מערכת הכניסה/יציאה של האיחוד האירופי (Entry/Exit System ,EES) אמורה לצאת לדרכה בנובמבר, אך דיווחים אחרונים מצביעים על כך שהיא עשויה להתמודד עם עיכובים נוספים. זאת למרות שבאוגוסט נציבת האיחוד האירופי לענייני פנים, אילבה ג'והנסון, אמרה כי הבדיקות בגבולות ייכנסו לתוקף ב-10 בנובמבר: "סוף סוף הרגע הגיע".

אבל יחד עם הרצון שהמערכת תתחיל לפעול, לאחר שהייתה אמורה להתחיל בשנת 2022, דיווח חדש בעיתון הבריטי הגרדיאן מצביע על כך שעשויים להיות עיכובים נוספים מכיוון ששלוש מדינות, גרמניה, צרפת והולנד, חוששות מהיעדר ניסויים של הטכנולוגיה החדשה. על פי הדיווח, שלוש המדינות אמרו שהן אינן מוכנות להפעיל את המערכת החדשה בשטחן.

פריז תיירים קיץ (צילום: photosla, shutterstock)
בצרפת לא מרגישים מוכנים ליישם את המערכת. פריז | צילום: photosla, shutterstock

בנוסף לחשש של אותן מדינות, כעת עולים קולות נוספים על כך שהמערכת החדשה עלולה לגרום לעיכובים חמורים בגבולות. בדו"ח של המועצה האירופית שפורסם על ידי Statewatch, ארגון ללא מטרות רווח לניטור מדינות וחירויות אזרח באירופה, נמצא כי מדינות שונות מביעות דאגה מהעיכובים שתביא איתה ה-EES. למרות שבבדיקות מערכת שנעשו בשנה שעברה נראה כי הצוותים מצליחים לתפעל אותה במהירות, החשש הוא שברגע שהם יאלצו לטפל בו-זמנית במאות נוסעים, ייווצרו תורים ארוכים ועיכובים כבדים בגבולות. זאת בלי להתייחס לנוסעים שלא מילאו את הבקשה שהם נדרשים למלא לפני ההגעה למדינה, או תקלות שונות שאינן תלויות במערכת אלא באנשים.

אמסטרדם הולנד (צילום: Jan van der Wolf, shutterstock)
גם הולנד לא בטוחה שזה הזמן הנכון להפעיל את המערכת. אמסטרדם | צילום: Jan van der Wolf, shutterstock

בנוסף לכך, לפי Schengen News, תהליך הרישום יושלם בדוכני מחשב המוצבים בנקודות מעבר הגבול. דוכנים אלה ירשמו נוסעים זרים על ידי סריקת טביעות האצבעות ומידע הדרכון שלהם וצילום פניהם עבור מסד הנתונים של EES. גם כאן קיים החשש כי הטכנולוגיה החדשה תגרום לעיכובים עם נוסעים שלא יצליחו לתפעל את המערכת, ויגרמו לעומס כבד אחריהם.

מהי מערכת EES?

ה-EES היא מערכת אוטומטית אשר תרשום נוסעים, שאינם אזרחי האיחוד האירופי, הנכנסים לגוש עבור שהייה קצרה ללא קשר לשאלה אם הם זכאים לוויזה או לא. בעת ההרשמה למערכת, המטיילים יצטרכו למסור את פרטיהם האישיים, כגון הנתונים הרשומים במסמך הנסיעה, בצירוף טביעות אצבע ותמונות פנים.

לאחר מכן, הנתונים הללו יישמרו במסד נתונים לתקופה של שלוש שנים, והמידע ישמש לרישום תאריך ומקום הכניסה והיציאה מהאיחוד האירופי. על ידי רישום נתונים כאלה באופן אלקטרוני, האיחוד האירופי רוצה לוודא שניתן יהיה לזהות מהגרים לא חוקיים, אנשים משתמשים בזהות מזויפת, ולהקל על ניהול זרמי ההגירה חוקיים, בין היתר.