ביום חמישי האחרון המטה לביטחון לאומי הודיע על החמרת אזהרת המסע למאלמו, שוודיה, העיר שמארחת החל מהיום את האירוויזיון, מרמה 2 (איום מזדמן) לרמה 3 (איום בינוני). ההודעה הגיעה על רקע ההפגנות האנטי-ישראליות שמתרחשות בעיר במספר מוקדים על בסיס שבועי, וכוללות קריאות לפגיעה ביהודים, שרפה של דגלי ישראל, והבעת תמיכה נחרצת בארגון הטרור חמאס. במאלמו יש ריכוז גבוה של אוכלוסייה מוסלמית, בעיקר מהגרים מסוריה, לבנון, עיראק ואיראן. לאורך השנים העיר ידועה כמוקד להפגנות נגד ישראל, ומפרוץ מלחמת "חרבות ברזל" חווה עלייה נוספת ומדאיגה באירועים אנטישמיים.
למרות האזהרה הקונקרטית, יש לא מעט ישראלים שבחרו להגיע לשוודיה ונחתו בה בימים האחרונים. ניר הראל, יו"ר ארגון חובבי האירוויזיון בישראל, הוא אחד מאותם ישראלים שעשו את דרכם למאלמו כדי לתמוך במשלחת הישראלית: "אני גאה ומתרגש לעודד את ישראל על הבמה הגדולה בעולם. כ-70 חברי הארגון שלנו יגיעו עם דגלי המדינה וחולצות ויספקו אווירה חמה, החלטנו לא לתת לקולות הצעקניים פרס", מספר הראל בשיחה עם mako.
לדבריו, לרגע לא עלתה לו המחשבה לבטל את הנסיעה, למרות אזהרת המסע וההפגנות המתעצמות של הפרו-פלסטינים לנוכח השתתפות ישראל בתחרות: "לצערי מספר חברות וחברים שלי החליטו לבטל את ההגעה שלהם בגלל שהם חששו, ואני כמובן מבין אותם לאור הנסיבות, אך אני מודה שבאופן אישי לא חשבתי על האפשרות שלא להגיע ולתת לצד השני להשתיק אותנו. אני וכל אלו שבחרו להגיע נהיה בקהל ונעודד בגאווה גדולה, עם אנרגיות שיא".
בתקופה האחרונה קרוביו של הראל ניסו להפעיל עליו לחץ ולשכנע אותו לצפות בתחרות מהארץ ולבטל את הטיסה, אך ללא הצלחה: "לא מעט מחבריי ובני משפחתי שוחחו עימי לפני הנסיעה והביעו דאגה, הופעל עליי לחץ לא מתון. הם שאלו 'למה אתה מסכן את עצמך?' והזכירו את כל הכתבות בתקשורת בנושא, והשבתי להם שאני בן אדם מאוד בוגר שמודע לסיכונים הקיימים ולתרחישים השונים. אפילו הייתי בקשר עם גורמי הביטחון - שב"כ, המטה לביטחון לאומי וגם משרד החוץ, הם ציידו אותי ואת שאר החברים שהגיעו בעצות של 'עשה ואל תעשה'".
הראל, שטס יחד עם עשרות מחבריו, ציין כי ברחובות העיר הם ידאגו לשמור על פרופיל נמוך, עד לרגע שבו הם יהיו בתוך אולם התחרות: "אנחנו נשתדל להסתיר את זהותנו כישראלים בגלל המצב, בלי דגלים וללא כיתוב בעברית, אבל הכל ישתנה ברגע שנעבור את מעגל שרשרת האבטחה וניכנס למתחם, שם נוכל להיות חופשיים ולהראות מי אנחנו באמת ולשם מה הגענו עד לשוודיה. נדאג לספק אווירה חמה במיוחד".
הוא מוסיף: "האווירה מתחילה להיות אווירת אירוויזיון באזור האולם והמסיבות. המסיבה אתמול היתה עם נוכחות משטרתית גבוהה גם מחוץ לאולם וגם על הרחבה עם כמות יפה של שוטרים בפנים למנוע כל פרובוקציה.
היינו בערך 15 ישראלים אתמול".
מלבד חברי ארגון חובבי האירוויזיון, יש לא מעט ישראלים שבחרו להגיע באופן עצמאי לאירועי התחרות. אחד מהם הוא אור טרייסטמן, בן 29 מרמת השרון, שאת ההחלטה לטוס למאלמו קיבל בשנה שעברה: "לפני האירוויזיון בליברפול אמרתי לעצמי שרוב הסיכויים שאני אגיע לתחרות בשנה הבאה, בגלל שזה היה ידוע שלורין הולכת לזכות ושהאירוויזיון ייערך בשוודיה. התחלתי לצפות באופן הדוק בתחרות החל משנת 2012, כשלורין זכתה, והבטחתי לעצמי שאני אסע אם היא תזכה שוב, כי מדובר בסגירת מעגל מרגשת מבחינתי וגם על הדרך יהיה נחמד לבקר בשוודיה".
כשפרצה הלחימה ברצועת עזה, ובמקביל להתגברות האנטישמיות ברחבי העולם, עלה החשש בקרב טרייסמן בנוגע לטיסה המיועדת: "התחלתי לפחד, כי ראיתי מה קורה נגד ישראלים ויהודים. היו לא מעט תגובות מצד החברים ובני המשפחה, כולם נלחצו מהעובדה שאני טס וניסו לשכנע אותי לרדת מזה ולבטל את הכרטיס. בסופו של דבר, הינסיון לשכנע אותו לא לטוס לאור המצב הביטחוני נכשל, וטרייסמן בחר בסגירת המעגל שלה חיכה: "החלטתי ללכת כנגד הדעה של קרוביי כי זה היה חזק ממני בתור חובב אירוויזיון ותיק, אי אפשר ללכת נגד מה שאתה אוהב למרות שיש ברקע כל מיני דברים שעשויים להשפיע על ההנאה. אני לא אשקר, יש עדיין חשש, הוא קיים, אבל האירוע הזה תמיד יהיה בצל פוליטי, אני לא אתן לזה להפריע לי. אני בא במטרה להנות. אפשר לומר גם שהמלחמה באה קצת לטובתי, גוייסתי למילואים ושם קיבלתי את ההחלטה לטוס באופן סופי, זה עזר לי גם מבחינה כספית. למרות כל הדברים ברקע, זו עדיין תהיה חוויה בשביל מי שטס, ודווקא בתקופה כזו זה יאחד אותנו שם עוד יותר".
במטה לביטחון לאומי הבהירו כי אזהרת המסע שפורסמה מתייחסת למאלמו באופן ספציפי ולא לערים נוספות ברחבי שוודיה, וכי האזהרה תהיה תקפה רק בתקופת האירוויזיון בשל החשש לניצול המצב מצד גורמי טרור. מי שכן בחר להגיע לעיר, מתבקש להוריד את יישומון פיקוד העורף, שם יפורסמו הודעות בזמן אמת לישראלים ששוהים במקום.