ראש עיריית אמסטרדם, פמקה האלסמה, מתחרטת על כך שכינתה את אירועי האלימות הקשים בעיר כ"פוגרום" במסיבת העיתונאים בשבוע שעבר. "זה הפך להיות מאוד פוליטי והמילה למעשה משמשת כתעמולה כדי לייצר הפליה ולא לזה התכוונתי". כזכור, בצהרי יום שישי, 8 בנובמר, לאחר שהתבהרה מעט התמונה של אירועי הלילה, כינסה ראש העירייה מסיבת עיתונאים שבה אמרה "אני מבינה לגמרי שזה מעלה זיכרונות מפוגרומים".

את הדברים העכשוויים אמרה אתמול האלסמה בתוכנית Nieuwsuur, תוכנית אקטואליה פופולרית בטלוויזיה ההולנדית, והדגישה כי היא יותר לא תתאר את האירועים במילה פוגרום: "בימים שלאחר מכן ראיתי איך המילה פוגרום הפכה לפוליטית מאוד, השימוש בה למעשה הפך תעמולה". היא הסבירה כי כוונתה המקורית הייתה לבטא את העצב והפחד של תושבי אמסטרדם היהודים, אך האשימה את ממשלת ישראל בשימוש ציני בדבריה: "ממשלת ישראל מדברת על 'פוגרום פלסטיני ברחובות אמסטרדם', אך השימוש במילה פוגרום נועד בעיקר כדי להפלות אמסטרדמרים מרוקאים, מוסלמים. לא לזה התכוונתי וזה לא מה שרציתי".

ראש עיריית אמסטרדם פמקה האלסמה (צילום: Pierre Crom , getty images)
לא מוכנה להשתמש יותר במילה פוגרום כדי לתאר את אירועי האלימות. ראש עיריית אמסטרדם, פמקה האלסמה | צילום: Pierre Crom , getty images

האלסמה גם הוסיפה כי מסיבת העיתונאים נערכה במהירות ובלחץ בין-לאומי ולאומי שלא אפשרו להגיע למידע נכון, ואמרה שגם התיירים הישראלים, אוהדי קבוצת הכדורגל מכבי תל אביב, היו שותפים לאלימות לדבריה. יחד עם זאת, האלסמה הודתה כי בעוד שהנהגת העיר (העירייה, המשטרה ומערכת המשפט) התכוננו לתסיסה פוטנציאלית, הם עדיין לא היו מוכנים להיקף האלימות. למרות האתגרים, ראש העיר הצהירה כי המשטרה מנעה באותו לילה תוצאות גרועות אף יותר, וכי כעת מתנהלת חקירה עצמאית על תפקוד הגורמים השונים.

האירועים עלולים להרחיק תיירים מהעיר

השימוש במילה "פוגרום" בהתייחסות לאירועים באמסטרדם עלול לפגוע משמעותית בתדמית העיר ובתפיסת הביטחון בה. פוגרום מתייחס באופן היסטורי להתקפות אלימות ומאורגנות, המכוונות לרוב לקבוצות אתניות או דתיות, הכוללות בדרך כלל הרס נרחב, ביזה ורצח. זהו מונח המזוהה עמוקות עם הסוג הגרוע ביותר של אלימות גזעית ודתית, במיוחד בהקשר של קהילות יהודיות במזרח אירופה במאות ה-19 וה-20, כשאחד הפוגרומים המוכרים ביותר הוא זה של ליל הבדולח בתאריכים 10-9 בנובמבר 1938, בדיוק 86 שנים לפני האירועים באמסטרדם ומשם גם הקישור.

פוגרום אסמטרדם הפגנות הולנד (צילום: WAHAJ BANI MOUFLEH, getty images)
האירועים עלולים להכתים את המוניטין של אמסטרדם | צילום: WAHAJ BANI MOUFLEH, getty images

על ידי שימוש במונח טעון שכזה, העיר עלולה להיתפס כמי שחוותה רמה קיצונית של אלימות שעלולה להבהיל הן את התושבים והן את המבקרים הפוטנציאליים. ההשפעה על המוניטין של אמסטרדם היא משמעותית. התווית של המילה פוגרום מרמזת על רמה כמעט אפוקליפטית של אי-סדר ואלימות ממוקדת, המערערת את המוניטין של העיר כיעד בטוח ויציב. עבור תיירים, עסקים בין-לאומיים ומשקיעים, המילה יכולה לרמוז על התמוטטות החוק והסדר שעלולה לזעזע את אמונם בבטיחות בעיר. כאשר אלימות קשורה למונח כה כבד, היא יכולה בקלות להפיץ את התפיסה שאמסטרדם היא כבר לא מקום שבו דו-קיום שליו ורב-תרבותיות משגשגים.

חשוב לציין כי המל"ל מסווג את הולנד ברמת סכנה 2, כלומר רמה בינונית של איום מזדמן, ולא יעד שיש להימנע מלטייל בו. הסיווג דומה לכזה של מדינות אירופיות אחרות כמו צרפת, גרמניה ובריטניה, שגם בהן קיימים איומים לתיירים ישראלים כשבמוקד מחאות, הסתה ותקריות אנטישמיות.