רשימת היעדים שכדאי להימנע מלבקר בהם בשנת 2024 של מגזין הטיולים המפורסם Fodor's מתבססת על שלושה תחומים עיקריים של השפעה תיירותית: תיירות יתר, ייצור פסולת ואיכות ואספקת מים. תיירות יתר היא מצב בו התשתית והסביבה של יעד הטיול מושפעים לרעה מהמוני התיירים שבדרך כלל מייצרים כמויות גדולות של אשפה ובכך מזהמים את הסביבה. מעבר לכך, בעקבות זרמי התיירים המחירים עולים, האתרים הופכים לעמוסים במבקרים ונוצר נזק למקום.

אתונה, יוון

אתונה יוון  (צילום: Milan Gonda, shutterstock)
התיירים הורסים את האתרים ההיסטורים והסביבה. אתונה, יוון | צילום: Milan Gonda, shutterstock

אתונה היא יעד תיירותי פופולרי עם מספר מבקרים  שרק ממשיך לעלות. לדברי המגזין, תיירות יתר זו הובילה למרבה הצער להשפעה שלילית על העיר וסביבתה. בשנת 2022 היו באתונה 760 ספינות קרוז - יותר מאי פעם. אותם אלפי תיירים שיורדים בבת אחת מהספינות האלה גורמים לעומס רב באטרקציות התיירותיות ומקשים על ההתנהלות של המקומיים.

באתרים ידועים כמו האקרופוליס ניתן כבר לראות נזקים שונים למבנים ולמיצגים ההיסטוריים וגם לקרקע. בנוסף, משרד התרבות היווני סלל את הדרך למשוך תיירים נוספים מבלי לשקול תוכנית ניהול, מה שהוביל לנזק לאתרים היסטוריים ברחבי המדינה ולאובדן של חפצים ארכיאולוגיים. על מנת להכיל את הנזק שנגרם מהתיירות, הוכנסה כעת מערכת כניסה חדשה לאקרופוליס, המאפשרת "רק" 20,000 מבקרים ביום. גם הרובעים שמסביב לאתונה סובלים מתיירות יתר, דמי השכירות עלו ומקומיים רבים כבר לא יכולים לעמוד ביוקר המחיה.

ונציה, איטליה

ונציה אוגוסט 2023 (צילום: Stefano Mazzola, getty images)
העיר לא בנויה להכיל כל כך הרבה אנשים. ונציה | צילום: Stefano Mazzola, getty images

כבר שנים שהעיר האיטלקית ונציה נאלצת להתמודד, או למעשה להילחם, בתיירות היתר. בעיות כמו זיהום אוויר, רעש, אשפה ופגיעה בתשתיות רק ממשיכות להתגבר. כשנבנתה העיר היא לא תוכננה כמובן לכל כך הרבה אנשים, ותנועת הספינות והסירות העצומה גורמת לפגיעה בארכיטקטורה ובסביבה.

בשנים 2021 ו-2023 אונסק"ו הוסיפה את ונציה לרשימת אתרי המורשת העולמית שנמצאים בסכנה. עם זאת, עיר התעלות הוסרה מהרשימה לאחר שהיא נקטה באמצעים לשיפור המצב. העיר מנסה כעת לצמצם את מספר המבקרים על ידי דמי כניסה לתיירי יום, עם זאת זה נחשב בעיני רבים כפעולה לא מספקת מאחר שהמס עלול להיות נמוך מכדי להרתיע תיירים ולפתור את הבעיה.

הר פוג'י, יפן

מטיילים הר פוג'י (צילום: 	PHILIP FONG, getty images)
המוני המטיילים גורמים נזק להר ולסביבתו. הר פוג'י, יפן | צילום: PHILIP FONG, getty images

הר פוג'י הוא הר קדוש ביפן שמשך אליו עולי רגל רבים במשך מאות שנים. ההר הפך ליעד תיירותי פופולרי ומספר המבקרים בו גדל בהתמדה. עם זאת, לדברי Fodor's, המבקרים אינם מודעים לחלוטין לסיכונים ולהשלכות של הטיפוס על הר פוג'י יחד עם המוני האנשים, שמוביל לתאונות וסיכון לפגיעה במטיילים.

בנוסף לסיכונים האישיים, תיירים משאירים אחריהם כמויות גדולות של אשפה על ההר, שמתנדבים נאלצים לנקות בכל יום. גם האדמה והסביבה של ההר ניזוקה מהמספר הגבוה של המטיילים ונוצרה פגיעה חמורה בחי ובצומח. הרשויות ניסו להיאבק בבעיות אלו על ידי הכנסת אגרת שיתוף פעולה מרצון והגבלת מספר המטיילים ביום. עם זאת, עד כה זה לא הניב את התוצאות הרצויות.

נהר הגנגס, הודו

נהר הגנגס הודו (צילום: - / Contributor, getty images)
מקום קדוש אך מזוהם. נהר הגנגס, הודו | צילום: - / Contributor, getty images

הגנגס הוא הנהר הארוך ביותר בהודו ונחשב לאחד הנהרות הקדושים בעולם. זהו גם אחד מיעדי הטיול שעדיף לא לבקר בהם יותר מכיוון שהוא מתמודד עם מספר בעיות סביבתיות. הגנגס מזוהם משפכים מערים וכפרים סמוכים, וכן מטקסי דת שונים. גם התיירים המבקרים בנהר פוגעים בו כשהם משאירים אשפה מאחור, מגבירים את הזיהום, תורמים לרעש מהסירות כשכל אלה יחד גם מאיימים על הדולפינים הקיימים. לדברי Fodor's, ממשלת הודו השיקה מספר יוזמות לניקוי הנהר, אך הזיהום נותר בעיה מרכזית ויידרשו מאמצים נוספים להגן על הנהר.

מפרץ האלונג, וייטנאם

האלונג ביי (צילום: Jimmy Tran, shutterstock)
כמות התיירים ממשיכה לעלות בכל שנה. מפרץ האלונג, וייטנאם | צילום: Jimmy Tran, shutterstock

מפרץ האלונג בווייטנאם ידוע בצוקי הגיר הקרסטיים שלו והוא גם יעד פופולרי לשייט. מספר התיירים במפרץ גדל משמעותית בשנים האחרונות, ולפי "Fodor's", יותר משבעה מיליון מבקרים בשנת 2022 טיילו באזור ושנת 2023 צפויה להסתיים עם שמונה וחצי מיליון תיירים במפרץ. הגידול הזה בקהל מוביל לכמות מוגברת של אשפה, ובהפלגות לא נדיר שמבקרים רואים בקבוקי מים, שקיות ניילון, כוסות קלקר ופסולת דיג צפה במים. גם פסי השמן והגריז בצבעי הקשת נראים בבירור. מספר סירות התיירים כמו גם קהילות הדייגים הגדלות תורמים באופן משמעותי לזיהום האשפה והסולר במים. מפרץ האלונג לא רק מזוהם, אלא גם נאבק עם דיג יתר וההרס הנלווה של המערכת האקולוגית. הרשויות ניסו להילחם בזיהום במפרץ, למשל על ידי הכנסת איסור על פלסטיק חד פעמי על סירות ב-2019, לפי Fodor's.

קו סמוי, תאילנד

קו סאמוי תאילנד (צילום: Muzhik, shutterstock)
התיירים פגעו גם במים של האי היפה. קו סאמוי, תאילנד | צילום: Muzhik, shutterstock

קו סמוי הוא אי תיירותי מבוקש בתאילנד שנאבק במחסור הולך וגובר במים כבר כמעט שנה. לטענת Fodor's, הבעיה נגרמה מכמה גורמים, כולל גשמים מועטים במיוחד בשנה שעברה. בנוסף, על פי המידע, הגידול בתיירות לאחר משבר הקורונה הוביל גם לעלייה בצריכת המים. צריכת המים הגבוהה של בתי מלון ומסעדות החמירה את המצב עוד יותר.

לפי המדריך, המחסור במים מוביל לקיצוב אספקת המים, עלייה בעלויות מי השתייה והפרעה משמעותית לחקלאות עקב השקיה לא מספקת. תצטרך להיות השקעה בתשתית אספקת מים, הצבת נהלים לחיסכון במים ומדיניות תיירות מוסדרת כדי להילחם בבעיה. לפני שכל זה יקרה, זה יעד שלא רצוי לבקר בו בשנת 2024.

מדבר אטקמה, צ'ילה

בגדים מדבר אטקמה צ'ילה (צילום: 	MARTIN BERNETTI, getty images)
אפשר לראות את הזיהום מהחלל. מדבר אטקמה, צ'ילה | צילום: MARTIN BERNETTI, getty images

מדבר אטקמה בצ'ילה מאוים על ידי תעשיית האופנה המהירה. לפי Fodor's, צ'ילה מייבאת מדי שנה 60,000 טון של ביגוד משומש ועד 85 אחוזים מהם מושלכים למזבלה מדברית. המזבלה הזו כל כך גדולה שאפשר לראות אותה מהחלל.

השלכת בגדים למזבלות היא בעייתית מכיוון שטקסטיל עשוי מתערובת של חומרים שונים שאינם מתפרקים. בנוסף, בגדים מטופלים לעתים קרובות בכימיקלים שעלולים לדלוף לאדמה. המזבלה מוצתת מדי שנה, ומשחררת תרכובות רעילות לאוויר. המזהמים מסכנים את בריאותם של חיות הבר והתושבים המקומיים. לדברי Fodor's, יש כמה חברות שממחזרות טקסטיל, אבל לרוב אין מספיק יכולת לעבד את כל הפסולת.

אגם סופיריור, ארה"ב

אגם סופריור ארצות הברית (צילום: Craig Hinton, shutterstock)
חווה איומים רבים גם בגלל התיירים. אגם סופיריור, ארצות הברית | צילום: Craig Hinton, shutterstock

אגם סופיריור נחשב לאגם המים המתוקים הגדול בעולם ומתמודד עם איומים רבים. לפי הניתוח של Fodor's, צריכת דגים מדאיגה במיוחד, ומשפיעה על עמים ילידים שחיו מדיג במשך מאות שנים. מינים פולשים כמו ציפורי ים מאיימים על אוכלוסיות הדגים המקומיות ועל המערכת האקולוגית. עקב שינויי האקלים, הנהר חווה גם פריחת אצות, שעלולה להשפיע על איכות המים ולהוות סיכונים בריאותיים לבני אדם ולבעלי חיים.

האזור מרוויח כלכלית מתיירות, אם כי לא ניתן להתעלם מההשפעות השליליות. אתרי הקמפינג, החניונים והמסעדות צפופים והפיכת שטחי המגורים לדירות נופש משפיעה קשות על תחושת הקהילה המקומית.

הרי סן גבריאל, ארה"ב

רכס סן גבריאל קליפורניה אשפה (צילום: Franz Aberham, getty images)
המטיילים משאירים אשפה ברחבי הרכס. הרי סן גבריאל, ארצות הברית | צילום: Franz Aberham, getty images

הרי סן גבריאל בקליפורניה הם רכס הרים פופולרי עבור מטיילים, רוכבי אופני הרים וגולשי סקי. עם זאת, לדברי Fodor's, התיירות וחוסר המודעות הסביבתית בקרב מבקרים רבים הובילו לבעיות כמו פסולת ושיבוש בית הגידול של מיני בעלי חיים וצמחים מקומיים. גם ונדליזם כמו גרפיטי מהווה מפגע ומאתגר את הרשויות המקומיות.

ישנו פיקוח מועט של שירות היערות הלאומי מכיוון שיש להם משאבים מוגבלים, וזו הסיבה שקשה למנוע את הנזק שנגרם לאזור על ידי המבקרים. עם זאת, לפי הדיווח, ישנן קבוצות שונות של מתנדבים המנסות לנקות את האשפה ולהסיר גרפיטי בטבע.