישראלים להגיע לאזור דרום מזרח אסיה. בין אותם מטיילים גם בוזיו אלפה, בן 30 ממרכז הארץ, שמתכוון לטוס השבוע לתאילנד יחד עם חבריו: "אנחנו מודעים לאזהרת המל"ל והתעדכנו לגביה. כמובן שנשמור על עצמנו ונשים לב יותר למה שמתרחש ולסביבה ונהיה ערניים", אומר אלפה אך מוסיף כי "לא נשנה את הלו"ז או את המסלול שלנו. בישראל יותר מסוכן מאשר בתאילנד".
גם נויה, בת 29 מתל אביב, שטסה שלשום לתאילנד יחד עם בן זוגה, לא חוששת. כיום היא ובן זוגה נמצאים בטיול בצפון המדינה, ובהמשך הם מתכוונים להגיע לאיים ולדרום תאילנד. "כרגע אנחנו נמצאים עם קבוצה גדולה של מטיילים ישראלים בטיול מאורגן, אז אין בכלל חשש. החלטנו שאנחנו ממשיכים את הטיול כרגיל ולא משנים יעדים, בפוקט אנחנו כן נצניע יותר את העברית והסממנים בגלל המצב".
איך אזור דרום מזרח אסיה הפך למוקד של טרור?
דרום מזרח אסיה, עם השילוב המגוון של קבוצות אתניות, זרמים דתיים ומיקומה האסטרטגי, מתמודד כבר עשרות שנים עם אתגרים של התקוממות וקיצוניות. מההתקוממויות האלימות בדרום תאילנד ובפיליפינים ועד לעלייה של תנועות ג'יהאד עולמיות, האזור הפך לזירת קרב לאידיאולוגיות רבות. ישנם מספר גורמים הקשורים זה בזה שהפכו את דרום מזרח אסיה למועדת במיוחד לטרור.
בעוד שהתקוממויות מקומיות נותרו המניע העיקרי של הטרור באזור, בדרום מזרח אסיה נרשמה גם עלייה של תנועות ג'יהאד עולמיות. התפשטותן של אידיאולוגיות קיצוניות ניזונה על ידי רשתות ג'יהאד עולמיות, שרואות בדרום מזרח אסיה אזור מפתח להתרחבות. קבוצות אלו מכוונות לרוב לאינטרסים מערביים ולבעלי בריתם, ואזרחים ישראלים נתפסים לעתים קרובות כיעדים סמליים בשל המצב הפוליטי במזרח התיכון, במיוחד במהלך המלחמה.
מרכיב מרכזי נוסף המניע את הטרור בדרום מזרח אסיה הוא המעורבות של גורמים מדיניים חיצוניים. מעל לכל אלה, השפעתה הגוברת של איראן באזור הפכה לנקודה מרכזית בהתעצמות של ארגוני הטרור האזוריים. בעוד שהמיקוד העיקרי של איראן הוא במזרח התיכון, הקשרים שלה עם קבוצות רדיקליות בדרום מזרח אסיה, כולל קשרים עם קיצונים סונים, מתרחבים.
איראן הואשמה לא פעם בתמיכה בקבוצות טרור שונות ברחבי העולם כחלק מהאסטרטגיה שלה להרחיב את השפעתה. בדרום מזרח אסיה, קבוצות הנתמכות על ידי איראן נקשרו לפעולות אלימות שמטרתן לערער את היציבות בממשלות ולקדם את היעדים הפוליטיים של טהראן. ההתאמה האידיאולוגית של איראן עם כוחות אנטי-מערביים ויכולתה לספק תמיכה פיננסית ולוגיסטית לארגונים קיצוניים באזור מסבכת את מאמצי הסיכול בטרור בדרום מזרח אסיה. תפקידה של איראן בקידום הטרור עשוי להיות קשור לרצונה האסטרטגי להגביר את דריסת הרגל שלה באזור, במיוחד בעקבות השפעתה בסכסוכים כמו מלחמת האזרחים בסוריה.
גם מיקומו הגאוגרפי של דרום מזרח אסיה הופך אותו לחשוב מבחינה אסטרטגית עבור איראן. האזור נמצא בין המזרח התיכון למזרח אסיה, עם נתיבי סחר ימיים חיוניים העוברים דרך מדינות כמו אינדונזיה, מלזיה וסינגפור. עבור איראן, שמתמודדת עם בידוד גאופוליטי עקב סנקציות ומתיחות עם מעצמות המערב, דרום מזרח אסיה מציע מרחב שבו היא יכולה להרחיב את השפעתה ללא אותה רמה של בדיקות או התערבות מצד מעצמות מערביות כמו ארצות הברית או האיחוד האירופי. כמו כן, דרום מזרח אסיה הוא אזור שהפך יותר ויותר לזירה של מעצמות גלובליות המתמודדות על השפעה, כאשר מדינות כמו סין, רוסיה ואיראן מבקשות ליצור קשרים עם שחקנים אזוריים מרכזיים.
מה מומלץ למטיילים בדרום מזרח אסיה כעת?
חשוב לציין כי אזהרות המל"ל לאזרחים ישראלים הן לא היחידות. מספר מדינות ברחבי העולם, כולל ארצות הברית ובריטניה, פרסמו זה מכבר אזהרות לאזרחיהן לאזור בשל העלייה במודיעין לאפשרות של פיגועי טרור. לאור התגברות האיום, המל"ל ממליץ לכל הישראלים השוהים במדינות דרום מזרח אסיה להקפיד על ההמלצות הבאות:
1. להימנע מהגעה למקומות המזוהים עם ישראל או יהודים.
2. לשמור על ערנות מוגברת במקומות ציבוריים (כולל מסעדות, מלונות, ברים וכו').
3. להימנע מהחצנת סממנים ישראלים.
4. לשתף פעולה עם כוחות הביטחון המקומיים, להישמע להנחיותיהם ולדווח למשטרה המקומית מיידית באם נחשפתם לפעילות טרור. לאחר מכן יש לעדכן את מוקד אזהרות המסע של המטה לבטחון לאומי בטלפון 02-6667444.
5. להימנע מפרסום פרטי הנסיעה ברשתות חברתיות ופרסום תמונות ופרטי ביקור טרם הנסיעה ובזמן אמת, כולל בקבוצות שונות המתמקדות בתיירות בחו"ל.
6. מומלץ ככלל לנעול פרופילים ברשתות חברתיות ולהימנע משיתוף.
7. להימנע משיתוף של כל פרט המעיד על שירות בכוחות הביטחון, הן ברשתות החברתיות והן בשיח מול זרים.