העורבים חוגגים על פסולת במזבלה שממוקמת לא רחוק מאזור הפירמידות של גיזה, בקהיר, בירת מצרים. אבל לא מדובר בפסולת רגילה, אלא בפגרים של סוסים וגמלים השוכבים על הקרקע ללא רוח חיים. זו לא סצנה נדירה, רבים מהם מתים מתשישות, לאחר שנוצלו ללא רחם עד כדי תשישות במשיכת כרכרות תיירים תחת השמש הקופחת. בלי מים, בלי מספיק אוכל, כשהם סובלים ללא הרף מהתעללות ומכות.
כבר בשנת 2019, קבוצת המחקר של ארגון זכויות בעלי החיים הבין-לאומי Peta, גינה את ההתעללות בסוסים ובגמלים המתרחשת באופן קבוע ולעתים קרובות אפילו תחת עיניהם של שוטרים. הממשלה המצרית אמרה אז שהיא מגנה את הפשע הזה, והבטיחה התערבויות. אבל שנים אחר כך המצב לא השתנה, וכשחוקרים חזרו לגיזה בשנים 2023-2024, הם גילו שהמצב אפילו החמיר.
BREAKING: These camels are wailing in agony as handlers heartlessly beat them. Some are even slaughtered before each other’s eyes.
This is the real price tourists pay for riding these majestic animals in #Egypt. https://t.co/mLJqmqwndD pic.twitter.com/mdAuOZ5L6B
>> בגלל המלחמה: התיירים לא מגיעים גם לשכנה שלנו
>> "אני מופתע – זו חורבה": תייר הביע ביקורת על אתר מפורסם – וחטף בחזרה
>> סיני: ישראלים שהגיעו לנפוש בפסח מספרים על יחס עוין מצד המקומיים
תמונות חדשות שנאספו על ידי פעילים מאשרות ששום צעד לא נעשה כדי להגן על בעלי החיים. יתרה מכך, לעיתים קרובות המשטרה אפילו תופסת את הצד של מפעילי הכרכרות במידה שתייר כזה או אחר מתלונן על האופן שבו מתייחסים לסוסים ולגמלים, מנסה לצלם או להקליט סרטונים.
התחקיר החדש חושף את ההתעללות השיטתית בבעלי החיים, כשהם מוצלפים או מוכים אפילו מתחת לעיניהם של התיירים המשתמשים בשירות הכרכרות. תמונות תקריב מציגות חתכים, פצעים פתוחים, בליטות ופגיעות קשות במפרקים. בתיעוד של Peta אפשר לראות ילדים שמגיל צעיר לומדים להכות את החיות בעזרת מוטות או שוטים. כאשר בעלי החיים כבר אינם יכולים לעמוד על רגליהם, מותשים מהחום ומהעייפות, מנסים לשכב על הקרקע, הם מיד מוכים באכזריות במקלות. אין להם מספיק מים ואפילו לא אוכל, ובחלק מהקטעים בתיעוד של Peta ניתן לראות סוסים שמחטטים בפחי האשפה, מחפשים משהו לאכול.
Video of exhausted horses eating rubbish to survive and camels being hit on their sensitive testicles in Egypt. Please boycott rides using horses or camels. @PETAUK’s action alert to send the Egyptian government a message! #EgyptHorseHorrors #CamelCruelty https://t.co/2Yi03Bq1CK
When tourists in #Egypt pay for rides on camels & horses, they’re supporting heinous violence & cruelty.@PETAAsia’s investigation of animals exploited at the #PyramidsOfGiza & other destinations revealed: pic.twitter.com/Hjn9H2XZsf
החקירה מביאה בחשבון גם את הגמלים, שבאופן טבעי הם שחקני תמיכה נוספים בהיצע התיירותי במצרים. גם אצלם המצב דומה ולמעשה אפילו גרוע יותר. הם מוכים ללא הרף, ואם הם קורסים הם מוכים באשכים בחוזקה כדי לגרום להם לקום שוב. הם רתומים עם רצועות שנדחסות לפה שלהם ויוצרות פצעים עמוקים שאיש לא טורח לרפא. ואם הם מתים מהאלימות שספגו, הם נשלחים ישירות לבית המטבחיים והופכים לבשר מאכל. כמה תמונות שתועדו בסתר מראות כיצד בעלי החיים נהרגים באכזריות מול גמלים אחרים שיספגו את אותו גורל קשה כמה דקות לאחר מכן, מה שנותן להם זמן להבין מה קורה ולהיות מבועתים.
זהו סיום של חיים מלאי סבל, שהתחילו בצפיפות על משאיות איתן הובלו בתנאים איומים מסודן או אפילו מסומליה. מדובר על נסיעות ארוכות מאוד, מאות קילומטרים, בלי מקום לזוז, בחום, ללא מים. חלקם מגיעים כבר מתים לארץ הפרעונים, ולאחר עצירה בשוק החיות, לא הרחק מנמל התעופה הבין-לאומי, הם נרכשים על ידי מתווכים או נמסרים ישירות לספקי שירותי תיירות ומופעלים מיד.
HELL is a place on earth — and it's located at one of the Seven Wonders of the World.@PETAAsia’s latest investigation of #Egypt’s Great Pyramid of Giza has revealed exhausted horses and camels relentlessly beaten with sticks pic.twitter.com/Y6gVwkqA2q
"למשרד התיירות והעתיקות במצרים היה מספיק זמן להתערב", מציינת מימי בכצ'י, סמנכ"לית פטה, "אבל במקום לספק סיוע לבעלי החיים שעוברים ייסורים כדי לייצר חוויות לתיירים, הם בחרו רק לנסות להסתיר את ההתעללות". בסרטון שפורסם בימים האחרונים, שנעשה עם תמונות שנאספו בשנים 2023–2024, ניתן לראות גם כמה שוטרים ופקידים שמאיימים על תיירים שצילמו תמונות של החיות שעברו התעללות. הם מאלצים אותם למסור את מצלמותיהם ומוחקים את התיעוד. "אנו קוראים לרשויות לשים קץ לייסורים של סוסים וגמלים", ממשיכה בכצ'י, "ויחד עם זאת אנו קוראים למטיילים להימנע מטיולים על גבם של החיות".
חקירה שהתקיימה עוד בשנת 2019, עוררה זעם בין-לאומי, הובילה למעצרם של שלושה גברים וגרמה לסוכנויות נסיעות רבות להבטיח שלא יקדמו עוד טיולי בעלי חיים בפירמידות של גיזה. "אבל למרות זאת", מדגישה הצהרה של Peta, "המשרד אפילו לא עמד בהבטחתו הזעומה לשנת 2022 לספק לבעלי חיים מחסה הולם מפני השמש".