התפתחות מדאיגה: ממשלת אוסטרליה דחתה אשרות כניסה לבני משפחה ישראלים שביקשו לבקר את קרובת משפחתם בת ה-100, ניצולת שואה, יולן ברגר, המתגוררת במלבורן. לפי דיווח ברשת החדשות Sky News Australia, בין בני המשפחה שסורבו כניסה למדינה גם הנינה אלה ברגר, בת 22 שמשרתת כעת בצה"ל, והנין עומר ברגר בן ה-24.

בנוסף לכך, הרשת מדווחת כי עומר הנין נמצא כבר שבועיים בתאילנד לאחר שהוויזה שלו נדחתה מכיוון ששירת בצה"ל. הוא מתמודד עם מכשולים ביורוקרטיים וחוסר תמיכה מהרשויות האוסטרליות. המשפחה ניסתה ליצור קשר עם שר הפנים של אוסטרליה, טוני בורק, לבירור וסיוע, אך עד כה לא ניתנה תגובה בנושא. 

לפי בן משפחה המתגורר באוסטרליה, אהרון ברגר, נראה כי ההחלטה קשורה לעמדתה הנוקשה יותר ויותר של הממשלה האוסטרלית נגד ישראל על רקע מלחמתה נגד חמאס וחיזבאללה. "מדוע אנחנו בודקים בעלי ברית ידידותיים כביכול שלנו ומתייחסים אליהם כאל פושעי מלחמה?" הוא אמר. "אני חושב שזה בהחלט קשור לעמדת הממשלה כלפי ישראל". 

שישה מבני המשפחה הגישו בקשה לוויזה לאוסטרליה לפני חודשיים, ולכולם ניתנה האשרה באופן מיידי למעט עומר ואלה. לשניים נאמר כי עליהם להגיש מסמכים בני 13 עמודים המיועדים לבדיקה של לוחמים במלחמות ופקידי ממשל. בין השאלות: "האם השתתפת אי פעם בהתעללות פיזית או פסיכולוגית כלשהי נגד אסירים או אזרחים?; האם אי פעם היית שומר/פקיד בבית מעצר, בכלא או במחנה מעבר?; האם אי פעם השתתפת בפשע של רצח עם או בפשע מלחמה?". 

חשוב לציין כי האירוע לא אושר עדיין על ידי הרשויות באוסטרליה, ולא נאמר כי מדובר בהחלטה גורפת או נוהל חדש. כמו כן, בתקופה האחרונה דורשת אוסטרליה למלא מסמכים נוספים לאלה שהיו בעבר, ומדובר בהליך ביורוקרטי ארוך אך הוא לא אמור למנוע ממשרתי צה"ל בעבר ובהווה מלהיכנס למדינה.

האירוע הזה מוסיף למתיחות המתמשכת בין ישראל לאוסטרליה, שהוחרפה בעקבות שרשרת מקרים שהתרחשה בתקופה האחרונה. בחודש הקודם בקשתה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד לאשרה לאוסטרליה נדחתה, לאחר שביקשה להשתתף בוועידת דיאלוג אסטרטגי, אירוע שמטרתו לטפח שיתוף פעולה בין ישראל לאוסטרליה. הסירוב להעניק לה ויזה נומק על ידי ממשלת אוסטרליה בהתנגדותה של שקד להקמת מדינה פלסטינית. החלטה זו נתפסה בעיני רבים כחלק מדפוס רחב יותר של הגברת הסנטימנט האנטי-ישראלי בממשלת אוסטרליה, מה שהוביל להגברת המתיחות בין שתי המדינות. 

הצתת בית כנסת במלבורן (צילום: The Yeshiva World News)
הצתת בית הכנסת סווגה כאירוע טרור. מלבורן | צילום: The Yeshiva World News

המצב הפך אפילו יותר שנוי במחלוקת כאשר אוסטרליה התמודדה עם כמה תקריות אנטישמיות בחודשים האחרונים. בתחילת דצמבר הוצת בית הכנסת "עדת ישראל" במלבורן, בשריפה שגרמה לנזק משמעותי והעלתה חשד למתקפה מכוונת ואנטישמית, שלאחר מכן התבררה כאירוע טרור. עדי ראייה דיווחו כי שני אנשים השליכו בקבוקי תבערה לעבר הבניין לאחר ששברו חלונות. ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניז, גינה את הפיגוע בבית הכנסת במלבורן, כינה אותו מעשה של "טרור" ואישר מחדש את מחויבותה של הממשלה להילחם באנטישמיות. כשבוע לאחר מכן, אתמול, מכונית הוצתה וכתובות נאצה אנטישמיות רוססו בסידני, והמשטרה עדיין בוחנת את המקרה.

האירועים האחרונים הללו העמיקו את החששות בתוך הקהילה היהודית באוסטרליה לגבי האיבה הגוברת כלפי ישראלים ויהודים במדינה. מנהיגי קהילה רבים קראו לממשלת אוסטרליה לנקוט בפעולה חזקה יותר נגד פשעי שנאה ולהעריך מחדש את עמדתה לגבי ישראל.

אוסטרליה (צילום: AP Photo/Mark Baker)
מכונית הוצתה וכתובות אנטישמיות רוססו בסידני | צילום: AP Photo/Mark Baker

ההחלטה לשלול אשרות נסיעה ליחידים רק בגלל ששירתו בצה"ל נתפסת בעיני רבים כעמדה לא מוצדקת, במיוחד בהתייחס לעובדה ששירות בצה"ל הוא חובה בישראל. המאבק המתמשך של המשפחה להשיג אשרות ותגובת הנגד הרחבה יותר נגד החלטות אלה עשויות לעורר ויכוח נוסף על מדיניות החוץ של אוסטרליה ויחסיה עם ישראל.

פנייה נעשתה למשרד החוץ, טרם התקבלה תגובה.